Ramazanda eğlence

Kimilerine göre hiç bağdaşmıyor ramazan ve eğlence kavramları. Kimilerine göreyse, ramazanlarda eğlenmenin hiçbir sakıncası yok.

Haberin Devamı

Ama kim ne derse desin, ramazan denince akla gelen ilk sözcüklerden biriymiş Direklerarası. Mahya gösterileri, ortaoyunları, çalgılı kahvehaneler, Karagöz ve Hacivat, kantolar, şerbetçiler, pamuk şekerleri, macunlar...
Burhan Arpad “Direklerarası” kitabında 1890’ın İstanbul’unu şöyle anlatır: “Teravih namazı yeni bitti. Oruçlarını tutmuş, namazlarını kılmış insanlar Direklerarası’na gidiyorlar. Ramazan ibadetlerini yerine getirmiş olmanın iç rahatlığıyla...”
Direklerarası’nın eğlence hayatındaki ve özellikle ramazan aylarındaki önemini yitirmesi 1930’lardan sonra, yani, İstanbul’un kültür merkezinin Beyoğlu olmasıyla başlar.
Direklerarası’nın Direklerarası olduğu zamanları bilmeyenler, şimdi eski ramazanları tekrar yaşatmak için gerçekleştirilen etkinliklerle o günleri kıyaslayamayacak. Ancak şurası çok açık ki, eskiden ramazan, gerek öncesinden yapılan hazırlıklarla, gerekse bir ay boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle çok daha telaşlı yaşanıyormuş.

Yufka tatlısı

Haberin Devamı

Öncelikle temiz sofra bezi veya bir yaygı üzerine kuru yufkaları tek tek serin. Bir kâseyle soğuk su alıp kuru yufkaların üzerlerine, parmak uçlarınızla hafifçe serpin. Bu arada orta büyüklükte, 30 cm çapındaki bir tepsiyi yağlayıp, yumuşayan yufkalardan birini tepsiye yayın.
Diğer taraftan bir tavada yağı eritin. Dört yufkanın her birinin arasına 2-3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarini gezdirerek üst üste dizin. Dört yufkanın üzerine dövülmüş ceviz içinin tümünü serpin. Kalan dört yufkayı da aralarını tek tek yağlayarak üst üste dizin. Sonra da baklava dilimi gibi ya da bildiğiniz usulde dilimleyin.
Böreği pişirmek için tepsiyi ocağın üzerine yerleştirin ve çevire çevire bir yüzünü iyice kızartın. Sonra başkaca büyük bir tepsi veya tabak yardımıyla böreğin diğer yüzünü çevirin. Ama tepsinin dibini yine hafifçe yağlayın.
Öte yandan şurup için su ve toz şekeri bir tencereye koyun. Kısık ateşte sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynayınca limon suyunu ekleyip, 5 dakika daha pişirip ocaktan alın ve ılıtın.
Kızarttığınız sıcak böreğe ılık şurubu gezdirip, çekmesi için 15-20 dakika bekletin. Tekrar dilimleyip ılık halde servise sunun.

Haberin Devamı

8 adet kuru yufka
150 gr tereyağı ya da margarin
Harcı için;
1,5 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Şurup için;
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

Yazarın Tüm Yazıları