Rüzgar Sünbül ile Ramazan 28. gün iftar menüsü: Erişteli köfte çorba, etli yaprak sarması, irmik kesmesi...

Erişte ve köftenin muhteşem birliktelik. çorbamızdan ikinci kase isteyeceğinize eminiz, ama sonraki yemeklere yer bırakın deriz. Öyle doyurucu bir çorba hazırladık ki sizler için, hem ana yemek hem başlangıç. Çorba tarifleri arasında ilk sıraya oturacak on numara bir tarif. İşte, erişteli köfte çorba, etli yaprak sarması, irmik kesmesi ve daha fazlasından oluşan Rüzgar Sünbül ile Ramazan 28. gün iftar menüsü...

Haberin Devamı

ERİŞTELİ KÖFTELİ ÇORBA

MALZEMELERİ

150 gr. kıyma
2 yemek kaşığı ince bulgur
2-3 yemek kaşığı erişte
1 küçük soğan
1 yemek kaşığı salça
4-5 yemek kaşığı beyaz un
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar

YAPILIŞI

Kıyma, bulgur ve baharatlarla köfteyi yoğuruyoruz. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. 2-3 yemek kaşığı unu bir tabağa alın. Köfteleri una bulayıp yayvan bir tabağa koyuyoruz.Bir tencerede yağı alıp kızdırıyoruz. Rendelenmiş soğanı ilave edip kavuruyoruz. Un ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Salça ekliyoruz biraz daha karıştırıyoruz. sonra su ilave ediyoruz. Yaklaşık 5 su bardağı su ekleyebilirsiniz.Kaynamaya başladığında önce köfteleri atıyoruz köfteler yüzeye çıktığında, ardından erişteleri atıp sürekli karıştırarak yaklaşık 8-9 dakika daha pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

YOĞURTLU KIRMIZI BİBER SALATASI

Hafif bir yancı. Közlenmiş kırmızı biberin en güzel hallerinden. Kırmızı biber bir diğer adıyla kapya biberi özellikle meze ve salatalarda kullanıyoruz. En sevilen pişirme yöntemi közlemedir.

MALZEMELERİ

1 kase süzme yoğurt
1-2 diş sarımsak
1 çay kaşığının ucuyla tuz
2-3 adet kapya biber

YAPILIŞI

Yoğurt ve rendelediğiniz sarımsakları karıştırın. Çok az tuz ekleyin.Közlediğiniz, kabuklarını soyduğunuz kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyip küpler halinde doğrayın.. Yoğurtlu karışımın içine ekleyip karıştırın. Servis tabağına koyun. Üstünü arzu ederseniz zeytinyağı gezdirip, maydanozla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

SEBZELİ TUZLU KEK

Tuzlu kek diyoruz ama börek. Evdeki bulunan sebzeleri katarak hazırlayabilir. Hem vitamini bol, hem doyurucu bir hamur işi yemenin keyfini çıkarırsınız. Sebzeli Tuzlu Kek: çay menüsünde harika bir yere sahip olacak bu kek tarifini mutlaka denemelisiniz.

MALZEMELERİ

3 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı dolusu beyaz un
1 su bardağı haşlanmış sebze bürüksel lahanası, brokoli, havuç, patates, karnabahar
1 adet yeşil biber
yarım adet kapya biber
1 yemek kaşığı dolusu çörek otu

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Sebzeleri çiçeklere ayırın, ya da iri iri doğrayın su ile haşlayın. Yumuşadığında soğuk suyun içine koyun. Sonra çıkarıp minik küpler halinde doğrayın. Biberleri de küp küp doğrayın.
Yumurtaları derin kaseye kırın. zeytinyağı ve yoğurt ilave edip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu ve tuz ilave edip karıştırmaya devam edin.Kek hamurunun içine minik küpler halinde doğranmış sebzeleri kek hamurunun içine koyup dikkatlice harmanlayın.
Orta boy bir tepsiyi yağlayıp kek hamurunu yayın. Üstüne çörek otu serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Rüzgar Sünbül ile Ramazan 28. gün iftar menüsü: Erişteli köfte çorba, etli yaprak sarması, irmik kesmesi...

ETLİ YAPRAK SARMASI

Kim hayır diyebilir ki? Üzerine döktüğümüz salçalı sos ayrı bir tat katıyor. Birer birer yerken kaç tane yediğinizi bilemeyeceksiniz. Etli yaprak sarması sevmeyen yoktur. Yanına 1 kaşık yoğurtla servis edildiğinde yenmeye doyulmaz. Annemin yaprak sarması tarifi çok güzel olur.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

yarım kg. asma yaprağı
yarım su bardağı pirinç
300 gr. orta yağlı kıyma
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
yarım çay bardağı ılık su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı dolusu karışık salça
1 tatlı kaşığı tuz ve baharatlar nane, kimyon, karabiber

SOS İÇİN

2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı domates rendesi
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar

YAPILIŞI

Asma yapraklarını haşlıyoruz. Sonra çıkarıp süzüyoruz. Eğer asma yaprağı hazır konserveyse sıcak suya sokup çıkarın Bir kapta tüm iç malzemelerini koyuyoruz. yoğurur gibi karıştırıyoruz. Yaprakların içine dolma içlerini koyup sarıyoruz.Tencerenin dibine yırtık olan yaprakları koyuyoruz. Sonra üzerine yan yana diziyoruz. Üzerine tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyuyoruz. Üzerine ağırlık oluşturması için tabak koyup 20-25 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. İndirmeden mutlaka tadına bakın.Bir tavada yağ, domates rendesi, zeytinyağ ile pişiriyoruz. Koyu bir sos haline gelince ocağın altını kapatıyoruz. Servis yaparken dolmaların üzerine domates sosumuzdan döküyoruz. İsterseniz yoğurt da koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İRMİK KESMESİ

Haberin Devamı

Dünyanın en kolay şerbetli tatlılarından biri. Hele ki irmik seviyorsanız bu kesme tarifine bayılacaksınız. İrmikli tatlılar, özellikle ağır yemeklerden sonra çok tercih ediliyor. Yanına konulan, dondurma ve kaymakla muhteşem uyumlu oluyor. irmik tatlısını hazırladık.

MALZEMELERİ

2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı beyaz un
1 kase irmik

ŞERBET İÇİN

3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

YAPILIŞI

Önce şerbet için şeker ve suyu tencereye koyup sürekli karıştırarak kaynamaya bırakıyoruz. Hafif yoğunlaşmaya başladığında limon sıkıp karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.Yumurtaları çırpıyoruz. İçine yağ, yoğurt ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Ardından kabartma tozu, vanilya ve unu azar azar ilave ederek yoğuruyoruz. Ele yapışan yumuşak pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz.Fındıktan büyük parçalar koparıp yuvarlayıp irmiğe buluyoruz. Tepsiyi yağlayıp birbirine bitişik şekilde diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişmeye bırakıyoruz.Fırından çıkan sıcak tatlımıza soğuk şerbeti döküp çekmesini sağlıyoruz. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları