İşte Türkiye’nin yeni uçakları

Türk Hava Yolları, 23 adetlik Boeing 737-800 siparişinin ilkini Seattle’da teslim aldı. Böylece THY filosundaki 737-800 sayısı, 1997’de verilen ilk 26 adetlik siparişle birlikte 27’ye ulaşmış oldu.

THY’ye yeni uçağının teslim edildiği yerin hemen yanındaki hangarda ise bir başka 737 çok farklı bir görev için hazırlanıyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin ‘Barış Kartalı’ olarak adlandırılan Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçağının ilkinin imalatında 7 ay geride kaldı. Halen TAI mühendislerinin de katılımıyla radar montajı devam eden uçak, önümüzdeki yıl ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Boeing 737-700 modelinden geliştirilen Barış Kartalı, Hava Kuvvetlerine’ne 2007’de teslim edilmeye başlanacak. Bu uçaklarla Hava Kuvvetleri bölgede çok önemli bir güce kavuşacak.

Boeing’in 737 ailesi, dünyanın en çok satan jet yolcu uçağı unvanını toplam 5 bin 985 adetlik siparişle elinde bulunduruyor. İlk teslimatları 1968 yılında başlayan 737’lerden bugüne kadar 4 bin 188 adet üretildi. Tüm 737 filosu, toplam 296 milyon saat uçup 12 milyar yolcu taşıdı. Havayolları 737’leri çok sevdi. Sorun çıkartmaması, düşük uçuş maliyetleri sayesinde dünyadaki hava taşımacılığı ciddi anlamda gelişti ve bugünün ulaşılabilir bilet fiyatlarını yolcularına sunar hale geldi.

1991’DEN BERİ KULLANIYOR

THY, Boeing 737 ile ilk defa 1991’de tanıştı. Filoya kiralık alınan 737-400 ve kısa gövdeli 500 serileri, uzun yıllar THY filosunun kısa-orta menzilde belkemiğini oluşturdu. THY, 1997’de 737 ailesinin yeni nesil modeli 800 serisinden 26 adet sipariş verdi. Teslimatlar 2001 Mayıs’ında tamamlandı. İkinci 737-800 siparişi ise geçen yıl geldi. THY, önce 15, sonra da 8 737-800 almak üzere Boeing’le anlaşma imzaladı.

İkinci paketin ilk uçağı Genel Müdür Doç.Dr. Temel Kotil’in katılımıyla teslim edilmesiyle THY filosundaki 737 sayısı 27’si yeni nesil 800 modeli olmak üzere toplam 41’e yükseldi. Boeing her ay bir 737-800’ü THY’ye verecek. Son uçak 2008’de teslim edildiğinde THY’deki 737 sayısı toplam 66’ya ulaşacak. THY’nin önümüzdeki yıl açacağı 24 yeni uçuş noktasıyla 737 filosuna önemli iş yükü gelecek.

BARIŞ KARTALI

Türk hava sahasının her noktasıyla kontrolünü sağlayacak Barış Kartalı Projesi, 2002’de imzalandı. Toplam 900 milyon dolarlık projede, 737-700 uçağının gövdesi üzerinde Northrop Grumman şirketinin imalatı özel bir radar bulunuyor. Bu radar, uzun menziliyle uçakların yanı sıra denizde gemileri, karada da askeri birliklerin hareketlerini takip edebiliyor.

Kısa adı AEW&C olan bir tür AWACS uçağının ilkinin imalatına Boeing bu yıl 11 Nisan’da başladı. Halen TAI’den gelen 12 Türk mühendisin de görev yaptığı projede uçağın radar ve iç sistemlerinin modifikasyonları üzerinde çalışılıyor. İlk uçuşun 2006 sonunda yapılması planlanıyor. İkinci uçaktan sonra modifikasyonlar, Ankara’daki TAI tesislerine, mart ayından itibaren yapılacak. Teslimatlar 2007’de başlayacak. Projede THY, pilot ve teknisyen eğitimlerinden sorumlu. Türk Savunma Sanayii, başta TAI, Aselsan, Havelsan, Mikes gibi şirketler olmak üzere bu projeden ciddi iş yükü alıyor. Tolga ÖZBEK/Seattle

THY’den nostalji sürprizi

Verdiği 59 uçaklık siparişle hızla büyüyen THY, nostalji amacıyla 1960’lardan 1990’lara kadar kullandığı ve ‘pijamalı’ olarak tabir edilen çizgili boyamasını filosundaki Airbus A320 tipi ‘Kahramanmaraş’ uçağına uyguladı. Bir yıl süreyle göklerde THY nostaljisi yaşatacak bu uçağın büyük ilgi çekmesi bekleniyor. THY, 15 Aralık’ta İstan-

bul Atatürk Havalimanı’nda düzenleyeceği törenle yeni teslim aldığı ilk Airbus A330, 27’nci Boeing 737-800’le birlikte pijama boyamalı A320’sini de sergileyecek. THY Teknik tarafından boyanan uçakta çevreci boyalar kullanıldı. Gökyüzünde nostalji yaşatacak ‘Kahramanmaraş’ uçağının pijama deseni için 250 kg. boya harcandı.

Özel yolcu programı yenileniyor

THY’nin yaklaşık dört yıldır kullandığı Miles&Miles özel yolcu programı önümüzdeki aydan itibaren yenileniyor. Miles&Smiles adı verilen yeni program dört aşamadan oluşacak. Yolcular eski programda olduğu gibi uçuşlarının yanı sıra anlaşmalı bankanın kredi kartını tercih etmeleri durumunda alışverişten de mil kazanmaya devam edecek. Çok uçan yolculara özel fırsatların verileceği programda eski Miles&Miles üyelerinin kartlarının bir yıl içinde yeni sisteme geçirilmesi planlanıyor.

Bölgesel savaş kızıştı

Brezilyalı Embraer ile Kanadalı Bombardier arasındaki bölgesel uçak satış savaşı kızıştı. Embraer, Finlandiya Havayolları Finnair’e 6 adet ERJ190 satışı gerçekleştirdi. Geçen yıl Finnair ERJ190 serisinin kısa gövdeli modeli ERJ170’den 12 adet sipariş vermişti. Alman Lufthansa Havayolları ise Bombardier’e 12 adetlik CRJ900 siparişi vermek üzere çalışmalarını tamamladı. Her iki imalatçının modelleri de Türkiye’deki bölgesel havacılık pazarını zorluyor. Geçtiğimiz günlerde Embraer THY’ye bir demo uçuşu gerçekleştirmişti. Bombardier ise Atlasjet ile 5 adetlik CRJ900 anlaşması imzalamak üzere son aşamaya gelmişti.

TAV yazılım satacak

Başarılı havalimanı inşaat ve işletme projeleriyle sektörde bölgenin en önemli gruplarından biri haline gelen TAV Holding, bilişim sektörüne girdi. Holding bünyesinde kurulan TAV Bilişim Hizmetleri, portföydeki tüm şirketlerin bilgi sistem ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yurtdışındaki havalimanı projelerinde otomasyon sistem yazılımları hazırlayacak. Bu koduna ciddi bir tecrübeye sahip olduklarını belirten TAV Bilişim yöneticisi Birol Bakırsever, önlerindeki en önemli projelerin İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa ve Tiflis Havalimanı sistem entegrasyonlarının olduğunu söyledi. TAV Bilişim, ayrıca önümüzdeki günlerde altıncı yılını dolduracak İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yazılım altyapısını da yenileyecek. Sistemlerin tamamlanmasıyla birlikte TAV tarafından işletilen 4 uluslararası havalimanını operasyon ve finansal açıdan dünyada ilk defa tek bir merkezden kontrol edilebilecek.

THY ucuz uçacak

Türk Hava Yolları, önümüzdeki yaz sezonunda filosundaki 737-400 uçaklarıyla düşük maliyetli uçuşlara başlayacak. THY portföyünde kurulacak şirketin filosu 16 Boeing 737-400’den oluşacak. Amerika ve Avrupa’da büyük havayollarının yaptığı gibi bu uçaklar yüksek koltuk kapasitesi ile iç ve Avrupa’daki bazı noktalara uygun fiyatla uçma imkanı sunacak. Uçaklarda THY pilot ve kabin memurları görev yapacak.
Yazarın Tüm Yazıları