İnsülin direncini kırmak elinizde

ZAYIFLAMA ya da sürekli kilo alma nedeninin insülin direnci olabileceği uyarısı yapan uzmanlar, düzenli beslenme diyetinin ve sporun şart olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İnsülinin, vücutta pankreastan salınan bir hormon olduğunu, yemek sonrası kanda yükselen şekere yönelik pankreasın ürettiğini belirten Diyetisyen Beste Günday, “İnsülin kan şekerini (glikoz) dokulara taşır. Düzensiz beslenme veya çeşitli hastalıklar sonucu insülin dengesi bozulabilir. İnsülin yeterince üretildiği halde pankreas görevini yapamaz ve dokulara giremeyen glikoz da kanda yükselir. Bu duruma insülin direnci denir” dedi.

Spor ve beslenme

Diyetisyen Günay, belirtileri ve neler yapılması gerektiği konusunda da şunları söyledi: “Yorgunluk, halsizlik ve uyku hali, buna bağlı unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu belirtilerdendir. Öğünlerde doymama ya da çabuk acıkma, tatlı ve unlu yiyeceklere sık yönelme, karın bölgesinde hızla artan yağlanma insülin direncine işarettir. İnsülin direnci; şişmanlık, şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, polikistik over ve kanser gibi hastalıkların oluşma riskini arttırır. İnsülin direncinde doğru beslenme ve spor baş tedavi yöntemidir. Bu, insülinin vücuttaki dengesini korur, kilo almayı engeller, vermeyi sağlar.
Glisemik indeks diyeti insülini kontrol etmede çok önemlidir. Glisemik indeks, yiyeceğin kan şekerini yükseltme oranına göre hesaplanır ve kilo kontrolünde çok önemli yer tutar.”

Haberin Devamı

Opr. Dr. Bozoklar da İstanbul’a transfer

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Koordinatörü Opr. Dr. Ata Bozoklar da İstanbul’a gitti. Uzun yıllar Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Koordinatörlüğü’nü yürüten Dr. Bozoklar, başarılı çalışmaları ile tanınıyordu.
Bilim Üniversitesi’ne transfer olan Dr. Bozoklar, “İstanbul’a gidiş nedenim organ nakli koordinatörlerine yönelik bir yüksek lisans programını hayata geçirebilmek. Bu programlar hızla gelişirken, deneyimli organ nakli koordinatörü ihtiyacı da giderek artıyor. Ülke genelindeki 350’yi aşkın koordinatörün kendisini geliştirebilmesi, akademik bir temele dayanır. Bunda hedeflemiş olduğumuz projede de bunu amaçlıyoruz. Bu süreçte Ege Üniversitesi’yle ortak çalışmalar yürüterek bilgi ve deneyimden yararlanabiliriz. Ege Üniversitesi, organ naklinde tüm Türkiye için bir okul oldu ve bu vasfını da her zaman sürdürecek” dedi.

Haberin Devamı

Kifidis’ten ayak bakımı

ALSANCAK’ta 6 yıldır hizmet veren Kifidis’te “ayak bakımı” başladı. Kifidis’in sorumlusu Asuman Özboya, “Amacımız sadece ayakkabı satmak değil, müşterilerin ayak sağlığını da düşünmek. Ayak sağlığı bakımına bu yıl başladık. İzmir’in bir eksiğini tamamladık” dedi. Özboya, “Biz, hijyenik bir ortamda ve uzman eşliğinde İzmir halkına bunu sunmayı amaçladık. Ayak sağlığı bakımında nasır, batık tırnak, topuk çatlağı, mantar yer alıyor” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları