Ramazanda da eğlenilir

Kimilerine göre hiç bağdaşmıyor ramazan ve eğlence kavramları. Kimilerine göreyse, ramazanlarda eğlenmenin hiçbir sakıncası yok.

Ama kim ne derse desin, ramazan denince akla gelen ilk sözcüklerden biriymiş Direklerarası. Mahya gösterileri, ortaoyunları, çalgılı kahvehaneler, Karagöz ve Hacivat, kantolar, şerbetçiler, pamuk şekerleri, macunlar...

Direklerarası kitabında Burhan Arpad 1890’ın İstanbul’unu şöyle anlatır: "Teravih namazı yeni bitti. Oruçlarını tutmuş, namazlarını kılmış insanlar Direklerarası’na gidiyorlar. Ramazan ibadetlerini yerine getirmiş olmanın iç rahatlığıyla.." Direklerarası’nın eğlence hayatındaki ve özellikle ramazan aylarındaki önemini yitirmesi 1930’lardan sonra, yani, İstanbul’un kültür merkezinin Beyoğlu olmasıyla başlar. Direklerarası’nın Direklerarası olduğu zamanları bilmeyenler, şimdi eski ramazanları tekrar yaşatmak için gerçekleştirilen etkinliklerle o günleri kıyaslayamayacak. Ancak, şurası çok açık ki, eskiden ramazan, gerek öncesinden yapılan hazırlıklarla, gerekse bir ay boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle çok daha telaşlı yaşanıyormuş.

Soğanlı Pozantı Dolması

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

8 adet orta boy kemer patlıcan

(12-14 adet Adana patlıcanı da kullanabilirsiniz)

İç harcı için;

5 adet orta boy kuru soğan

5 adet orta boy domates

6 yemek kaşığı zeytinyağı

2 çay kaşığı tuz, karabiber

500 gr orta yağlı kıyma

1/2 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı dolusu biber salçası

2 çay kaşığı tuz, kimyon

3 su bardağı sıcak su

Dolmalık kemer patlıcanları, kabuklarını soymadan ortadan ikiye bölün. İçlerini oyup bol tuzlu suda bekletin. Kuru soğanları soyup ortadan ikiye bölün. Yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Domatesleri soyup kuşbaşı et formunda küp küp dilimleyin. Zeytinyağını geniş ve derin bir tava ya da tencerede kızdırın. Yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları tencereye aktarıp karıştırarak 10 dakika kadar kavurun. Üzerine domatesi ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirerek 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Kıyma, yıkanıp süzülmüş pirinç ve biber salçasını derin bir kapta yoğurun. Tuz ve kimyonu ekleyin. Pişmiş haldeki soğanlı domatesli karışımın yarısını kıymalı malzemenin üzerine ilave edin. Karışımı tekrar yoğurduktan sonra patlıcanları bu harçla doldurun. Dolmaları geniş bir tencereye yan yana ve üst üste dizin. 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Soğanlı domatesli karışımın kalanını patlıcan dolmalarının üzerine gezdirin. Dolmayı kısık ateşte 40-45 dakika, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Fıstıklı Kaymaklı Künefe

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1/2 kg tel kadayıf

400 gr dil peyniri

(Antakya, İskenderun tuzsuz beyaz peyniri de kullanabilirsiniz)

250 gr tereyağı

Şerbeti için;

4 su bardağı tozşeker

4 su bardağı su

1 limonun suyu

Üzeri için

varsa 250 gr taze kaymak

1 su bardağı dövülmüş antepfıstığı

Tel kadayıfı derin bir kabın içerisinde elinizle çekiştirerek parçalayın. Üzerine eritilip ılıtılmış tereyağını gezdirerek iyice ovun. Tıpkı köfte yoğurur gibi bastırarak yoğurun. Yoğurup parçaladığınız kadayıfın yarısını 35-40 çapındaki bir tepsiye elinizle bastırarak yerleştirin. Dil peynirini lif lif ayırarak kadayıfın üzerine serin. Peyniri kadayıfın üzerine yayarak elinizle iyice bastırın. Eğer varsa orijinal künefe kalıplarından kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kadayıfları ocakta kısık ateşte pişirin. Kızaran yüzünü bir tepsi yardımıyla ters çevirin. Diğer yüzünü de aynı şekilde üstleri nar gibi kızarıncaya kadar pişirip ocaktan alın. İsterseniz 175 dereceye ayarlı kızgın fırında üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar kızartıp çıkarın. Şeker ve suyu orta boy bir tencerede kaynatın. Şurup kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyerek 5-6 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve ılınınca sıcak kadayıfın üzerine dökün. Antepfıstığı ve kaymakla süsleyip, servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları