Bu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroKazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#KazakistanOsmanlı başkenti olmanın mimari mirasını günümüze taşıyan tarihi ve güzel kent Bursa’yı çocuklar da çok seviyor. Tarihi kişiliklerle ilgili bilgileri somut olarak görebiliyor, dünyadaki benzerleriyle yarışan bilim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) Ay yürüyüşünü deneyimleyebiliyorlar. Henüz plan yapmayanlara sömestirin ikinci yarısı için önerilerimiz var.
#SeyahatMevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Türkçesi ‘düğün gecesi’ demek olan ‘Şeb-i Arus’ etkinliklerine katılmak için yolunuz Konya’ya düşerse jürimizin önerilerine göz atabilirsiniz: Gitmişken neler yapmalı, nerede konaklamalı, ne yemeli, hangi kültürel zenginlikleri gezmeli?
#KonyaYerel değerlerimizin mutfakta daha fazla kullanılmasını sağlamayı amaçlayan ‘Yerelin İzinde’ projesinin ilk ayağı Boğaz lüferi içindi. Şef Şemsa Denizsel’in İstanbul’a has bu balıkla hazırladığı lezzetleri tattık. Dışını tuz ve şekerle kaplayıp bir süre dinlendirdikten sonra ince ince dilimlediği ‘lüfer tuzlama’ çok lezzetliydi. Ana yemekteyse Osmanlı’dan esinlenerek hazırladığı lüferli pilav vardı.
#Şemsa Denizselİslamiyet öncesi dönemde Türklerin mutfak alışkanlıkları arasında yumurtanın yer aldığı bilinse de; yumurtanın ne şekilde tüketildiği hakkında bilgiye rastlanmıyor. Bazı kaynaklarda yalnızca göç dönemlerine dair yumurta ve kıyma doldurulup sarılan yufkalardan bahsedilmiştir.
#Bursaİç Anadolu’nun Venedik’i Eskişehir... Kalbinden geçen Porsuk nedeniyle ‘Bozkırın ortasındaki vaha’ olarak da biliniyor. 66 bin üniversite öğrencisinin enerjisiyle cıvıl cıvıl bir kent. Kuru ayazıyla meşhur Eskişehir’e öğrenciyken yolu düşen gezginimiz sonra farklı dönemlerde ziyaret ettiği şehri, bu kez karlar altında gezdi. İşte Porsuk ve Adalar’dan satırlara lapa lapa düşenler...
#HürriyetAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaKayak, zevkli olduğu kadar enerji gerektiren bir spor. Ama biz çok şanslıyız… Türkiye’deki önemli kayak merkezleri lezzetleriyle de şöhretli şehirlerin zirvelerinde kurulu. Peki, dağında kaydığımız şehrin hangi lokantasında ne yiyeceğiz? Bu şehirlerde lezzetin peşine düşüp kayakta yakılan kalorileri geri kazandıracak adresleri derledim.
#HürriyetNurlu, sıra, ak... Memleketimize özgü bu enfes badem çeşitleriyle yemeklerimize sınıf atlatabiliriz. Benim mutfağımda badem bazen kuru üzümlü bir pilavda olur, bazen de miski amberle kavrulmuş bir helvada... Yılbaşı sofralarınıza yakışacak önerilerimi sizle paylaşıyorum.
#BademAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#Yazar“İşi gücü bir tarafa bırakıp güneye ineceksin, bir balıkçı köyüne yerleşip kalan ömrünü orada demlendireceksin.” Şehirde yaşayan pek çok kişinin hayalini böyle özetlemek mümkün. Bu hayalin yönünü kıyıdan biraz içeriye, bir yaylaya kaydırmaya ne dersiniz? Biz öyle yaptık. Şehirden tası tarağı topladığımız gibi Elmalı’ya yerleştik. Antalya’nın kavurucu sıcağını 1.150 metre yüksekten göğüsleyen serin yaylasına…
#SeyahatHelva-i Hakani ( Hakan Helvası) Osmanlı’nın meşhur helva sohbetlerinde ikram edilen bir helva türüdür. Şerbeti bal ve sütten, helvası ise unun yanı sıra nişasta ve pirinç unundan yapılan Helva-i Hakani’nin olmazsa olmazlarından biri ise tereyağında kavrulan badem. Peki, Helva-i Hakani nasıl yapılır? İşte Helva-i Hakani tatlısının tarifi…
#Helva-İ Hakani NedirIsparta’da Halife Sultan Mahallesi Muhtarı Ümit İşlek, pandemi sürecinde vatandaşların kente özgü düğün yemeklerinden mahrum kalmaması için farklı bir hizmet başlattı. Isparta’nın meşhur kabune pilavı ve irmik helvasının da olduğu 4 çeşit düğün yemeğini haftada 3 gün sunan İşlek, karantinada olan vatandaşlara da hayırseverler aracılığıyla yemek ulaştırıyor.
#Kabune PilavıAraçla Kuzey Ege yolculukları esnasında çoğu zaman mola vermeden geçip gittiğiniz Çanakkale, özel ilgiyi fazlasıyla hak ediyor. Her köşesinde farklı bir hikâye bulabileceğiniz kent merkezinden Eceabat’a kadar olan hat üzerinde, uğrarsınız mutlu olacağınız 10 yeri sıraladık…
#SeyahatDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriGelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasında, güneye doğru genişleyerek uzanır ve çok ilginç bir kara parçasıdır. 3 bin yılı aşan yerleşim tarihi ve Büyük Çanakkale Zaferinin yaşandığı Gelibolu yarımadasına adını veren kentten bahsetmek istiyorum size bu pazar.
#BursaBayramı iple çekerken hangi tatlıyı yapacağınızı mutlaka düşünüyorsunuzdur. Sıcak yaz günlerinde çok ağır tatlılar tercih etmek istemiyorsanız bu tatlılar tam size göre. Hafifliğiyle diğer tatlıları geride bırakan sütlü tatlılar bu bayram çok sevilecek. İşte bayram sofralarınızın lezzetine lezzet katacak sütlü tatlılar…
#Kurban Bayramı