Sağlıklı Girit mutfağının sırrı

Girit Adası gezisinden ne kadar büyük bir memnuniyetle döndüğümü anlatamam.

Tanıştığım Yunan Lezzet Akademisi Başkanı Andonis, çok yetenekli şef aşçı Panayotis ve diğerleri, inanılmaz konukseverlik gösterdiler. Zaten Yunan Adalarına her gidişimde hep çok mutlu dönerim. Akdeniz Havzasının en sağlıklı ve en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Girit Adasının sırrının; zeytinyağı, bakliyat, bol sebze ve ot, deniz ürünleri olduğu konusunda bilimadamları bile hem fikir. Kaldığım 4 gün boyunca; kilolarca radika, hardal otu, semiz otu, ıspanak, kabak çiçeği yediğimi, çeşitli baharatlarla aroması zenginleştirilmiş sızma zeytinyağına bolca köy ekmeği bandığımı söyleyebilirim. Ama düşündüğümün tersine hafifledim bile.

İnce Noktalar

Çok kuru ya da yaş mayayı ılık süt veya ılık su içinde erittiğimiz gibi, kabartma tozunu da 2-3 yemek kaşığı portakal likörü veya rakı gibi alkollü içkilerin içine karıştıra bilirsiniz.

KABUL GÜNÜ

Tavuklu Fransız böreği

Yapılışı:

Öncelikle göğüs etlerini 1 su bardağı suyla haşlayıp, süzdürelim ve tavla zarı formunda küp küp doğrayalım. Büyük bir kaseye aktarıp, içine; bezelye, rende peynir, süt, yumurta ve tuzu ilave edip, çatalla iyice karıştıralım. Bir kenarda bekletelim. Öte yandan hamuru için derin bir yoğurma kabının içinde; eritilip, ılıtılmış margarini, yoğurdu, yumurta sarısını, kabartma tozunu ve unu ekleyerek iyice yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur tutalım. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparıp, ayıralım. Kalan hamuru hafifçe unladığımız bir tezgahta merdaneyle açarak, tart kalıbımıza (25-30 cm’lik) kenarlarını yükselterek yerleştirelim. Üzerine tavuklu harcı yayalım. Ayırdığımız hamuru merdaneyle açarak, uzun şeritler yapalım ve tavuklu harcın üzerine sepet gibi yerleştirelim. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp, 175 dereceli fırında 25 dakika pişirip, servise sunalım.

8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Hamuru için

150 gr margarin (erilitip, ılıtılmış)

1 adet yumurtanın sarısı

5 yemek kaşığı yoğurt

1 paket kabartma tozu

4 su bardağı un (biraz fazla ya da az olabilir)

İç harcı için

2 adet tavuk göğsü

1 su bardağı haşlanmış bezelye

1 su bardağı rende tost kaşar

1 su bardağı süt

2 adet yumurta

2 çay kaşığı tuz

Kakaolu mermer kurabiye

Yapılışı:

Derin bir yoğurma kabının içine; yumuşak margarin ve pudra şekerini koyarak elimizle yoğurmaya başlayalım. Üzerine vanilya ve unu da ilave ederek, kulak memesinden daha sertçe bir hamur hazırlayalım. Daha sonra hamuru toplayıp, yarım saat dinlendirelim ve iki eşit parçaya ayıralım. Birinci parça hamuru, bir merdane yardımıyla, dikdörtgen şeklinde, yarım santim kalınlığında açalım. Diğer hamurun içine kakaoyu katıp, iyice yoğurarak, yedirelim. Sonra tezgahın üzerinde bu kakaolu hamuru iki elimizle yuvarlayarak, yaklaşık 2 santim kalınlığında rulo bir hamur haline getirelim. Şimdi bu kakaolu rulo hamuru, daha önceden hazırladığımız dikdörtgen hamurun uzun kenarına oturtalım ve yuvarlayarak daha büyük bir rulo haline getirelim. Artık içi kakaolu rulo hamuru bir parmak genişliğinde keserek, içine fırın kağıdı döşediğimiz tepsiye aralıklı olarak yerleştirelim. 175 dereceli fırında 15-18 dakika pişirip, çıkaralım ve soğuyunca servise sunalım.

10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

250 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

3 kahve fincanı pudra şekeri

1 paket vanilya

5 su bardağı un (daha da az olabilir)

4 yemek kaşığı kakao
Yazarın Tüm Yazıları