Ramazan beden ve ruh için müthiş bir ‘iç doktor’dur

“Hayat bizim ondan yaptığımız şeydir.” Bu cümleyi evvelsi akşam yakın bir arkadaşımdan öğrendim. O da bir kitaptan okumuş. Bir Tibet özdeyişiymiş. Doğru! Hayatımızı biz üretiyoruz. Kararları biz veriyor, biz uyguluyoruz. Anlamını, dokusunu, kokusunu, tadını, rengini biz oluşturuyoruz.

Haberin Devamı

EĞER iyi hayat yolunda bir şeyler yapmak istiyorsanız önünüzde kocaman bir fırsat var. Bir aylık mükemmel bir farkındalık yolculuğu fırsatıdır bu. Bedensel ve ruhsal ağırlıklarınızdan kurtulmanız, yeniden kendiniz olmanız, farkındalıklarınızı çoğaltmanız, coşkuyu, neşeyi, sevmeyi, gülmeyi, anlamayı, öğrenmeyi, paylaşmayı ve vermeyi arttırmanız için otuz günlük kocaman bir fırsat.
Ramazan ayı iyi bir hayatı yeniden inşa etmek, iyi bir hayatın yolculuğuna yeniden başlayabilmek, iyi bir hayata can suyu verebilmek için mükemmel bir fırsattır.
Kabullenmek için, şükretmek, affetmek için, arınıp değişmek için, ağırlıklardan kurtulup hafiflemek için, cömertlik, alçak gönüllük ve sevgi için çok iyi bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirin. Bu fırsatı lütfen iyi değerlendirin.
Ramazan diyet ayı değildir
Ben prensip olarak çok önemli bir sağlık sorunu olmayan hastalarımın, “Oruç tutabilir miyim” sorusunu, “Evet” diye yanıtlarım. Daha önce de yazdım, bir daha tekrarlayayım: Ben bu mübarek ayın beden ve ruh için müthiş bir iyileştirici bir “iç doktor” olduğuna inananlardanım.
Ramazan ayında yapılabilecek en önemli yanlışlardan biri bu ayı bir “diyet zamanı” gibi değerlendirmektir. Ramazan ayının anlamını ve faydasını bu kadar bozan bir yaklaşım düşünemiyorum.  Gazete ve dergilerde konunun uzmanlarının hazırladığı “Kilo Verdiren Ramazan Diyetleri”ni, yaptıkları tarifleri, açıklamaları, önerileri gördükçe hayretler içinde kalıyorum.  Yeniden hatırlatalım ki Ramazan ayı, kilo verme, diyet yapma, zayıflama için hiç de uygun bir zaman değildir.  Bu güzel ay sahip olmanın değil kendiniz olmanın, şükredip inanmanın, huzura, sevgiye, saygıya ve paylaşmaya odaklanmanın ve hayatı bize sunan sonsuz güce sınırsız inanmanın zamanıdır.  Eğer bu süre içerisinde bilinen bazı yanlışları tekrarlamazsanız ne kilo alırsınız, ne şişmanlarsınız.  Tersine birkaç kilo yağdan kurtulmanız bile mümkündür.  Yapmanız gereken “Ramazana Özel Diyet Listeleri” aramak yerine deneyimli bir beslenme uzmanıyla konuşarak “yapacaklarınız ve yapmayacaklarınızı” öğrenmektir.

UNUTMAYIN

Haberin Devamı

Huzur, kanserden de ülserden de korur

Haberin Devamı

İyi bir hayat inşa etmenin en etkili yolu huzura odaklanmaktır. Ramazan ayının en önemli yararı ise bedene ve ruha verdiği huzur desteğidir. Bu huzur sizi kanserden de, ülserden de, başka hastalıklardan da koruyacaktır! Huzuru bol, keyfi, neşesi, eğlencesi zengin, koşuşturması, üzüntüsü, endişesi, korkusu az bir hayatın bedensel ve ruhsal bağışıklığı güçlendireceğini bilmelisiniz. Bu ayda sevdiklerinize, inançlarınıza, değerlerinize ve aidiyet duygunuzu geliştiren diğer güçlerinize sarıldıkça,  bedeniniz de, ruhunuz da iyileşecek, hastalıklara karşı direnç kazanacaktır.

ÖNEMLİ

Hipoglisemiye dikkat,

Uzamış açlık dönemleri hipogliseminin en önemli hazırlayıcısıdır. Ramazanda diyabetlilerin hipoglisemi nöbetleriyle daha sık karşılaşmaları buna bağlanır. İftarda yeterli beslenmeyen, sahuru atlayan ya da önemsemeyen şeker hastalarının hipoglisemik kriz geçirmeleri daha kolaydır. Şeker hastasıysanız oruç tutmamanızda fayda var ama mutlaka tutmak istiyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız. İlaç kullananların oruç tutmaları haline hipoglisemi geçirme ihtimali artıyor.

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN

Kimler oruç tutmamalı

Eğer aktif mide ve on iki parmak bağırsağı ülseriniz varsa, insülin kullanmak zorunda olan ve kan şekeri ayarlamasında güçlük çeken bir şeker hastasıysanız,  kanser tedavisi görüyorsanız, ciddi düzeyde kalp-akciğer sorunu ve böbrek yetmezliği yaşıyorsanız, gebe veya emziren bir hanımsanız oruç tutmanız halinde bazı sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Bu sorunları yaşayanların oruç tutmaları sakıncalı olabilir.  En doğru kararı doktorunuz verecektir.

BİR BİLGİ

Hem bedensel hem ruhsal arınma ayı

Bu ay tutacağınız oruçlar sadece bedeniniz değil, ruhunuzu da arındırır. Size yalnızca bedeninizde biriken toksinleri atma fırsatı vermez, ruhsal arınmayı da hızlandırır. Ramazan bu yönüyle çok güçlü bir bedensel ve ruhsal arınma ayıdır.  Bu ayın sonunda daha önce bir türlü kurtulamadığınız gaz, şişkinlik, yanma, kaynama gibi mide-bağırsak, kaşıntı, döküntü, kuruluk, saç dökülmesi gibi cilt problemlerinizden ve hatta uyku sorunları gibi ruhsal sorunlarınızdan önemli ölçüde kurtulduğunuzu görürseniz sakın şaşırmayın. Sebebi yukarıda belirttiğim güçlü ruhsal ve bedensel arınmadır. Eğer bu ayı daha da sağlıklı bir ay haline getirmek istiyorsanız, hastalara, yaşlı ve yoksullara yardım etmeyi unutmayın. Aile büyüklerinizi, akrabalarınızı ziyaret edin, hiç olmazsa telefonla arayın. Kaybettiğiniz dostlarınızı, akrabalarınızı hatırlayın ve onlara ışık yüklü, güzel dualar yollayın. Bu ay her akşam yarım saatinizi “iç hesaplaşmalarınız” için ayırın. Bunu korkmadan, çekinmeden, kendinizle bir kavga haline getirmeden yapın. Doğru ve iyi yanlarınızı (iyimserlik, yardımseverlik, affedicilik, hoşgörü, iltifat, sevgi…), yanlışlarınızı (kıskançlık, korku, endişe, olumsuzluk…) yan yana koyun ve iyilerini çoğaltmaya, kötülerini azaltmaya çalışın.  Bu ay her zamankinden daha çok af ve özür dileyin.  Daha çok şükredin.

NOT ALIN

Haberin Devamı

Ramazanda nasıl beslenmelisiniz

* Sahura mutlaka kalkmalısınız. Bu sayede aç kalacağınız süre azalacağından metabolizmanız daha iyi ve düzenli işleyecektir.
* Sahurda ve iftarda hafif, hazmı kolay ve az yağlı yemekler tüketmelisiniz. Yemekleri yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek yemelisiniz.
* Uzun süre boş kalan midenize birden yüklenmemeli, iftara çorba ile başlamalısınız. Sonra hafif bir salata veya zeytinyağlı ile devam edip daha sonra ana yemeğe geçmek daha doğru olacaktır.
* Kızartılmış ve çok yağlı yiyeceklerden, özellikle hamur işleri ve hamur tatlılarından kaçınmalısınız
* Yemek pişirirken katı yağlardan kaçınmalı ve kırmızı eti mümkün olduğunca az sulu sebze yemekleri halinde tüketmelisiniz.
* Ramazanda tatlı ihtiyacınızı; taze ve kuru meyveler, sütlü tatlılar ve kompostolar ile karşılanmaya çalışmalısınız.
* Kalorisi yüksek yiyeceklerden uzaklaşmalısınız.
* Gün boyunca su içilemediği için, iftardan sonra yatana kadar ve sahurda bol bol su içmelisiniz. Geleneksel çay, yeşil çay veya bitki çaylarından da tüketebilirsiniz.
* Öğünlerde sebze yemeklerini veya zeytinyağlıları eksik etmemeli, etleri ızgara, haşlanmış ya da fırında pişirmelisiniz.
* Kahve tüketimini azaltmalı, kahve yerine bitkisel çaylardan yararlanmalısınız.
* Gebe ve emzikliler, kalp-damar hastaları, diyabet ve tansiyon hastaları oruç tutmamalıdır ya da karar vermeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları