Nasıl ve ne hızda kilo vereceğiz?

Metabolizma uzmanları, sağlıklı kilo kaybının haftada 500-1000 gr., ayda 2-4 kilo civarında olmasını tavsiye ediyor.

Bu miktarlar size az gelebilir ama her ay sağlanan 2-3 kiloluk kayıpların bir yılda 25-30, iki yılda 50-60 kiloluk kayıp anlamına geldiğini düşündüğünüzde, rakamlar pek de az sayılmaz! Diğer taraftan mevcut kilonuzun yüzde 5-10 azalmasının bile arzu edilen sağlık yararını çoğu kez karşıladığını bilirseniz, neden küçük kayıpların bile yeterli olabileceğini kolayca anlarsınız.

Yarım kiloluk bir kayıp için 3500 kalorilik bir enerji kaybı yaratmanız gerekiyor. Bunun için her gün yiyeceklerinizden 500 kaloriyi azaltmanız ya da her gün 8 km’lik hızlı bir yürüyüşle fazladan 500 kalori yakmanız yetecektir. Biz bu iki çözümün de tek başına uzun süreli olmayacağını düşünüyoruz. Ne bu kadar ciddi bir kalori kısıtlamasını birkaç haftadan fazla sürdürebilirsiniz ne de her gün 8 km. yürüyecek gücü, takati veya zamanı bulabilirsiniz.

Makul olanı her gün 200-250 kalorilik bir besin kısıtlaması yapmak, 200-250 kalorilik bir egzersiz aktivitesini inatla sürdürmektir. Bir dilim ekmeğin 50-70, bir kadeh sert içkinin 100-150 kalori olduğunu düşünürseniz, kalori kısıtlamasının kolaylığını hemen fark edersiniz. 30-35 dakikalık sıkı bir yürüyüşle 200-250 kalori harcayabildiğinizi bilirseniz, günlük egzersizlerinizden asla vazgeçmezsiniz.

Kısacası, o sihirli formül hiç değişmedi, değişmeyecek: Biraz yiyeceklerinizden kısacak, biraz da adımlarınızı sıklaştıracaksınız. Mucize çözümleri bir yana bırakıp kolay, ucuz, sürekli olabilen akılcı çözümlere odaklanacaksınız. Fazla kiloları vermenin başka bir yolu -en azından şimdilik- ne yazık ki yoktur. Verdiğiniz kiloları almamak için gıda kısıtlamasını daha da hafifletmeniz, haftada 3-4 kez 30-35 dakikalık yürüyüşlere devam etmeniz yetecektir.

BİR UYARI

Zayıflatıcı desteklere dikkat edin!

Her gün birkaç hastam kucak dolusu besin desteğini masanın üzerine itinayla yerleştirip şu soruyu tekrarlıyor: "Hocam, bunları nasıl kullanmalıyım?" Onlara yanıtım hiç değişmiyor: "Kullanmadığınız zaman daha akıllıca bir iş yapmış olursunuz!"

Bu ürünlerde bulunan Hoodia özütlerinin, yosun karışımlarının, elma pektinlerinin, cilde tatbik edilen bant şeklinde üretilmiş patch’lerin, tok tuttuğu ileri sürülen bitkisellerin, metabolizmayı hızlandırarak yağ yaktığı söylenen Guarana’nın, Citrimaks ekstrelerinin hiçbirisinin zayıflatıcı etkisi yoktur.

Yapılan araştırmalar ciddi bir kalori kısıtlaması ve aktivite artışı ile birleştirildiği takdirde bir miktar yararlı olabilecek iki desteğin varlığına işaret ediyor: CLA ve L-Karnitin...

Özellikle insülin fazlalığı ile birlikte olan fazla kilo sorununun çözümünde yararlı bir destek gibi görünen Chromium Picolinat’a gelince: Bu ürünün de yine iyi planlanmış bir kalori kaybı diyeti ve aktivite çalışması ile birlikte kullanımı halinde yararlı olabileceğini biliyoruz. Sözün özü; yeteri kadar kalori kısıtlamadan ve aktivite artışı çabası göstermediğiniz sürece sizi zayıflatacak hiçbir öneriye kulak asmayın.


Prof.Dr. Ayşe ALTINTAŞ

Çocuklarda büyüme ve gelişme sağlığa işarettir

Tüm çocuklar aynı değildir. Her çocuk farklı büyür, gelişir. Büyüme bazen hızlı, bazen yavaştır. Sık sık değişir. Değişmeyen tek şey düzgün beslenmenin ve sağlıklı kalmanın büyümeyi etkilediğidir.

Büyüme ve gelişmenin duraklaması ya kötü beslenmenin ya da herhangi bir hastalığın işaretidir. Yavaş büyüyen çocuklarda bağışıklık sistemi kolayca bozulur, hastalanma eğilimi yükselir. Çocuklarınızın gelişmelerini izleyin ve büyümenin sağlıklı olmanın bir göstergesi olduğunu unutmayın.

BİR BİLGİ

Hamileler uçakla seyahat edebilir mi?

Anne adayları için en güvenli yolculuğun uçak yolculuğu olduğu belirtiliyor. Doğum tarihine 4 hafta kalana kadar uçak yolculuğunun güvenli olduğu söyleniyor. Hamileliğin ilerleyen aylarında anne adaylarının sıkışık oturma düzeninden uzak kalmaları, uzun yolculuklarda sık sık kısa yürüyüşler yaparak damar tıkanıklıkları, pıhtılaşma gibi sorunlara önlem almaları tavsiye ediliyor. Anne adaylarının uzun süreli oturmamaları, 2 saatlik aralıklarla koridorda ileri geri yürümeleri öneriliyor. Yüksek tansiyon, kansızlık, kanama sorunu olan, erken doğum şüphesi bulunan anne adaylarına ise uçak yolculuğu tavsiye edilmiyor.

BİR YANLIŞ

Kan grubu diyetleri ne kadar işe yarıyor

Kan gruplarına göre beslenmek ve belirli yiyeceklerden sakınmak doğru mudur?

Farklı kan grupları için düzenlenen ve "Kan grubu diyeti" olarak adlandırılan diyetlere göre, her kan grubu yiyeceklerle birbirinden farklı ve eşsiz bir biçimde etkileşime girmektedir. Ancak, kan grubu ve yiyecekler arasındaki etkileşimin sağlık ya da kilo kontrolü üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerde bulunduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.

BİR SORU BİR CEVAP

Baş ağrısı deyip geçmeyin

Hangi tip baş ağrılarında erken dönemde doktora başvurmak gerekir?

Baş ağrısı en sık doktora başvuru nedenlerinden biridir. Baş ağrısı ile başvuran hastaların uygun şekilde değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkan baş ağrılarına "birincil baş ağrıları" diyoruz. Bunlara en iyi örnekler migren veya gerilim tipi baş ağrılarıdır.

"İkincil baş ağrıları" olarak adlandırdığımız diğer grupta ise baş ağrısına neden olan, altta yatan diğer bir hastalıktır. İkincil baş ağrılarına beyin kanamaları, beyin tümörleri gibi tablolar yol açabilmektedirler. İkincil baş ağrıları en erken dönemde doktora başvurulması gereken tablolardır. Birey olarak bizleri alarma geçirmesi gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

İkinci, baş ağrılarını düşündüren kırmızı alarm bulguları


* Yeni başlayan, şiddeti veya sıklığı giderek artan baş ağrıları

* 50 yaşından sonra başlayan baş ağrıları

* Ani başlangıçlı, "hayatındaki en şiddetli ağrı" olarak tanımlanan tablo

- Daha önceden var olan hafif özellikteki ağrıların yoğunluk, şiddet ve süreklilik kazanması

* Nörolojik bulguların da eşlik ettiği baş ağrıları

* Tedavilere yanıt vermeyen ve sürekli olan baş ağrıları

* 60 yaşından büyük olan kişilerde yeni gelişen, genellikle tek taraflı, şakakta belirgin, zonklayıcı-oyucu ağrılar

* Egzersiz ya da öksürükle başlayan veya artan baş ağrıları

* Yatar pozisyonda artan baş ağrıları

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için:

manager@yasasinhayat.org

Tel: (0212) 236 73 00

BİR SORU

Arkadaşımın uyguladığı diyeti ben de uygulamaya başladım. Yaşımız, boyumuz ve kilomuz aşağı yukarı aynı. Ama o benden daha fazla kilo kaybediyor. Nedeni ne olabilir?

Diyetisyen Nilüfer Bayram

Diyetinizi kişiselleştirin

Kilo vermeye çalışan birçok kişi, diyet yapan diğer başarılı kişilerden önemli ölçüde etkilenir. Özellikle kilo verme konusunda başarısızsa, mucizenin uygulanan diyette olduğunu düşünerek aynı planı uygulamaya koyulabilir. Unutmayın, diyetler kişilerle karşılıklı görüşülerek, beslenme öyküleri sorgulandıktan sonra (kişinin zaafları olan yiyecekler, tüketmeyi reddettiği yiyecekler, öğün alışkanlıkları gibi) hazırlanmalıdır.

Arkadaşınızın sevdiği ama sizin tüketmediğiniz bir yiyecek varsa, siz o yiyecek yerine başka bir yiyecek tüketebilirsiniz. Kalorileri farklı olabilecek bu iki basit değişim, kilo verme hızınızı kolaylıkla etkileyecektir. Ayrıca farklı hızda çalışan metabolizma hızı, aldığınız kalorinin size fazla ya da az gelmesine neden olabilir. Bunun gibi birçok faktör nedeniyle diyetinizi kişiselleştirin, size özel olduğunu unutmayın.


BİR SORU

Şu anda diyetle zayıflamaya çalışıyorum. Ama tatlıyı çok seviyorum. Yememek için kendimi zor tutuyorum. Böyle durumlarda ne yapmalıyım?

Diyetisyen Güneş AYIR

Tatlı krizi!

Sevdiğiniz yiyeceklerden böyle uzak durarak acı çekmeyin. Zayıflama diyetinde yasak olmaz! Bazı yiyeceklerden uzak durmak gerekse de onları tamamen hayatınızdan çıkarmak zorunda değilsiniz. Özellikle tatlıyı bu kadar çok seviyorsanız, asla onu diyetinizden ayrı tutmayın. Sevdiğiniz güzel bir parça çikolata ya da pasta, miktarları ayarladığınızda size sevimli yüzlerini göstereceklerdir.

Ayda bir veya iki gün istediğiniz bir tatlıya diyetinizde yer vermek hem diyette sürekliliğinizi sağlar, hem de diyete uymanın sonunda aldığınız bir ödül gibi düşünülerek motivasyonunuzu artırır. Şunu unutmayın ki, burada önemli olan tatlıdan vazgeçmek değil, ne kadar tatlı yiyeceğinizi bilmektir. Bu konuda mutlaka diyetisyeninizden yardım isteyin ve "O tatlıyı yememeliyim" diye bağırmaktansa "Bu ay hangi tatlıdan yiyebilirim" deyin.
Yazarın Tüm Yazıları