Lezzet yolculuğumuz devam ediyor

İstanbul-İzmir arasındaki lezzet yolculuğumuz Manisa ile devam ediyor. Yolculukların en sevdiğim yanı da budur; lezzet molaları vererek bölgenin yöresel lezzetlerini yerinde, coğrafyasında keşfetmektir.

Haberin Devamı

Lezzet yolculuğumuz devam ediyor

Manisa denilince; Manisa kebabı, Akhisar köftesi, Akhisar zeytini, Mesir macunu ve Kırkağaç kavunu lezzetleri akla geliyor. Eski ismi Magnesia olan şehrin, 4.000 yıllık tarihi ve kültürel zenginliği ile pek çok yöresel lezzetlerin adresi olduğunu görüyoruz.
*
Osmanlı’nın en gözde şehirlerinden olan Manisa’nın önemi Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandıkları önemli siyasi merkezlerinden biri olması ile alakalıdır. Bu dönemde II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murad, III. Mehmet ve I. Mustafa gibi daha sonra Osmanlı tahtına oturmuş padişahların da içerisinde olduğu 16 şehzade Manisa’da sancak beyliği yapmışlardır.

Haberin Devamı

Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da nedeni anlaşılamayan bir hastalığa yakalanır. Bu hastalığa çare için Sultan Cami Medresesi’nin başhekimi Merkez Efendi, 41 çeşit bitki ve baharatın karışımından oluşan bir macun hazırlar. Mesir macunu ismiyle günümüze kadar ulaşan bu şifalı karışım, Hafsa Sultan’ı kısa sürede sağlığına kavuşturur. Yardımsever kişiliğiyle bilinen Hafsa Sultan, iyileşmesini sağlayan mesir macununun her yıl Nevruz haftasında halka dağıtılmasını ister. Küçük kağıtlara sarılan macun, Sultan Cami’nden halka saçılır. O günden bu güne her yıl aynı dönemde Sultan Cami etrafında toplanan halka, şenlikler yapılarak mesir macunu dağıtılır.

Lezzet yolculuğumuz devam ediyor

Mesir Macunu, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel bilgiler doğrultusunda hazırlanmaktadır. Mesir macununun içeriğinde anason, çörek otu, hardal tohumu, hindistan cevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki, rezene gibi bitki ve baharatlar bulunur. Macunu yapan aşçıbaşı, baharatların ve bitkilerin tazeliğini kontrol eder, malzemelerin oranlarını belirler, pişirme ortamını ve ekipmanını gözden geçirir. Aşçıbaşı, hazırlık aşamalarında yanında bulunan çıraklarına bilgi ve deneyimlerini sözlü ve uygulamalı olarak sürekli aktarır ve böylece geleneksel bilginin devamlılığını sağlar.
*
Festival etkinlikleri her yıl mesir macununun dua okunarak karılması ve pişirilmesiyle başlar. Festival süresince saçılmak ve dağıtılmak üzere en az üç ton mesir macunu hazırlanır. Mesir macunu temizlik, el mahareti, deneyim ve sabırlı olma gibi nitelikler taşıyan en az 14 kadın tarafından küçük, renkli ve parlak kağıtlara sarılarak paketlenir. Şifa dilekleri ve edilen dualarla karılıp pişirilen macun, Sultan Cami minaresi ve kubbelerinden halka saçılır.

Haberin Devamı

Manisa’nın gastronomisi

Ege Bölgesindeki coğrafi özellik farklılıkları, coğrafya içerisindeki bölgelerin yeme-içme kültürüne yansımış olsa da ortak yiyecek-içecek ürünlerine sıkça rastlanılmaktadır. Bölgenin en önemli ortak yemekleri, yapılış ve içeriklerinde ufak farklılıklar olsa da keşkek ve tarhana çorbasıdır. Pişirme yöntemleri açısından bölge incelendiğinde ise; özellikle Ege Denizi’ne kıyısı olan yörelerde zeytinyağlılar ve ot yemeklerinin yoğun olması sebebiyle genelde buharda pişirme, haşlama, kavurma gibi hafif pişirme yöntemleri kullanılmaktadır
*
Manisa’nın öne çıkan lezzetleri nelerdir diye araştırdığımızda çok farklı lezzetler ortaya çıkmaktadır. Kula usulü tarhana, kulak, oba ve ovmeç çorbaları; sinkonta, şevket-i bostan, sebzeli kebap ve sirkeli havuç gibi sebze ve ot yemekleri; üzüm bağları ile ünlü Manisa’da yaprak kalitesi yüksek olunca yaprak sarması da çok güzel olur. Bölgede mera ve hayvancılık yüksek kalitede olduğundan etleri de lezzetli olan Manisa’nın kebabı da meşhurdur.
*
Manisa kebabı, Kula güveci, Alaşehir kapaması, Kula kapama gibi kırmızı et yemekleri; Akhisar, odun, üzüm kötüsü, Kırkağaç, Salihli odun gibi köfte yemeği çeşitleri; garın gumbar gibi sakatat yemeklerini gastronomi notlarımızın arasına kaydediyoruz.

Haberin Devamı

Unlu mamulleri arasında simit ekmeği, ekmek dolması gibi ekmek çeşitleri ile kabaklı pide, Kula şekerli pidesi, su böreği, yağlı tuzlu pide, ebe çöreği, kıymalı canfes böreği, patlıcan pidesi gibi hamur işlerini sıralayabiliriz.

Ayrıca nohutlu mantı; eşek helvası, börülce tarator, kuru fasulye piyazı gibi salata, turşu ve mezeler ile şaşta helva, höşmerim, kaymaklı kadayıf, şambali, mantar gibi tatlılar Manisa destinasyonuna özgü lezzet ve yöresel tatlardır.

Sizler de yolunuz Ege’ye düşer de Manisa’ya uğrarsanız veya Manisa’dan geçerken otoyoldaki tesislerde mola verirseniz bu lezzetleri tatma imkanı bulabilir, Manisa’nın tarihi lezzetlerini keşfedebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları