Uzmanlar ne diyor

Sağlıklı beslenme uzun ve güzel yaşamanın ön koşulu olarak görülüyor artık.

Belki eskiden de bu kadar önemliydi iyi beslenmek ama etrafımızda bu kadar çok tuzak yoktu o zaman. Şimdi fast-food restoranları, hormonlu gıdalar derken, sağlıksız beslenmek için bir sürü tuzak kurulmuş durumda etrafımıza.

Uzmanlar, hayat temposu yüksek insanların yemek yerken de aynı tutumu takınıp daha çabuk yemek yediğini söylüyorlar. Dengeli beslenip kilomuzu ideal bir seviyede tutmanın ilk koşulu lokmalarımızı küçük parçalar şeklinde ayarlamak ve bu lokmaları çok çiğnemek. Uzmanların kilolarımızı sabitlemeye yönelik diğer önerileri de şöyle: Yemek tabağının küçültülmesi, günde en az yedi-sekiz bardak su içmek, her gün 15 dakika egzersiz yapmak.

Öğün atlamanın sağlıklı olmadığını da söyleyen uzmanlar, unlu gıdaları, şekerli yiyecekleri, kuruyemişi minimum miktarda tüketmenin de önemli olduğunu vurguluyorlar. Ayrıca kahve ve çayı şekersiz tüketmeyi ve bu içeceklerin yerine maden suyu içmeyi tavsiye ediyorlar. Unun da önemi büyük sağlıklı beslenmede. Beyaz un vücutta yağ oluşmasına neden olduğu için kepekli unu tercih etmenizi de salık veriyorlar.

Ispanaklı Üsküp Böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı su

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 çay kaşığı kabartma tozu

á 1 çay kaşığı tuz

á 5 su bardağı un

İç harcı için:

á 1 kg ıspanak

á 3 adet kuru soğan

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için

á 100 gr bitkisel margarin

á 2 yemek kaşığı çörek otu

á 2 adet yumurtanın sarısı

Yıkadıktan sonra ıspanak yapraklarını incecik doğrayın. Derin bir kaba aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ekledikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. Tıpkı köfte yoğurur gibi yoğurup kenarda bekletin. Su, yumurta, süt, sıvıyağ ve yoğurdu bir kapta karıştırın. Üzerine kabartma tozunu serpiştirip tuzu katın. Unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru mutfak tezgahının üzerine alıp pütürsüz bir kıvama gelinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek, ılık bir ortamda yaklaşık 20-30 dakika dinlendirin.

Hamurdan eşit büyüklükte 12 parça koparıp parçaları yuvarlayın. Parçaları merdane yardımıyla pasta kabağı büyüklüğünde açın. Bu hamurların altı adedini, aralarına buğday ya da mısır nişastası serpiştirerek üst üste dizin. Üst üste koyduğunuz hamurları merdane yardımıyla yaklaşık 40 santim çapında kalınca bir yufka haline getirin. Yufkayı ortadan ikiye bölün. Ilıttığınız margarinin yarısını bu kalın yufkanın üzerinde gezdirin.

Hazırladığımız ıspanaklı harcın yarısını yufkanın uzun kenarına yerleştirerek rulo yapın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Böylece elinizde kalın yufkadan elde edilmiş dört adet rulo börek olacaktır. Bu dört ruloyu fırın kağıdı serdiğiniz ya da yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin. Börekleri 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın. Hafif ılınmalarını bekleyerek dilimleyin ve servise sunun.

Sütlü Puding (Halvaye Shir-İran Mutfağı)

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 50 gr tereyağı

á 1/2 su bardağı pirinç unu

á 3 su bardağı süt

á 2 yemek kaşığı tozşeker

á 1 yemek kaşığı gül suyu

á varsa 1/2 çay kaşığı toz kakule

á 1/2 su bardağı iri çekilmiş badem içi

Tereyağını orta boy bir teflon tencerede (altı kalın teflon tencere kullanmanızı öneririm) eritip hemen pirinç ununu ekleyin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak yaklaşık iki-üç dakika, pirinç unu sararıncaya kadar kavurun. Ocağın altını kısıp, kısık ateşte sütü yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. Şeker ve gül suyunu katıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan iki-üç dakika sonra ocaktan alın. Varsa toz haldeki kakuleyi ekleyip karıştırın. Ilık hale gelmesi için oda sıcaklığında bekletin.

Pudingi isterseniz hafif yağlanmış küçük kek kalıbına, isterseniz cam kaseye aktarıp üzerini çekilmiş bademle süsleyin. Soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları