DHA
Balık Hakkında: Nasıl Pişmeli, Tazeliği Nasıl Anlaşılır, Mevsim Balıkları Nelerdir?
Balık tüketiminin önceki yıllara nazaran daha fazla yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Candan Varlık ve Prof. Dr. Kamil Bostan, balık tüketimi hakkında merak edilenleri anlatıyor.
Pandemi sürecinde balık tüketimini arttırmak gerekiyor. Bunun içinde bol protein almak ve vitaminli, mineralli besinler tüketmek gerekiyor. Balık yerken zaten vitamin ve mineralli maddeleri soğandan, salatadan alıyorsunuz.
Kolay sindirildiğinden ise yanında yenen besinler insanı tok tutar. Sindirilmesi kolay olduğundan balık yemenin hiçbir zararı yoktur. Tabii taze olduğuna dikkat etmek şartıyla.
Balığı en sağlıklı hangi yöntemle pişiririz?
Balığın püf noktalarından biri de sağlıklı pişirme yöntemidir. Balığı en sağlıklı pişirilme yöntemi buğulamadır. Şu an tam mevsimi olduğundan palamut ve hamsi buğulama önerilebilir. Levrek, çinekop ve sarıkanat da buğulanır ama şu an palamut ideal. Balıkları çok yakmadan ızgara da yapılabilir.
Balık eğer yağda kızartılacaksa kesinlikle eski yağ kullanılmamalıdır. Kızartmada bütün ürünler için geçerli olan bir şey vardır. O da yağın çok kızgın olması. Balığı yapışmasın diye unlamak ise değerini arttırır fakat tadını bozabilir.
Alüminyum folyoya sarılarak da balık pişirilebilir. Böyle olursa suyu içinde kalır veya bir tatlı su balığı yumurta ve galeta ununa batırılarak da pişirilir. Böyle olursa da lezzeti içinde kalır. Bazı balıklar mevsim itibariyle lezzetsiz olabiliyor. Bu yüzden bu tarz soslamalar lezzet vermesi açısından faydalı olur.
Bu mevsimde en çok hangi tür balık tüketilir?
Balık yeni yeni yağlanmaya başladığı için şu an palamut yenir. Hamsi ve barbun henüz biraz yağsız ve kurudur. Bu balıkları yiyebilmek için Kasım’ı Aralık’ı beklemek gerekiyor. Fakat istavrit her mevsim yenir. İstavrit bu mevsimde en ucuz, en lezzetli balıktır.
Balık yağlandıkça lezzetlenir, hava soğumadan da yağlanmaz. Bir de balıklar yumurtadan yeni çıktı, yani yumurtadaki balık yağlı olmadığından bugünlerde her balıktan lezzet beklenemez.
Marketten donmuş balık aldıysanız poşetinde sızıntı olmamasına dikkat edin, çünkü eğer sızıntı varsa o balık taze değildir. Eğer marketlerdeki balıklar usulüne göre dondurulmuşsa ve paketlenmişse o zaman tüketilebilir. Dondurulmuş ürün en sağlıklı üründür denebilir. Besin kalitesinde çok fazla düşme olmaz.
Ton balığı sağlıklı mıdır?
Ton balıkları gayet sağlıklıdır. Sadece raf ömrüne bakmak gerekir. İçinde bol miktarda yağ vardır. Bu yağ ayçiçek ve zeytinyağı olarak ayrılır. İçinde neden bu kadar bol miktarda yağ olduğu da merak edilir.