Masum bir tatlı kaçamağı dondurma!

Dondurmanın diğer tatlılara göre enerjisi düşük ve besleyici değeri yüksektir.

Haberin Devamı

Dondurmanın besleyici değeri çok yüksek

Dondurmanın diğer tatlılara göre enerjisi düşük ve besleyici değeri yüksektir. İçeriğindeki sütün bütün besleyiciliği dondurmada mevcuttur; protein ve kalsiyum başta olmak üzere fosfor, çinko, potasyum, magnezyum gibi mineraller ile A, B2, B12 ve E vitaminlerini içerir.

Hayatta hiçbir besin tek başına şişmanlatmaz, harcanan enerjiden fazlasını tüketmek kişiye kilo aldırır. Şerbetli tatlılara kıyasla dondurma gibi sütlü veya meyveli tatlıları tercih etmekte yarar vardır. Diğer tatlılarla kıyaslandığında besin örüntüsü daha kalitelidir ve enerjisi daha düşüktür. Tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek koşulu ile rahatlıkla yenebilir. 

Dondurma, süt sevmeyen çocuklar için iyi bir alternatiftir

Dondurma çocukların da severek tükettiği bir besindir. Özellikle süt, yoğurt, peynir vb besinlerin tüketiminde problem yaşayan çocuklar için hoş bir alternatif olabilir. Aslında sadece yaz aylarında değil, tüm mevsimlerde rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın aksine kişiyi hasta etmez, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmaya ya da boğaz ağrısına sebep olmaz. Soğuk sıvı ya da yiyecek tüketimi ile üst solunum yolu infeksiyonu arasında kanıtlanmış bilimsel bir ilişki mevcut değildir. Öyle ki dondurma, bademcik ameliyatı sonrası çocuğa verilen ilk besindir.

Dondurmanızı güvenilir markalardan alın

Dondurma seçerken hijyenik koşullarda üretildiğinden ve saklandığından emin olmalısınız. Bu nedenle güvenilir markaların ürünlerini tercih edin. Aksi takdirde besin zehirlenmesi riskiyle karşı kaşıya kalınabilir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelebilir. Mikroorganizmalar süte, sağıldığı hayvandan, sağılırken çevreden, sağıldıktan sonra saklama ve kullanma esnasında karışabilir; uygun nem ve sıcaklıkta logaritmik olarak çoğalırlar. Dolayısıyla sağlıksız bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açabilir. Ayrıca gıda katkı maddelerinin güvenilir dozlarda ve koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır.

Açıkta satılan dondurmaları tüketmeyin

Açıkta satılan dondurmalar sağlıksız koşullarda üretilmiş olabilir ve bakteri üreterek sağlığı tehdit edebilir. Halbuki pastörize sütle yapılan dondurmalarda salmonella bulaşma ihtimali ortadan kalkar. O nedenle hijyenik koşullarda el değmeden üretilen ambalajlı dondurmaları tercih etmek hem gıda güvenliği hem de kalite standartları açısından çok daha ekonomik ve sağlıklı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları