Ramazanınız mübarek olsun

Kiminiz günler önceden başladınız Ramazan hazırlıklarına, kiminiz iş güç telaşı derken "evde ne varsa" deyip hazırlık yapmadınız.

Ama ne olursa olsun önemli bir aydır Ramazan, biz Müslümanlar için. Kuran bu ayda inmeye başlamıştır inancımıza göre. Ve bu ayda oruç tutmak da Bakara suresinde emredilmiştir biz Müslümanlara. Dinimiz açısından tartışılmaz bir öneme sahip olan Ramazan, kültürel yaşamımız bakımından da pek önemlidir. Şimdilerde, değişen ve hızlanan yaşam tempomuz nedeniyle eskisi kadar hissetmesek de Ramazan geldiğinde en azından aile ve dostlarımızı bir masa etrafında toplayan iftar davetleri sayesinde sosyal hayatımızı renklendirdiği açıktır. Teravih namazları, gündüz kadınlar arasında okunan dualar, uyku sersemi yenen sahur yemekleri bugünkü Ramazan’ın bize çağrıştırdıkları. Eskidense bu ay için çok daha önceden ve büyük hazırlıklar yapılır ve Ramazan geldiğinde de çok daha fazla hissedilirmiş mübarek ayın geldiği. Ramazan’ın tam olarak ve telaşlı yaşandığı günleri daha sonraki yazılara bırakıyor ve bu yazıda tüm inananların Ramazan’ını mübarek etmekle yetiniyorum.

Fırında patlıcan köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet orta boy patlıcan

á 1 adet büyük boy çarliston biber

á 1 demet maydanoz

á 2 adet orta boy domates

á 1 adet yumurta

á 300-400 gr orta yağlı köftelik kıyma

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

á 1 çay bardağı sıvıyağ

Patlıcanlar alacalı (çizgili) formda soyulup sapları kesildikten sonra dörde bölünür ve tavla zarı formunda doğranır. İstenirse acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletilip yıkandıktan sonra süzülür. Kağıt havluyla kurulanarak suyu iyice alınır. Diğer taraftan, sıvıyağdan 1 yemek kaşığı kadar ayrılıp kalanı orta boy bir tavada kızdırılır. Patlıcanlar kızgın yağda, tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırılarak 5-6 dakika kızartılır. Bir el süzgeciyle tavadan çıkarılan patlıcan çukur bir kaba aktarılır.

Üzerine incecik doğranmış biber ve maydanoz, soyulup tavla zarı formunda dilimlenmiş domatesler koyulur. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber serpilir. Üzerine yumurta kırılıp kıyma ilave edildikten sonra iyice yoğrulur. 25-30 santim çapında yuvarlak ya da orta boy kare bir fırın tepsisi ayrılan 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Hazırlanan köfte harcı, bastırılarak, yarım santim kalınlığında olacak şekilde tepsiye yayılır. Patlıcan köftesinin üzeri domates dilimleriyle süslendikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkan yemek dilimlenerek sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları