Rüzgar Şef ile Ramazan Menüsü : Tavuk kapama, ezogelin çorbası, tatlısı işte 8. gün iftar yemeği tarifleri...

Klasik her zaman güzeldir diyerek başlayalım yazımıza. Ezogelin çorbası, lokantaların vazgeçilmez, evlerimizden eksik olmayan çorbası. Tam iftara layık. İçinizi yumuşatacak ve sizi ana yemeğe hazırlayacak. En klasik, kebapçıların olmazsa olmazı bir çorba ezogelin çorbası. Evde yaptığım çorba dışarıda yediklerime benzemiyor diyorsanız bu tarifi deneyin. En önemli püf noktası et suyudur. Gerçek et suyu.

Haberin Devamı

EZOGELİN ÇORBASI

MALZEMELERİ

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı bulgur
1 su bardağı et suyu
4 su bardağı su

YAPILIŞI

Mercimeği yıkayıp tencereye koyuyoruz. İçine soğanı dörde bölüp ekliyoruz, tuz koyup ocağın altını açıyoruz. Haşlanan mercimeği bir kenara alıyoruz. Bir sos tavasına tereyağı ve zeytinyağı koyuyoruz. İçine un ekleyip unu kavuruyoruz. Kokusunun çıkması yeter. Kavrulan unu mercimeğin içine ekliyoruz ve mercimekli karışımı blenderden geçiriyoruz.Tencereyi ocağa koyuyoruz. İçine yıkadığımız bulgur ve pirinçleri ekliyoruz. 1 su bardağı et suyunu, ekliyoruz. Çorbanın yoğunluğuna göre su ekleyebilirsiniz. Kaynatıyoruz. Pirinçler piştikten sonra ocaktan alıyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.

Haberin Devamı

YALANCI SU BÖREĞİ

Su böreği yapmak zordur ve maharet ister. Ama biz bu Ramazanda size kolay, ekonomik ve lezetli tarifler vereceğimize söz verdik. Bu sebepledir ki su böreğini bile çok kolaylaştırdık. Pratik su böreği tarifimiz gerçeğini aratmayacak. Su böreği yapmak, zaman, maharet ve tecrübe ister.

MALZEMELERİ

12 adet lazanya makarna
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet iri yumurta
100 gr. tereyağı
1 kase beyaz peynir
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 avuç maydanoz

YAPILIŞI

Tereyağını eritiyoruz.Derin bir tencereye kaynar su ilave ediyoruz. İçine zeytinyağı koyuyoruz. Lazanyaları içine atıyoruz. Yumuşayana kadar yaklaşık 12 dakika pişiriyoruz. Ve lazanyaları çıkarıyoruz.Sosunu hazırlıyoruz. Derin bir kaseye yumurtayı kırıp çırpıyoruz. Süt ekliyoruz karıştırmaya devam ediyoruz.Erittiğimiz tereyağını ilave ediyoruz.Beyaz peynir, kaşar peyniri rendesinin birazı, ince kıyılmış maydanozu koyup harmanlıyoruz.Orta boy tepsiyi yağlıyoruz. Haşlanmış lazanya hamurlarını tepsinin altına yerleştiriyoruz ve üstüne fıçra veya kaşık yardımıyla sostan sürüyoruz. Bolca.. Sonra sosun üstüne yeniden lazanya dilimleri koyuyoruz. Üzerine yine bolca sos sürüyoruz.Sosun üzerine peynir karışımdan döküyoruz bolca. Sonra lazanya hamuru yerleştirip üstüne yine bolca sos döküyoruz ve peynir karışımından döküyoruz. İki kat peynir olacak. En üste lazanya hamurundan koyuyoruz. Geri kalan sosu üstüne döküp en üste kaşar peyniri rendesi serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırına veriyoruz. Üstü nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

REYHAN ŞERBETİ

Ramazan sofralarından eksik olmaması gereken içecek ne derseniz elbette şerbetler ve kompostolardır. Hem enerji verir, hem de o yapılan meyvenin, bitkinin aroması insanı kendinden geçirir. Reyhan şerbeti, hem kokusu, hem lezzeti hem rengiyle büyülüyor bizi. Buzzz gibi içinizi serinletecek bir tarif. Reyhan özellikle salatalarda tercih edilen fesleğinin koyu renkli (mora dönen) hali. Kokusu ve aroması baş döndürür. Çok lezzetlidir.

MALZEMELERİ

yarım demet taze reyhan
2 yemek kaşığı toz şeker
2 adet limon tuzu
2,5 su bardağı kaynar su

YAPILIŞI

Reyhanları kalın saplarından ayırıp iyice yıkayın ve süzün. Suyu kaynatın.
Toz şeker ve limon tuzunu sürahiye koyun. Reyhanları sürahinin içine ekleyin. Üzerine kaynattığımız suyu ilave edin ve kapağını kapatın.3 saatin sonunda şerbetimiz hazır. rengi istediğimiz gibi oldu. İçinden reyhanları süzüp şerbeti soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

Rüzgar Şef ile Ramazan Menüsü : Tavuk kapama, ezogelin çorbası, tatlısı işte 8. gün iftar yemeği tarifleri...

TAVUK KAPAMA

Trakyanın ünlü yemeği tavuk kapama tarifi bugünkü başrol oyuncumuz. Pilavıyla birlikte pişen tavuğun üstüne hafif sos sürüp fırınlıyoruz. Fırından çıkan tavuklu pilavın üstünü kapatıyoruz. Adınıda buradan alıyor. Denemeden geçmemeniz gereken bir lezzet. Kapama tarifi Balkan Mutfağının en önemli tariflerinden biridir. Özellikle Trakya bölgesinde pişmeyen ev yok gibidir.

MALZEMELERİ

Yarım iri tavuk
1,5 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı tavuk suyu
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 çay kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar kimyon, karabiber, zerdeçal

YAPILIŞI

Tavuğu parçalara ayırıp düdüklüye koyuyoruz 3,5 su bardağı su koyup haşlayın.
Bir tavada zeytinyağı koyun küp doğranmış soğanları ve güzelce yıkanmış pirinçleri koyup çok az kavurun. Üzerine baharatları ilave edip harmanlayın. Bir fırın tepsisine pirinci yayın. Üzerine haşlanan tavuk parçalarını yerleştirin. Bir fırça yardımıyla salçayı tavukların üzerine sürün. Salçanız çok sertse hafif suyla açıp öyle sürün. Tavuk suyunu sıcak şekilde ilave edip fırına atın.Pirinçler suyunu çektiğinde tavuklar nar gibi kızardığında fırından çıkarın. Üstünü daha büyük bir tepsiyle kapatıp dinlenmeye bırakın. 20-30 dakika dinlenen yemeği dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI

Hem sütlü tatlıları sevenleri hem şerbetli tatlı hayranlarını mutlu edecek bir tarif var. İkisi bir arada bu kadar mı birbirine yakışır dedirtecek, dudak ısırtacak bir tarif. Muhallebili Kemalpaşa tarifi. Söz verdiğimiz gibi hem kolay, hem çok lezzetli. Hem sütlü hem şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız doğru tatlı tarifindesiniz. Öncelikle böyle şık ve lezzetli bir tatlının bu kadar kolay olması sizi çok şaşırtacak.

MALZEMELERİ

yarım paket Kemalpaşa tatlısı
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su

MUHALLEBİSİ İÇİN

1 lt. süt
1,5 çay bardağı un
1 çay bardağı nişasta
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker

YAPILIŞI

Şerbeti hazırlayıp şeker eriyene kadar kaynatıyoruz. İçine Kemalpaşa tatlımızı döküp , şerbeti çekene kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Şerbeti çeken tombul tatlılarımızı süzgeç yardımıyla alıp (dağıtmadan) dikdörtgen ya da yuvarlak borcama yan yana diziyoruz.
Bir tencerede süt, un, şekeri, nişastayı çırpıp kısık ateşte karıştırarak pişiriyoruz. Yoğunlaşan muhallebinin altını kapatıp vanilya ekliyoruz, karıştırıyoruz. Kemal paşanın üzerine ocaktan indirdiğimiz muhallebiyi döküyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan tatlımızı en az 1 saat buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları