Meyve ve sebzeniz güvenli mi

Sağlıklı beslendiğinizi sanıyorsunuz değil mi?

Üstelik uzun yıllar boyunca et ağırlıklı beslendikten sonra yönünüzü sebzeye çevirmek ve sebze ağırlıklı beslenmek hiç de kolay olmadı. Ama etrafınızdakilerin ve işin uzmanı diyebileceğiniz birilerinin televizyondaki konuşmaları sayesinde et küketiminizi azaltıp sebze yemeye başladınız. Yani artık sağlıklı besleniyorsunuz, öyle mi?

Sizin yerinize ben cevap veriyorum şimdi. Hayır.

Meyve ve sebzeleri yetişme süreçleri sırasında hastalıklardan ve haşerelerden koruması için birtakım kimyasal ilaçlar kullanılıyor. Bir de bu ilaçların bilinçsiz miktarlarda kullanıldığını düşünürsek, işimiz iyice zorlaşıyor. Çünkü, bu kimyasal maddeler çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini engellemekten, kansere kadar pek çok şeye yol açabiliyor. Üstelik son yıllarda meyve sebzeler henüz olgunlaşmadan toplandığından bu ilaçların yarılanma ömrü de tamamlanamıyor ve Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre bu kimyasallardan nasibini almayan sebze ve meyve yok denecek kadar az.

O zaman ne yapmak gerekiyor? Uzmanlar, meyve ve sebzelerin üzerlerindeki kimyasal maddelerden ancak ve ancak çok titiz bir şekilde yıkandıklarında arındıklarını üstüne basa basa belirtiyorlar. Ancak sadece su ile yıkamak da çözüm olmuyor. Üstelik küresel ısınma yüzünden suyun kullanımına dikkat etmemiz defalarca tembih edilmişken iş iyice içinden çıkılmaz bir hale geliyor.

Diyelim ki bir yolunu bulup meyve sebzelerinizi bol suyla ve içinizi rahatlatacak şekilde yıkıyorsunuz. Bu durumda bile sebze ve meyveleriniz tamamen güvenli hale gelmiyor. Bunun da bir açıklaması var elbette. Kimyasal ilaçların büyük bir kısmı sulamaya ve yağmura karşı etkisini kaybetmemek üzere yağ ve petrokimyasal maddeler içeriyor. Dolayısıyla sadece su ile yıkamak da çoğu zaman işe yaramıyor.

Environné 1987’den beri bu amaca, yani meyve ve sebzeleri kimyasal ilaçlardan tamammen arındırmaya hizmet eden bir ürün. "Zararlı bir kimyasal maddeden arınacağız diye başka bir kimyasal madde mi kullanacağız" sorusuna da cevap veriyor ürün. Çünkü tamamen bitkisel ve doğada çözünmeyen hiçbir katkı maddesi de içermiyor. Bu bilgilere bir de Environné’ın yüzde 97 oranında işe yaradığını eklersek sanırım herkesin içi daha da rahatlayacak.

Malatya’nın etli kabuk aşı

Malzeme listesi

á 20 adet kayısı kurusu

(Gün kurusu kayısı kullanmanızı tavsiye ederim.)

á 1 kg yağsız kemikli kuzu eti

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 1 yemek kaşığı biber salçası

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Bu yemek için benim tavsiyem "günkurusu" diye satılan doğal ortamda kurutulmuş kayısı kullanmanızdır. Kuzu etini orta boy bir tencereye aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyin. Tereyağını da ilave ettikten sonra orta ısıdaki ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıncaya kadar 10 dakika kavurun.

Üzerine domates ve biber salçasını ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip orta ısılı ateşte 20 dakika daha pişirin. Kuru kayısıları da yıkayıp etlerin üzerine aktarın. Haşlanmış nohudu (konserve nohut kullanacaksanız kabuklarını soymanız gerekir) katıp, tuz ve karabiberi serpin. Üzerine 4 su bardağı daha sıcak su ilave edip ocağın altını kısın. Yemeği kısık ateşte yemeği 50 dakika daha pişirin. (Etlerin iyice yumuşayıp kemiklerinden ayrılıncaya kadar pişmesi gerekir.) Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip, sıcak sıcak servis yapın.

Bu yemek için benim tavsiyem "günkurusu" diye satılan doğal ortamda kurutulmuş kayısı kullanmanızdır. Kuzu etini orta boy bir tencereye aktarıp üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyin. Tereyağını da ilave ettikten sonra orta ısıdaki ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıncaya kadar 10 dakika kavurun.

Üzerine domates ve biber salçasını ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip orta ısılı ateşte 20 dakika daha pişirin. Kuru kayısıları da yıkayıp etlerin üzerine aktarın. Haşlanmış nohudu (konserve nohut kullanacaksanız kabuklarını soymanız gerekir) katıp, tuz ve karabiberi serpin. Üzerine 4 su bardağı daha sıcak su ilave edip ocağın altını kısın. Yemeği kısık ateşte yemeği 50 dakika daha pişirin. (Etlerin iyice yumuşayıp kemiklerinden ayrılıncaya kadar pişmesi gerekir.) Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip, sıcak sıcak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları