Ramazanlık gönderme

Ramazanlık gönderme, unutulmayan geleneklerimizden biri.

Osmanlılar döneminde, hali vakti yerinde olanlar, eşlerine dostlarına, akrabalarına, yanlarında çalışanlara ramazanlık gönderirlermiş. Gönderdikleri de ramazanda en çok tüketilen yağ, un, şeker gibi maddelermiş.

Günümüzde ise bu, daha çok işyerlerinde uygulanan bir adet haline geldi. Ya da durumu uygun olmadığı halde başkalarından para istemekten utanan yoksul aileler bulunuyor ve onlara, unundan kahvesine, deterjanından sabununa kadar uzun süre yetebilecek miktarda erzak götürülüyor.

Böyle işleri gönüllü olarak üstlenen dernekler, kurumlar da var. Bu dayanışmanın, siyasi amaçlara araç edilmediği sürece devam etmesini yürekten dilerim.

İFTAR YEMEĞİ

Çatalhöhük çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı erişte makarna

150 gr köftelik kıyma

2 tatlı kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

10 bardak et suyu

2 adet orta boy kuru soğan

4 diş sarmısak

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kuru nane

Yapılışı:

Mercimeği 30 dak. haşlayın, süzün. Derin bir kaba kıymayı, tuz ve karabiber ilavesiyle yoğurup fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Orta boy bir tencerede yağı eritip soğanları pembeleşene kadar, 2-3 dak. kavurun. Domates salçası ve et suyunu ekleyip kaynatın. Kaynayan suyun içine, haşlanmış mercimekleri, erişteyi ve köfteleri atıp 15 dak. pişirin. Sarmısağı, nar ekşisini ya da limon suyunu karıştırarak çorbanın içine ilave edin. Tuzunu ve kuru nanesini de ekleyin. 15 dak. pişirip servise sunun.

SAHUR YEMEĞİ

Ekmek dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

12 adet yuvarlak sandviç ekmeği

250 gram orta yağlı kıyma

3 adet sivri yeşil biber

3 adet orta boy domates

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

5 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, pul biber

Yapılışı:

Sandviç ekmeklerinin üst kısmını kapak şeklinde kesin. İç kısımlarını boşaltıp, bir tabağa koyun. Yağı kızdırıp, kıymayı ve soğanı ekleyip karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Üzerine salçayı, sarmısağı, pul biberi, karabiberi, kimyonu ve tuzu ekleyin. Sivri biberleri ve domatesleri de ilave ettikten sonra sosu 5 dakika pişirin. 1 bardak su ekleyip 7-8 dakika daha pişirerek ocağın altını kapatın. Ufaladığınız ekmek içlerini de karışıma ekleyip sandviçlerin içine paylaştırın. 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika ısıtıp, sıcak olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları