Katar’daki Dünya Kupası finali sonrası saha içine giip futbolcularla poz vermesi tepkilere neden olan Nusre Gökçe’nin, Birleşik Devletler’in en eski futbol turnuvası olan Lamar Hunt ABD Açık Turnuvası’nın finaline girişi yasaklandı. Öte yandan FIFA'dan konuyla ilgili ilk açıklama geldi.
#Dünya KupasıŞişli’de ünlü bir et restoranında yemek yedikten sonra dışarıya çıkan turist çift, içerisinde 20 bin lira olan çantasını kapkaççılara kaptırdı. Kapkaççıların arabadan inerek çiftin çantasını çalması ve yaşanan arbede güvenlik kamerasınca görüntülendi.
#Ünlü Et RestoranıSosyal medya paylaşımları ve tuz serpme hareketiyle ünlü et restoranı zinciri sahibi Nusret Gökçe'nin, Kapalıçarşı'nın tarihi Sandal Bedesteni kapısına astığı devasa tabela tepkilere neden oldu. Tepkilerin ardından kapı üzerindeki tabela kaldırıldı.
#KapalıçarşıFenerbahçe'nin Olympiakos'u devirerek Euroleague şampiyonu olduğu mücadelenin ardından büyük bir sevinç yaşanırken kupa töreninde ilginç bir görüntü oluştu. Ünlü et restoranı işletmecisi Nusret Gökçe, sarı lacivertli basketbolcularla kupa törenine çıkınca Barış Hersek duruma tepki göstermişti.
#BasketbolTHY Euroleague finalinde Olympiakos'u 80-64 mağlup ederek Avrupa'nın en büyüğü olan Fenerbahçe'de büyük sevinç yaşanırken, bu sevince ortak olan isimlerden biri de ünlü et restoranı işletmecisi Nusret Gökçe'ydi. Ancak Nusret, mücadelenin ardından büyük şok yaşadı. Şampiyonluk kutlaması için soyunma odasına girmek isteyen Nusret Gökçe'ye güvenlik görevlileri engel oldu.
#Nusretİstanbul’da yaşayan Hakan Gönenli (45) bilişim sektöründe yönetici. Dalış, sualtı fotoğrafçılığı, yelken, dağ yürüyüşü, fotoğrafçılıkla ilgileniyor. Gönenli, kış başında Atlantic Rally for Cruisers 2010 yarışına katıldı. Yelkenliyle Kanarya Adaları’ndan yola çıkıp Atlantik Okyanusu’nu geçti, Karayip Adası St. Lucia’ya ulaştı. Gönenli “St. Lucia’nın tepelerini gördüğüm anki mutluluğumu hayatım boyunca unutamam” diyor.
Bu hafta gündemden düşmeyen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’nın İstanbul ziyareti iki ülkenin yemek kültürünü birleştiren etkinliklerle de öne çıktı. Cumhurbaşkanına tattırdığı lezzetleri anlatan ziyaretin resmi aşçısı şef Cem Ekşi: “Yaptığımız bir mutfak diplomasisiydi aslında.”
#Frank-Walter SteinmeierJapon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluBrezilyalı şef Janaina Torres, World’s 50 Best Restaurant’s tarafından geçen yıl Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi seçilmişti. Özellikle atıksız yaklaşımıyla adından söz ettiren restoranı A Casa do Porco yine aynı listede geçen yıl dünyanın 12’ncisiydi. Bu yıl unvanını Dünyanın En İyi Kadın Şefi’ne yükselten ‘Leydi Jaguar’ lakaplı Janaina Torres “Gelenekleri, malzemeyi korumayı ilke edinen üreticilerle çalışıyorum. İnsan ve hayvan refahına saygıyı değerli buluyorum” diyor.
#Janaina Torresİstanbul Bahçeşehir’deki “Gölet” her gün daha da renkleniyor. Yeni açılan kaliteli mekanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Ben de bu hafta buranın öne çıkan 3 yerini yazmak istedim. İlk girdiğim mekan lezzetine hayran kaldığım Alazz restoran. Abartmıyorum, İstanbul’da böylesi bir yeri az bulursunuz. Bolulu şef Ahmet Karaman ile Elazığlı Fatih Kişman’ın bu mekanına bayıldım dostlar. Bir diğeri ise değişik konseptiyle Ot Cafe için Gölet’in en farklı konsepti diyebilirim. Son olarak ise ucuz fiyat politikasıyla hizmet veren Harun Yıldırım’ın işlettiği Enbey döner.
#Bahçeşehir GöletTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#Umamiİyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#UzakdoğuFransa’da kayağa gitmek bir hayal diye düşünmeyin. Tatil zamanları Türkiye’de iyi bir dağ otelinde bir hafta kalmakla Alpler’de konaklamak neredeyse aynı fiyata geliyor. Kayak orada bizdeki gibi lüks değil. Pist alternatifi çok ama ben size nefis restoranlarda gastronomik bir deneyim de yaşayabileceğiniz Val d’Isère ve Tignes’i önereceğim...
#Ebru Erke2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞEYLÜLÜN gelişi ve okulların açılışı, takvime bakılırsa yazın bitişini ifade ediyor olsa da biz Bodrum’da dört mevsim yaşayanlar için aslında yılın en güzel zamanlarının, yani ‘sarı yaz’ın habercisidir. Denizin çarşaf gibi olduğu, güneşin sıcaklığını tatlı tatlı hissettiğiniz ama nemin düşük olması sebebiyle rahatsızlık vermeyen, akşamları inceden bir esintinin hasıl olduğu sofralarda keyifle oturup, geceleri bol oksijenle kafanızı yastığa koyar koymaz uyuyabildiğiniz, tatilcilerin çekilmesiyle normaline dönen trafikte her yere 10 dakikada varabildiğiniz, yer kavgası yaşanmayan, mekanlarda rezervasyon sıkıntı çekilmeyen o en konforlu mevsim artık gelmiştir. Sarı yazın startını verdiğimiz bu süreçte etkinliklerin ve talebin yarımadanın kuzeyinden güneyine, yani aslında ‘merkez’ diye tabir ettiğimiz Kale ve Milta Marina etrafına kaydığını söyleyebiliriz. Biz de bu yazımızda başta bu bölge olmak üzere Bodrum’un 12 ay boyunca açık mekanlarından kendi favorimiz olanları sizinle paylaşalım istedik.
#1