Erik pestili tarifi

Yazın yetişen mahsülleri toplayıp değerlendirmenin tam zamanı! Ve bunun en güzel yolu da kışa kadar saklayabileceğiniz harika pestillerdir. Çayın, kahvenin yanında, gün içerisinde ve sonunda sağlıklı atıştırmalıklar arayanlara, lezzetli erik pestili tarifi ve püf noktaları hemen aşağıda...

Haberin Devamı

MALZEMELER

5 kilo erik

4 su bardağı şeker

3 yemek kaşığı nişasta

Erik pestili tarifi

ERİK PESTİLİ NASIL YAPILIR?

Eriklerimizi güzelce yıkayarak çekirdeklerini çıkarıyoruz.

Sonrasında üzerine 5 kg erik için 2 su bardağı şekeri ekleyerek kısık ateşte hiç su koymadan kabukları çatlayıp erikler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz.

Erikler güzelce suyunu salıyorlar. Delikli bir kevgir kullanarak kabuklarını ve çekirdeklerini ayırdığımız erik püresinden küçük bir kase ayırarak içine 3 yemek kaşığı nişasta ekliyoruz.

Küçük bir kapta karıştırmamızın amacı nişastanın topak topak olmasını engellemektir.

Nişastalı karışımı yeniden tencereye ekleyerek ve 2 su bardağı daha şeker ilavesi yaparak koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz.

Haberin Devamı

Erik pestili harcı sıcak sıcak ince bir tabaka halinde ister tepsilere ister köşelerinden iyice gerdirilmiş temiz bir çarşafa yayılarak bir iki gün ön kuruma yaptırılır.

Dışarıda direk güneş altında kurutma olacak ise üzerine temiz bir tül gerelim arılar rahat bırakmayabilir.yağlı kağıt serili tepsiler kullandım ve ev ortamında olduğu için 80/90 derece fanlı fırında 1 er saat fırınlayarak tepsilerimi beklemeye aldım. Ortalama 1 hafta sürede kurudular.

Pestil ile yapılan tüm katlama şekillerini tek tek resimlerde gösterdim. Çerez kullanacak hanımlar cevizi ya da fındık parçalarını tepsiye ince bir kademe halinde yaydırılan harçtan hemen sonra yapmalıdırlar.

ERİK PESTİLİ PÜF NOKTALARI

Kolay olsun diye blenderdan geçirmeyin kevgir kullanın. Blender doğal eriğin tüm liflerini parçalanarak besleyici özelliğini kaybetmesine sebep olmaktadır.

Ben yapamam hazır alırım demeyin bu kadar resme ve detaylı anlatıma siz de yaparsınız.

Tamamen her yerinin kurumasına dikkat edelim kurumadan katlanan pestiller ilerisi için küf yapabilir.

Eğer dışarıda saklanacak ise temiz bir bez çuvala sarılarak serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Sevgiler

Yazarın Tüm Yazıları