YILBAŞI MEZE TARİFLERİ || Fava, Mütebbel, Topik tarifi ile 13 farklı yılbaşı meze çeşitleri

Yılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...

Haberin Devamı

1. HAVUÇ TARATOR TARİFİ

MALZEMELER

6 adet soyulmuş rendelenmiş havuç
3 diş sarımsak
1,5 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Rendelenmiş havuçları bir tencereye alıp üzerine zeytinyağı dökülür. Yumuşayana kadar kısık ateşte kavrulur. Suyunu salıp tekrar çekmeye başlayan havuçların içine ince doğranmış sarımsaklar eklenir. 4 - 5 dakika daha kavrulan havuç ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Yoğurtun içerisine tuz eklenerek iyice çırpılır. Soğuyan havuçla yoğurt karıştırılır servis etmeye hazırdır.

YILBAŞI MEZE TARİFLERİ || Fava, Mütebbel, Topik tarifi ile 13 farklı yılbaşı meze çeşitleri

2. FAVA TARİFİ

MALZEMELER

1,5 su bardağı kuru bakla
4 su bardağı sıcak su
1 adet büyük boy kuru soğan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Kuru soğanı iri olarak doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Doğradığınız kuru soğanı hafif bir renk alana kadar kavurun. Sıcak suyu tencereye aktarın. Uzun süre suda beklettiğiniz kuru bakla, toz şeker, tuz ve portakal suyunu ekleyin. Baklalar yumuşayana kadar ortalama 45 dakika orta ateşte kaynatın. Blenderla püre haline getirin. Ilıdıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine bol miktarda zeytinyağı gezdirin. İsteye bağlı dereotu ile süsleyebilirsiniz.

YILBAŞI MEZE TARİFLERİ || Fava, Mütebbel, Topik tarifi ile 13 farklı yılbaşı meze çeşitleri

3. HAYDARİ TARİFİ

MALZEMELER
500 gram süzme yoğurt
50 gram beyaz peynir
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1/2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Süzme yoğurdu bir kaba alın. Beyaz peyniri iyice ezdikten sonra karıştırma kabına aktarın. Sarımsağı küçük parçaları ayırıp üzerine tuzu ekleyip dövün ve yoğurdun olduğu kaba aktarın. Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. Ceviz içini ekleyip 2 dakika kavurun. Daha sonra naneyi ekleyip ocaktan alın. Bütün malzemeleri karıştırın ve çırpıcıya iyice çırpıp servis tabağına alın. Soğuk servis edin.

Haberin Devamı

4. KEREVİZ SALATASI TARİFİ

MALZEMELER

1 adet orta boy kereviz
1,5 su bardağı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
Dereotu
1 çay bardağı ceviz
Tuz

ÜZERİ İÇİN

3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı ceviz

YAPILIŞI

İlk olarak sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve isteğe bağlı içerisine mayonez eklenebilir. Bir avuç kadar dereotu ve ceviz yoğurdun içine atılıp karıştırılır. Kereviz kabukları soyulup rendelenir. Bu işlemi yaparken oldukça hızlı olunması gerekir çünkü kereviz kararma yapar. Hazırlanan yoğurdun içine kerevizler eklenir. Kullanıma göre tuz ilave edip iyice karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine zeytinyağında kızdırılan ceviz ilave edilir.

Haberin Devamı

YILBAŞI MEZE TARİFLERİ || Fava, Mütebbel, Topik tarifi ile 13 farklı yılbaşı meze çeşitleri

5. MÜTEBBEL TARİFİ

MALZEMELER

4 adet patlıcan
3 çorba kaşığı tahin
5 kaşık (250 gram) yoğurt
2 avuç (35 gram) Antep fıstığı
1,5 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 dal maydanoz
Yarım çay kaşığı pul biber
2,5 çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak

YAPILIŞI

Patlıcanları bıçağın ucuyla ufak ufak delin ve ızgara programında 250 derecedeki fırında közleyin. Közlenen patlıcanlarınızı dikdörtgen bir kaba alıp, üzerini streç filmle kaplayın. Böylece terleyen patlıcanların kabukları kolayca soyulacaklar. Kabuğunu soyduğunuz patlıcanların içini kesme tahtasında, bıçağınızla püre haline getirin. Ufak bir tavayı ocağa koyup altını yakın, 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyin, yağınız iyice kızınca kabaca kestiğiniz 2 avuç Antep fıstığını ekleyip kavurun. Kavrulan fıstıkların 1/3’ünü daha sonra servis amaçlı kullanmak üzere kenara ayırın. Fıstıkların üzerine ezdiğiniz patlıcanları, püre haline getirdiğiniz 2 diş sarımsağı, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyip, biraz soteleyin. Bir kapta 250 gr, yaklaşık 5 tepeleme çorba kaşığı yoğurdu, 3 çorba kaşığı tahini ve 1,5 çay kaşığı tuzu iyice karıştırın. Patlıcanların altını kapatıp tavanın ilk harlı sıcağı geçtikten sonra yoğurtlu karışımı tavaya ekleyip iyice karıştırdıktan sonra servis tabağınıza alın. Mezenizin servis için 1 tatlı kaşığı tereyağını küçük bir sahanda eritin, tereyağı köpürünce mütebbelin üzerine ekleyin. En son olarak ½ çay kaşığı pul biber, ½ limon kabuğu ve 3 dal maydanozu ve kenara ayırdığınız Antep fıstıklarını mütebbelin üzerine serpip servis edin.

Haberin Devamı

YILBAŞI MEZE TARİFLERİ || Fava, Mütebbel, Topik tarifi ile 13 farklı yılbaşı meze çeşitleri

6. TOPİK TARİFİ

MALZEMELER

400 gram nohut (2 bardak)
3 adet patates
2 yemek kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
100 gram tahin

İÇİ İÇİN

10 adet soğan
100 ml zeytinyağı
30 gram kuş üzümü
30 gram dolmalık fıstık
1 çay kaşığı toz tarçın
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
2 çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı toz şeker
250 gram tahin

SERVİS İÇİN

2 çay kaşığı toz tarçın
1 adet limon suyu

YAPILIŞI

Bir tencere suyu kaynattıktan sonra nohutları ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Üzümlerini süzüp soğana ekleyin. Dolmalık fıstık, tarçın, tuz, karabiber, yenibahar ve şekeri ekleyin. Tahinin içine karıştırın. Soğanı ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Soğanı ekleyip şeffaflaşıncaya kadar 10 dakika hafifçe karamelize edin. Ocağın altını kısın, ara sıra karıştırarak kapağı yarım kapalı olacak şekilde 25 dakika kısık ateşte pişirin. Streç filmden 30 cm'lik 12 adet kare yapın. Topik yapmak için her streç filmin ortasına 4 yemek kaşığı nohut püresi koyun. 15 cm'lik bir daire ve merkezi kenarlarından daha kalın olacak. Nohutu süzüp yıkayın ve sonra sert bir bezle ovalayarak kabuklarının soyulmasını sağlayın. Soyulmuş nohutları geniş bir tencereye alın, ūstünü geçecek kadar su ekleyin (en az nohutların hacminin üç katı kadar) kapağını açık bırakarak kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Nohutlar soğuduğunda kabuklarını soyup bir kenarda bekletin. Şekilde dışarıya doğru açarak düzleştirin. Soğanlı karışımdan 2 yemek kaşığı yaydığınız nohutun ortasına koyun. Streç filmin bir kenarını alıp harcın üzerine kapatın ve streç filmi köşelerinden toplayarak bir top şekline getirin. Streç filmin köşelerini bükün.

Haberin Devamı

Topun hemen üstüne büktüğünüz yere bir düğüm atın, On iki topun her birini bu şekilde hazırlayın. Hepsini tepsiye dizerek bir gece buzdolabına koyun. Patatesleri ikiye kesin. Geniş bir tencereye koyup, üzerini geçecek kadar tuzlu su ekleyip kaynatın. Patatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirip süzün. Soğutup kabuğunu ayıklayın. Servise hazır olduğunuzda streç filmin üst kısmını düğümün hemen altından kesin ve topları streç filmden çıkarın. Üzerine biraz tarçın ve birkaç damla limon suyu damlatarak servis edin. Patates, nohut, kimyon, tuz, karabiber ve şekeri blendera koyup püre haline getirin. Bir kâseye alıip tahin ekleyin. Karışımı yumuşak macun kıvamina gelene kadar 2 dakika yoğurun. Bu sırada kuş Üzümünü bir kâseye koyup üzerine SIcak su ekleyerek islatın. Dolmalık fıstıkları tavada orta ateşte 3 dakika tavayı sallayarak kavurun. Soğanları ocaktan alın. Üzümlerini süzüp soğana ekleyin. Dolmalık fıstık, tarçın, tuz, karabiber, yenibahar ve şekeri ekleyin. Tahinin içine karıştırın. Streç filmden 30 cm'lik 12 adet kare yapın. Topik yapmak için her streç filmin ortasına 4 yemek kaşığı nohut püresi koyun. 15 cm'lik bir daire ve merkezi kenarlarından daha kalın olacak şekilde dışarıya doğru açarak düzleştirin. Soğanlı karışımdan 2 yemek kaşığı yaydığınız nohutun ortasına koyun. Streç filmin bir kenarını alıp harcın üzerine kapatın ve streç filmi köşelerinden toplayarak bir top şekline getirin. Streç filmin köşelerini bükün. Topun hemen üstüne büktüğünüz yere bir düğüm atın, On iki topun her birini bu şekilde hazırlayın. Hepsini tepsiye dizerek dolapta serinletin. Servise hazır olduğunuzda streç filmin üst kısmını düğümün hemen altından kesin ve topları streç filmden çıkarın. Üzerine biraz tarçın ve birkaç damla limon suyu damlatarak servis edin.

YILBAŞI MEZE TARİFLERİ || Fava, Mütebbel, Topik tarifi ile 13 farklı yılbaşı meze çeşitleri

7. LEVREK MARİN TARİFİ

MALZEMELER

2 adet levrek fileto
1,5 adet limon
1 adet portakal
1 yemek kaşığı taneli hardal
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet defne yaprağı

YAPILIŞI

Fileto halindeki derisiz levreklerin kılçıklarını dikkatle temizleyin. Ayıkladığınız balıkları jülyen doğrayın. Soğanı da piyazlık doğrayıp tuzladıktan sonra soğuk suda bekletin. Bu esnada 1 limon ve portakalın kabuklarını rendeleyin. Portakalın ve 1,5 limonun sularını da sıkın. Limon ve portakal suyuna hardal, zeytinyağı, kabuk rendesi, tuz ve şekeri ilave edip karıştırın. Soğanları suyunu süzüp levreklere ekleyin. Üzerine sosu, tane karabiberi ve defne yaprağını da ekleyip harmanlayın. Ağzı kapalı halde bir gece buzdolabında bekletip balığın asidin içinde pişmesini sağlayın. Servis edeceğiniz zaman sosun yarısını süzün. Balığınızı servis tabağına aldıktan sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edin.

8. ACUKA TARİFİ

MALZEMELER

5 yemek kaşığı tatlı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
3 yemek kaşığı ufalanmış ekmek içi
5 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı nane
Tuz

YAPILIŞI

İlk olarak zeytinyağını tavada ısıtın. Üzerine domates ve biber salçasını ilave edip kavurun. Kavrulan karışımı ocaktan almadan kısa bir süre önce ezilmiş sarımsakları da ekleyerek karıştırın. Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alıp kaşık yardımıyla ezdikten sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Dinlenen acukayı kavanozlara doldurup serin bir yerde saklayın.

9. SÜZÜK MEZESİ TARİFİ

MALZEMELER

4 yemek kaşığı tava yoğurdu
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı sumak
1/2 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tarhun
2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
Yarım çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI

Yoğurda çok az su ekleyip bir çimdik tuz ilave edip iyice çırpın. Çırpılan yoğurdu tabağa yayın. Üzerine sumak, kimyon, tarhun ve kavrulmuş susamı ekleyin. En son zeytinyağı döküp servis edin.

YILBAŞI MEZE TARİFLERİ || Fava, Mütebbel, Topik tarifi ile 13 farklı yılbaşı meze çeşitleri

10. ŞAKŞUKA TARİFİ

MALZEMELER

1 adet patlıcan
1 adet kabak
1 adet patates
3 adet sivri biber
Sıvı yağ

SOSU İÇİN

2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
1 kahve fincanı zeytinyağı
3 yemek kaşığı sirke
1 adet küp şeker
3 diş sarımsak
Yarım çay bardağı ceviz
Tuz
Karabiber
Fesleğen

YAPILIŞI

Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suya alın. 20-30 dakika kadar beklettikten sonra suyunu süzüp patlıcanları kurulayın. Patates ve kabakları da küp küp doğrayın. Sivri biberleri de 1-1,5 santimetre uzunluğunda doğrayın. Sıvı yağı tavaya koyup güzelce kızdırın. Önce patatesleri, sonra kabakları, sonra patlıcanları, son olarak da biberleri kızartın. Malzemeleri bir kasede karıştırın. Bu esnada sos için yağı tavada ısıtın. İnce ince kıydığınız kuru soğan, sarımsak ve biberleri sırasıyla ekleyip kavurun. Domatesleri rendeleyin. Şeker, tuz, karabiber, fesleğen ve sirkeyle birlikte tavaya ekleyin ve 15 dakika kadar pişirin. Son olarak içine arzu ederseniz ince dövdüğünüz cevizi ekleyip karıştırın. Malzemeleri kızarttığınız sebzelerin üzerine gezdirin.

11. DEREOTLU KABAK TARATOR TARİFİ

MALZEMELER

2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kabak
Yarım demek dereotu
2 diş sarımsak
300 gram süzme yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI

Kabaklar yıkanıp, soyulup rendelenir. Bir tencere de yağı kızdırın. Kızan yağın içerisine kabakları koyun. 5 dakika içerisinde kabağın acı kokusu çıkacak. Acı kokusu çıktıktan sonra ocağı kapatın kabakları soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta sarımsağı iyice ezin lapa haline gelsin. Üzerine yoğurdu ekleyin. Dereotunu iyice yıkayıp ince ince doğrayın ve sarımsaklı yoğurtun üzerine ekleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyerek yoğurdu iyice karıştırın. Soğuyan kabakları da yoğurtlu karışıma ekleyerek servis edilmeye hazır hale getirin.

İPUCU

Bütün malzemeler birleştikten sonra servis aşamasında üzerine hafif yağda pul biber ekleyip servis edebilirsiniz.

12. ÇERKEZ TAVUĞU TARİFİ

MALZEMELER

1 adet bütün tavuk
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 tatlı kaşığı tane karabiber
5 su bardağı su

CEVİZLİ HARCI İÇİN

300 gram ceviz
3 diş sarımsak
4 dilim bayat ekmek içi
1,5 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı toz kişniş

ÜZERİ İÇİN

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Tercihe bağlı patates cips

YAPILIŞI

Tavuklar ilk olarak temizlenir ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisine alınır ve içme suyu, orta boy kuru soğan, limon suyu ve tane karabiber eklendikten sonra orta ateşte pişirilir. Yumuşayana kadar pişen tavuğu geniş bir tabağa alırız. Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince ince uzun parçalar halinde didikleriz. Arzuya göre macun kıvamına gelmesi için mutfak robotundan geçirin. Cevizli harcı hazırlamak için sarımsaklar incecik kıyılır ve tuz ilave edilip sarımsaklar dövülür. Ayıklanmış ceviz içleri eklenip dövme işlemine devam edilir. Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşattıktan sonra cevizli karışıma katılır. Toz kişnişi eklenir, tüm malzemeyi koyu bir akışkanlık elde edene kadar karıştırılır. Tel tel ditilmiş tavuk etleriyle harmanladığınız cevizli karışımı servis tabağına alınız. İsteğe bağlı zeytinyağın da pul biberi yakıp üzerine dökebilirsiniz.

13. HUMUS TARİFİ

MALZEMELER
400 gram konserve nohut
2 yemek kaşığı tahin
3 diş sarımsak
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
Kırmızı biber
Kimyon
Kişniş
Tuz, karabiber

YAPILIŞI
Nohuttan bir yemek kaşığı ayırın. Kişniş hariç kalan bütün malzemeyi rondodan geçirin. Eğer kıvamı koyu gelirse biraz su ekleyerek açabilirsiniz. Hazırladığınız humusu, kişniş ve 1 yemek kaşığı nohut ile süsleyin.

Yazarın Tüm Yazıları