Ramazanda da eğlenilir

Dün, eski ramazanlardaki eğlencelerden bahsetmiştik.

Haberin Devamı

Kimilerine göre hiç bağdaşmıyor ramazan ve eğlence kavramları. Kimilerine göreyse ramazanlarda eğlenmenin hiçbir sakıncası yok.
Kim ne derse desin, ramazan deyince akla gelen ilk sözcüklerden biriymiş ‘Direklerarası’. Mahya gösterileri, ortaoyunları, çalgılı kahvehaneler, Karagöz ve Hacivat, kantolar, şerbetçiler, pamuk şekerleri, macunlar...
Hayal ettiğinde tam bir panayır yeri geliyor insanın gözünün önüne.
“Direklerarası” kitabında Burhan Arpad, 1890’ın İstanbul’unu şöyle anlatır: “Teravih namazı yeni bitti. Oruçlarını tutmuş, namazlarını kılmış insanlar Direklerarası’na gidiyor. Ramazanın ibadetlerini yerine getirmiş olmanın iç rahatlığıyla, Direklerarası’nda eğlenmeye gidiyorlar.”
Direklerarası’nın eğlence hayatındaki ve özellikle ramazan aylarındaki önemini yitirmesi, 1930’lardan sonra, yani İstanbul’un kültür merkezinin Beyoğlu olmasıyla başlar, Menderes döneminde büyük bulvar ve meydanların açılmasıyla devam eder.
Direklerarası’nın Direklerarası olduğu zamanları bilmeyenler, şimdi eski ramazanları tekrar yaşatmak için gerçekleştirilen etkinliklerle o günleri kıyaslayamayacak.
Ancak şurası çok açık ki; eskiden ramazan, gerek öncesinden yapılan hazırlıklarla, gerekse bir ay boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle çok daha telaşlı yaşanıyormuş...

Haberin Devamı

PEYNİRLİ AKDENİZ SALATASI

Kıvırcık marulları yıkayıp ayıkladıktan sonra iri parçalar halinde doğrayın. Soğanı da halka halka doğrayın. Dereotunu ayıklayıp incecik kıyın.
Domates ve salatalıkları yıkayıp kurulayın ve iri küpler halinde doğrayın. Sivri biberleri temizleyip halka halka dilimleyin.
Domates, salatalık, soğan ve sivri biberi salata tabağına alıp üzerine marul ve dereotunu ilave ederek karıştırın.
Üzerine küp küp doğradığınız peyniri ve siyah zeytin dilimlerini serpiştirin.
Sosu hazırlamak için kekik, sirke, tuz ve zeytinyağını küçük bir kâseye aktarıp çatal yardımıyla karıştırın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 adet kıvırcık marul
- 1 demet dereotu
- 4-5 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy salatalık
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet sivribiber
- 15-20 dilim siyah zeytin
- 100-150 gr beyaz peynir (Küp küp doğranmış olmalı.)
Salatanın sosu için;
- 1 çay kaşığı kekik
- 2 yemek kaşığı balzamik sirke
- 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 2 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları