İçine yabancı etmen karışmış besin tüketimi sonucu meydana gelen gıda zehirlenmesi, sıklıkla rastlanılan sağlık sorunlarından biri. Özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmesi vakaları artıyor. Peki, gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, gıda zehirlenmeleri hakkında bilgiler verdi.
#Gıda ZehirlenmesiRamazan ayında midesinde problem olmayanlar için uzun süre aç ve susuz kalmak, sağlık açısından risk taşımıyor. Ancak bu sene yurdun büyük bölümünde de yaz sıcaklarına denk gelen ramazanda oruç tutarken, yeme içme dengesine dikkat etmek gerekiyor.
#RamazanGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiGıdada yapılan hileler her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Vatandaşın sağlığını hedef alan gıda hilekârları, soframızdaki hemen her şeye göz dikti. Şimdi de sıra mutfağımızın olmazsa olmazı salçaya geldi. Peki salçada hileler insan sağlığını nasıl etkiliyor? Uzmanlar yanıtladı.
#SalçaYaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine engel olmak adına tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
#Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Kübra ŞahinGıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Mikroorganizmalar sıcak havalarda çok daha kolay ve kısa sürede çoğalabiliyor. Mikroorganizma sayısı arttıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış gösteriyor. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.
#Gıda ZehirlenmesiGebelik döneminde ishal, günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkıda koku, renk ve kıvam değişiklikleri görülebilir, ishalle birlikte karın ağrısı, mide bulantısı, kusma olabilir. Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunlukla sebebi besin zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesine bağlı ishal sık görülür.
#İshal Tedavisi- ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Temiz: "Günümüzde de konuşulan 'su diyeti', 'soğuk su diyeti', 'su içerek zayıfladı' gibi kulaktan dolma haberlerle insanlarımız sonuçları son derece zararlı olabilecek hatalar içine düşebilmektedir" - "Sağlıklı bir insanın susama hissine güvenmesi, ihtiyaç duyduğunda su içmesi ve doktorunun önerisi dışında günde 3 litreden fazla sıvı tüketmemesi gerekir"