Kaşlar çatılmasın

Dinlenmiş, taze ve dinç bir görünüm kazanmak ya da yılların stresini yüzünden silmek isteyenler, özellikle kaş arasındaki mimik çizgilerinden kurtulmak için botoks uygulaması yaptırıyor. Son araştırmalar uygulamayı en çok annelerin tercih ettiğini ortaya koyuyor.

Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin araştırma kolu ASERF’in yaptığı bir araştırmaya göre, son yılların gözde uygulaması botoks kullanıcıları özellikle 40-55 yaşlar arasındaki çalışan anneler... Bu yaş grubunun botoks uygulamasını tercih etmesinin en önemli nedeni ise daha az stresli görünmek. Yine verilere göre en çok enjeksiyon, kaş arasındaki dikey çizgilerin yok edilmesi için uygulatılıyor. Uygulama sonrasında ciltler daha dinlenmiş ve taze bir görünüm kazanırken, botoks yaptıranların daha çok öğretmen, avukat, doktor, yönetici ve ev kadınları olduğu dikkat çekiyor. Botoksla ilgili son gelişmelere yönelik sorularımızı Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seyfi Akbay yanıtladı.

- Kimler botoks ile kırışıklık tedavisi için uygun?

18-65 yaş aralığı içindeyseniz ve olabilecek en iyi şekilde görünmek istiyorsanız, botoks sizin için uygun. Görünüşüne önem veren binlerce kadın ve erkek, botoksun faydalarını keşfetti. Sadece sanatçılar, politikacılar, modeller değil, öğretmenler, anneler ve iş dünyasından kısacası hayatın her alanından insanlar bu uygulamayı yaptırıyor artık.

- Kozmetik amaçlı kullanımı nerelerde uygulanıyor?

Göz kenarı kırışıklıkları, alın çizgileri, çene ve boyundaki kaslarda uygulanıyor.

- Botoks yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün mü?

Hayır, çünkü botoks doktor tarafından kas içine yapılan bir enjeksiyon. Kremler bizzat cilde uygulandıkları için yüzeysel etkilidirler. Dolayısıyla etki mekanizmaları farklı. Botoks dinamik kırışıklıkları giderirken, kremler yüzeysel ince çizgilerde etkili... Sadece cilt üzerinde etkili olan kremler ile kas içine enjekte edilen ilaçlar birbiriyle karıştırılmamalı. Kremler cildi besleme, nemlendirme ve kolajen oluşumunu hızlandırma işlevini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletirler. Botoks ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, kırışıklığın nedenini ortadan kaldırır.

- Botoks yaptırıldığında yüz ifadesinin kaybolduğu doğru mu?

Bu hekimin elinde olan ve hastanın arzusu ile gerçekleşen bir olay. Sanıldığının aksine botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmiyor. Botoks yaptıran birçok tiyatrocu var. Kırışıklıklarının giderilmesini ama mimiklerini de kullanmaya devam etmeyi istiyorlar. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak mümkün. Bazıları kaşlarının kalkmasını isterken, bazıları istemiyor. Bazıları için önemli olan sadece göz kenarı ve kaş arası çizgilerinden kurtulmak.

- Botoks uyguladıktan sonra fark ediliyor mu?

Yüzünüzde dinlenmiş, olumlu ve aydınlık bir ifade olduğunu fark ederler ama siz söylemedikçe anlamazlar. Botoks yapıldıktan itibaren 3-7 gün içinde etkili olmaya başladığı için anlık bir etki söz konusu değil. Kaşlarınızın özellikle çok kalkmasını talep etmediyseniz, ifadenizde fark edilen bir değişiklik olmaz.

- Botokstan sonra yüz kaslarının tahrip olabileceği hatta mimiklerin zamanla kaybolabileceği doğru mu?

Botoks kasları tahrip etmiyor, yüz ifadesini sağlayan mimiklerin de kaybolmasına neden olmuyor. Konusunda deneyimli bir doktor, doğru doz ve uygulama tekniği ile hastanın beklentileri doğrultusunda istenmeyen kırışıklıkları tedavi ederken, yüzdeki kişisel ifadeyi koruyor.

- Uzakdoğu kaynaklı botokstan bahsediliyor...

Botoksun Uzakdoğu üretimi yok. Kaliforniya dışında Avrupa’da sadece İrlanda’da botoks üretimi yapılıyor. Bahsedilen ürün, üzerinde bilimsel çalışma yapılmamış, FDA ve Sağlık Bakanlığı onayı olmayan, yasadışı yollarla ülkeye sokulan başka bir botulinum toksin tip A preparattır.

Tarih yazan SAÇLAR

Bir saç kesimi hayatı değiştirir. Bir dönemi, bir trendi ya da bir anı vurgular. Ve kendi yıldızlarını yaratır, bir geceliğine ya da sonsuza dek... Kısa kesimler, çılgın bukleler, doğal atkuyruğu ve garson boylar. Efsanevi isimlerden günümüze ulaşan farklı kesimler hálá dikkat çekiyor.

ÜRÜN MARKET

Bir yıldız doğuyor

Daha önce hiç olmadığı kadar güzel ve gizemli olan Dior kadını, yazın ateşli yakıcılığından sonbaharın cazibe ve zarafetine kucak açıyor. Yeni sezonda güzelliği göz alıcı, cazibesi karşı konulmaz, gözleri alev alev... Yıldızlar zamana meydan okur, ‘DiorGlam’ de 2006 renkleriyle yeni yıldızların doğuşunu müjdeliyor.

Doğal güzelliğe giden yol

Autrepart’ın, kendine has değişik kokuları öne çıkaran ‘Kokuların Yolu’ isimli konseptiyle kendinizi daha zinde hissedeceksiniz. Bitkisel bazlı doğal hammadde kullanılarak üretilen ürünler, tuzlu tereyağı ile karamel, ekşi elma, badem, bal, lavanta, incir, üzüm gibi değişik kokuları ile otantik ambalajlarında eczanelerde satılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları