Rüzgar Sünbül ile Ramazan 16. gün iftar menüsü: Sebze çorbası, dızmana, karpuzlu limonata, revani...

Mevsimine göre sebzelerle hazırlanabilecek, bol vitaminli içimi kolay sebze çorbasıyla karşınızdayız. Boş kalan mideyi rahatlatmak önemli bu sebeple iftar sofralarının vazgeçilmezi çorbalardır. Sebze Çorbası; içinizi ısıtacak, besleyici enfes bir çorba tarifi. Mevsimine göre sebzelerle yapılabilir. Yazın, kabak, biber, patates, kışın ise kereviz, havuç gibi sebzelerle yapılabilir. İşte, sebze çorbası, dızmana, karpuzlu limonata, revani ve daha fazlasından oluşan iftar menüsü....

Haberin Devamı

SEBZE ÇORBASI

MALZEMELERİ

1 adet patates
1 adet soğan
2 adet havuç
1 adet kabak
yarım su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar

YAPILIŞI

Sebzelerin kabukları soyulup küçük küpler halinde doğruyoruz.Tereyağı ve zeytinyağı tencereye koyup eridikten sonra küp doğranmış soğanı hafifçe kavuruyoruz. Ardından sebzeleri koyup bir tur çevirip, kavuruyoruz.Üzerine su ilave ediyoruz. 4 su bardağı su ekleyip karıştırıp haşlamaya bırakıyoruz. Patatesler yumuşadığında tamamdır. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.Süt ve yumurta sarısını çırpıyoruz. Çorbanın suyundan alıp sosa ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Ardından terbiyeyi, yani sosu çorbanın içine döküp hızlıca karıştırıyoruz. Bir taşım kaynadığında blender'dan geçirip ocağın altını kapatıyoruz. Servise hazır. Afiyet olsun.

DIZMANA

Haberin Devamı

Göçmen mutfağının gözbebeği, sosunda gizli dızmana yapıyoruz. Koparıp koparıp yemelik, ayran ve karpuz dışında yanına hiçbirşey yapmadan da yiyebileceğiniz bir bu. Dızmana: Öyle pofidik, öyle bir börek ki yemeye doyamayacaksınız. Hazırlanan mayalı hamurun içine parça parça koparıp ekşimik (lor da diyebiliriz) koyup ağzını kapatıyoruz.

MALZEMELERİ

2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı beyaz un

DIZMANA SOSU İÇİN

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 adet yumurta
4 yemek kaşığı dolusu yoğurt
Üstü için 2 yemek kaşığı çörek otu ve susam

YAPILIŞI

Su, süt ve zeytinyağı derin bir kaseye koyuyoruz. Isısı parmağımızın rahatlıkla durabileceği ısıda olmalı. Şeker ve mayayı ekleyip çırpma teliyle karıştırıyoruz.İçine yumurta ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Unu kontrollü olarak ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Tuz ilave ediyoruz. Yumuşak ele çok fazla yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.Kapağı kapalı vaziyette yaklaşık 45 dakika mayalamaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurdan cevizden büyük parçalar kesip elimizle şekil veriyoruz. Yağlanmış tepsiye dizip 30 dakika daha mayalandırıyoruz. Diğer tarafta sos hazırlıyoruz. Yoğurt, yağ, yumurta ve tuzu karıştırıyoruz. Mayalanan tepsinin üzerine sosu döküyoruz. Çörek otu ve susam serpip soğuk fırına sürüyoruz.
180 dereceye ayarlıyoruz. Nar gibi kızarınca fırından çıkarıyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

Rüzgar Sünbül ile Ramazan 16. gün iftar menüsü: Sebze çorbası, dızmana, karpuzlu limonata, revani...

KARPUZLU LİMONATA

Karpuzlu limonata eşlik etsin istedik. Hem enerji versin, hem de hararetimizi alsın. Karpuz ve limonun uyumu muhteşem oluyor. Sıcak yaz günlerinde karpuz severleri baştan çıkaran bu limonata tarifi hem serinletiyor hem de mutluluk hormonunuzu tavan yapıyor.

MALZEMELERİ

yarım (orta boy) karpuz
1 çay bardağı toz şeker
yarım çay bardağı limon suyu
1 adet limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI

Karpuzların çekirdeklerini çıkarıp iri iri dilimliyoruz. Blanderın haznesine koyuyoruz. Ardından limon suyu, limon kabuğu rendesi ve şekeri koyup blanderla çekiyoruz.
Çektiğimiz sulu karışımı süzgeçten geçiriyoruz. Buzla servis ediyoruz afiyet olsun.

MISIR GEVREKLİ TAVUK

Haberin Devamı

Üstü çıtır çıtır mısır gevreği, sosu tavuğu yumuşacık yapıyor. Hazırlaması kolay, görüntüsü nefes kesici. Bir yemek için başka ne söylenebilir? Mısır gevrekli tavuk arzu endam ediyor karşınızda.. Yanına yapılacak pilavla en iddialı davet yemeklerini geride bırakacak bir tarif.

MALZEMELERİ

6-8 parça kemiksiz tavuk but
1 su bardağı mısır gevreği
200 cc çiğ krema
1 çay bardağı süt
2 diş sarımsak
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kekik kimyon ve köri

YAPILIŞI

Kremayı bir tepsiye alıyoruz, içine süt ve baharatları ekliyoruz, rendelenmiş sarımsağı ekliyoruz ve karıştırıyoruz.Tavuk etlerini sosa yatırıp her tarafına buladıktan sonra üstünü kapatıp 20 dakika bekletiyoruz.Bir tepsiye tavuk etlerimizi yayıyoruz ve üzerine artan sosu döküyoruz Fırına veriyoruz. Ön pişirme gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 20-25 dakika pişiyor. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Pişen tavuğu fırından çıkarıp üzerine mısır gevreği yayıyoruz. En son üstüne kaşar peyniri rendesi yayıp nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

REVANİ

Haberin Devamı

Revani: bu tarifi paylaştığımdan beri birçok okuyucum tarafından denendi ve çok beğenildi. Sünger gibi dokusu, şerbetinin kıvamı tam yerindedir.

MALZEMELERİ

KEK HAMURU İÇİN

2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı un
1 çay bardağı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
2 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

YAPILIŞI

Su ve şeker kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyu damlatıp karıştırıp altını kapatın. Soğumaya bırakın.Yumurta ve şeker çırpın. Yoğurt ve zeytinyağı karışıma eklenir. Diğer tüm malzemeleri de ekleyip karıştırın.Yağlanmış fırın tepsisine dökün. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Keki çıkardıktan birkaç dakika sonra soğuyan şerbeti döküp çekmesini sağlayın. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. kaymakla ya da dondurmayla nefis olur. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları