Tarsus kıskandıracak

TARSUS, Adana ile Mersin arasında sıkışmışlığın sıkıntısını yaşıyor yıllardır. Aslında Tarsus, ‘makûs talihini’ yenmek istiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en büyük havalimanı ile yine Türkiye’nin en büyük lojistik merkezi ile Tarsus Kazanlı sahil bandında 10 bin yataklı bir turizm bölgesindeki dört otel ile golf sahalarının inşaatlarının başlamasını bekliyor. Buna bağlı olarak Tarsus’un 45 km kuzeyinde Gülek beldesinde, Toroslar’ın Karboğazı mevkiinde Palandöken’e rakip olacak kayak merkezinin projelendirilmesi de sırada olan yatırımlardan... Yani, mayıs ayında denize girecek turistler, 40 dakika sonra karla buluşabilecek.
Dinlerin kesişim noktası Tarsus aynı zamanda... Hıristiyanlık, Yahudilik ve İslamiyet... Bir anlamda Hıristiyanlığı Saint Paul temsil ediyor, Yahudiliği Hz. Daniel ve İslamiyet’i de Eshabı Kehf temsil ediyor.
10 bin yıllık bir dünya kenti, tarih, kültür ve medeniyetler kenti olmasının yanında dağ ve denizi, köyleri ve ovası Çukurova’nın en mümbit tarım alanlarına sahip ama...
Adana’dan Tarsus’a giderken ekonomik bir ‘çöküntü’ ile karşılaşılıyor. Kapanan fabrikalar ve 10 binden fazla işsiz... Kapananların başında Karamehmetlerin (Çukurova), Ekenlerin (Berdan), Kozacıoğulları ve YİDAŞ’ın tekstil fabrikaları ile çok sayıda çırçır fabrikası bulunuyor. Birkaç un ve yem farikasının dışında bir de Sabancıların Sasa’sı gibi birkaç tesis ayakta kalmış. Türkiye’nin en önemli üretici (pamuk) birliği Çukobirlik’in 15 katlı binası da ‘enkaza’ dönüşmek üzere... Çukobirlik siyasetçilerin elinde nasıl batırıldı, ayrı bir hikâye...
Adana deyişiyle “Evlerin önü bakla, bu ne muhteşem tablo!..” demek gerekiyor.
Dört dönemdir belediye başkanlığını yürüten ve Tarsus’ta gerçek bir dönüşüm sağlayan
MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın başarılarının bölgedeki birçok belediye başkanını özendirdiği gibi kıskandırdığı da doğru bir tespit olur. Zaten Devlet Bahçeli
“Bu tür hizmet âşığı belediye başkanlarına her yerde ihtiyaç var” demesi boşuna değil...
Tarsus’tan ilginç notlara devam edeceğiz, tarımı ve yeni havalimanını...

Haberin Devamı

MHP-SDP’lilerin 20. yıl kardeşliği

300 bin nüfuslu Tarsus’tan başka, yabancı bir ülkenin kentiyle ‘dostluk ve kardeşlik’ ilişkisini 20 yıldır sürdüren bir kent var mıdır Türkiye’de? Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı Langen ile Tarsus belediyeleri bunu kesintisiz sürdürüyorlar. Belediye meclis üyeleri her yıl karşılıklı olarak bir araya gelip projelerini tartışıyorlar. Langen’in eski (Dietar Pitan) ve yeni (Frieder Gebht) belediye başkanları ile kültür müdürünün de aralarında bulunduğu 33 kişilik Alman heyetini kent halkı beş gün süreyle ağırladı. Belediye Başkanı Kocamaz, engelliler için getirdikleri tekerlekli sandalye ve koltuk değnekleri için teşekkür etti. Tarsus’un tarihi ve doğal güzelliklerini yaşayan Almanlar, en çok tarihi Roma Yolu, Roma Hamamı, Kleopatra Kalesi ve Şelale’yi sevdiklerini söylediler. Belediye Başkanı Gebht, “Çanakkale Savaşı’nda büyük başarı gösteren, Alman yapımı ünlü Nusret mayın gemisinin orjinal olarak kara parçasında sergilenmesine şaşırdılar. (Çanakkale Savaşı ile ilgili Çanakkale’den daha çok anıt, heykel olması Çanakkalelileri düşündürmeli.)
Tarsus ile kentlerin kardeşliği dışında STK’ların kardeşliği konusunda birlikte çalışma konusunda karar aldılar. Almanya’da gazetecilik yapan Tarsuslu Mehmet Canpolat’ın bu birliktelikte büyük katkısı olduğunu da söylemek lazım. Tarsus’taki Langen Anıtı’na 20’nci yıl anısına plaket çakıldı.

Haberin Devamı

Çevir kazı yanmasın!

ANTALYA’daki Muratpaşa Lisesi yönetimi, kız ve erkek öğrenciler arasındaki yakınlaşma mesaferi için “Cinsel istismar vb. durumlarla karşılaşılmaması için mesafe 1 metreden az olmayacaktır” diyor. Ortalık karışıyor.
Mersin’deki Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nde de kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 santimden fazla yaklaşmaları yasaklanmıştı.
Antalya’da gazeteciler konuyu araştırmaya kalkınca İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay “Bana değil, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya’ya sorun” diyerek işin içinden sıyrılmak istedi.
Erdem Kaya akşamüzeri bir açıklama yaparak, ‘uyarının’ öğrencilere değil, öğretmenlere yapıldığını öne sürdü. Uyarı, öğretmenleri korumak içinmiş.
Yani, habere yalan diyemiyor da, doğru değil diyor.
Eğitim-İş Antalya Başkanı Mehmet Balık, MEB yetkililerini ‘ahlak polisliğine’ soyunmakla suçladı ve gerçeği “Öğretmen ve öğrencilerimizi potansiyel teşhirci ve istismarcı olarak gören bu zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Öğrenci için öğretmen ana-baba gibidir ve aksini düşünmek gericiliktir” diye gerçeği açıkladı.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- ADALAR Belediyesi’nin, Nepal’in turistik ve tarihi kimliğiyle öne çıkan Pokhara Belediyesi ile ‘kardeş kent’ anlaşmasının iki belediye başkanı Mustafa Farsakoğlu ve Megna Nath Kafle tarafından bugün törenle imzalanacağını...

- ÇİN Cumhuriyeti’nin (Tayvan) ‘Çift On Milli Günü’nün Çankaya Belediyesi’nde bir etkinlikle kutlandığını...

Böyle bir meclis üyesini kim seçer

- Birkaç gün önce duyurduğunuz ‘Kemeburgaz’daki bir plana itirazını geri çekerek kendisine menfaat sağladığı’ gerekçesiyle CHP İl Disiplin Kurulu’na verilen Eyüp Belediyesi Meclis üyesi Hüsnü Bilgin’, kurulun ilk toplantısında partiden ihraç edilmiş, hakkında C. Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunulmuş. Dün bunu Sabah’ta Erhan Öztürk’ün haberinden öğrendik. Bir işadamından aldığı çekler de ortaya çıkmış Bilgin’in... “Bir peşin, 4 taksitte” 50 bin liralık olay karşısında insan çoluk çocuğunun yüzüne bakabilir mi?

Ortaya dökülen rezillikler karşısında insanın aklına CHP’ye bu adamları kim seçiyor sorusu akla geliyor. Bu isimleri ‘seçenlerin’ hiç suçu yok mu?

KAMU YARARI YOK

- Fatih’te Roman vatandaşların oturduğu Sulukule’de yapılan villaların inşaatı bitmek üzere... 450-650 bin liraya pazarlanıyor. Ancak, 2007’de yenileme projesinin iptali için açılan ve bir türlü sonuçlanamayan davada 2. bilirkişi raporu yine mahalleliyi haklı buldu. Ne mi deniliyor. “... uygulanan avam projenin 5366 sayılı yasanın amacının gerçekleşmesine ve kamu yararına uygun olmadığı” belirtiliyor.

Demek ki, her zaman yaptım oldu demek yetmiyor.

- CHP Büyükşehir Meclis Grubu Başkanı Fahrettin Kayhan, “Ben imzacılarla hiç hareket etmedim, Genel Başkanımla siyaset yapıyorum” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları