Kayakta harcanan kaloriyi geri kazandıran lezzetler

Kayak, zevkli olduğu kadar enerji gerektiren bir spor. Ama biz çok şanslıyız… Türkiye’deki önemli kayak merkezleri lezzetleriyle de şöhretli şehirlerin zirvelerinde kurulu. Peki, dağında kaydığımız şehrin hangi lokantasında ne yiyeceğiz? Bu şehirlerde lezzetin peşine düşüp kayakta yakılan kalorileri geri kazandıracak adresleri derledim.

Haberin Devamı

Zirveden lezzete kolay yolculuk
KAYSERİ-ERCİYES

Zirveden iyi yemeğe ulaşabileceğiniz en kolay kayak merkezi Erciyes. Kayak merkezinde dahi kalsanız şehir merkezinin yaklaşık 20 dakika sürmesi güzel yemeğe ulaşmanız için tüm engelleri bertaraf ediyor. Eğer sabah uçağıyla şehre indiyseniz Erciyes’e çıkmadan önce mutlaka Gubate’ye uğrayıp Çerkes peyniri ve hamur işi çeşitli kahvaltılıklarından yiyin. Kayseri mutfağının önemli çarşı yemeklerinden olan dana kuyruk yani pöç tandırı henüz tatmadıysanız bu seyahatinizde mutlaka Altınsaray’ın yolunu tutun.
Kayakta harcanan kaloriyi geri kazandıran lezzetler
Tepsiye dizilen kemikli etler geceden odun fırınına konup 16 saat pişiriliyor ve yanında pilavla servis ediliyor. Kaşık-La’da yöreye özgü ev yemeklerinin çoğunu tadabilirsiniz. Mantısız bir Kayseri seyahati olmaz diyenlerdenseniz o zaman sizi Çemen’s Gurme’ye alalım. El açması farklı mantı çeşitlerinin hepsinden denemenizi öneririm, etli sarmaları da çok lezzetli. Hacı Steakhouse ise gerek etlerin kalitesi gerek servis şekliyle İstanbul’dakilerden geri kalmayacak düzeyde. Geleneksel usulde yaptıkları pastırmayı deneyin, hatta satın da alın.

Temiz hava, mis gibi mera, şahane et
ERZURUM-PALANDÖKEN

Erzurum’a gideceklere mutlaka geçen haftaki detaylı gurme seyahat yazımı okumalarını öneririm. Yine kısaca anlatacak olursam ilk sırada şaşırtıcı bir tavsiye verip cağ kebabı yerine sizi bir dönerciye göndereyim. Erzurum’un tertemiz havasında, mis gibi meralarda otlayan hayvanların etiyle yapılan dönerin tadı diğerlerine göre elbette daha farklı oluyor. Tavsiyem Üçler Döner’in Yenişehir şubesi.
Kayakta harcanan kaloriyi geri kazandıran lezzetler
Emir Şeyh Nedim Restoran da hem ortamı hem de özellikle köftesi ve et yemekleriyle sizi fazlasıyla memnun edecek. Bir Erzurum seyahatinin olmazsa olmazı Paçacı Sülfettin Usta’yı da anmadan geçmeyelim elbette.

Bir kış klasiği
KARS-SARIKAMIŞ

Eğer görmediyseniz ve vaktiniz yeterse en iyi kahvaltıyı yapacağınız yer Boğatepe Köyü. Köy ahalisi dönüşümlü olarak evlerini açarak en güzel gravyerler, ballar ve sıcacık ekmeklerle size yerel bir kahvaltı deneyimi yaşatıyor. Burası Kars merkezden 45 dakika kadar mesafede.
Kayakta harcanan kaloriyi geri kazandıran lezzetler
Gitmeden önce mutlaka Boğatepe Kalkınma Kooperatifi’ni aramanız gerek. Şehir merkezindeyse Hanımeli Restoran’da nohutlu, kuzu etli pitiyi ve inciği, Kars Kaz Evi’nde de kavılca bulgur pilavıyla servis edilen Kars kazını deneyin.

Sabahtan akşama seçenek çok
BURSA-ULUDAĞ

Her zevke ve keyfe uygun en fazla alternatifi bulabileceğiniz kayak kenti hiç kuşkusuz Bursa. Şehre sabah saatlerinde vardıysanız özellikle de hafta sonu, Pasto’da mutlaka bir kahvaltı molası verin. Üçüncü kuşak fırıncı Hakan Doğan hem mekânın hem de ekmeklerin sürekli başında. Ekşi mayayla yaptıkları farklı ekmeklerden ve müslin bezler içinde, akıntı kestanelerden hazırladıkları kundakta kestane tatlısından mutlaka alın. Birkaç nesildir aynı aile tarafından işletilen esnaf lokantaları var Bursa’da. Bunlardan biri de sahipleri Balkanlar’dan göç eden Hayat Lokantası.
Kayakta harcanan kaloriyi geri kazandıran lezzetler
Tüm yemekler toprak veya bakır kaplarda pişiriliyor. Özellikle süt helvası diye adlandırılan tatlı çok lezzetli. Bursa’da neredeyse yoğurtlu döner kebabı kadar çok sevilen pideli köfteyi henüz denemediyseniz adresiniz Kayhan Çarşısı içindeki Kebapçı İdris olsun. Kebapçı İdris’in yan tarafındaki Pidecioğlu da 160 yıllık mazisiyle şehrin eskilerinden ve en ikonik lezzetlerden cantık pideyi en iyi yapan yerlerden. Çarşı yemekleri yerine rahat ortamlı bir şef lokantasına gideyim derseniz de Ömür Akkor ortaklığındaki Zennup’a yolunuzu düşürün.

Dağdan şehre indiren adresler
BOLU-KARTALKAYA

Bolu’nun en bilinen restoranlarından Mercan-i’de Bolu beyi kebabı, değirmen kebabı gibi et yemeği alternatiflerinden birini seçebilirsiniz. Finali fırında pişirilen hamurun içine krema sıkarak hazırlanan Bolu beyi tatlısıyla yapın. Sarımsaklı, maydanozlu Bolu köftesi için adresiniz Köfteci Hasan olsun.
Kayakta harcanan kaloriyi geri kazandıran lezzetler
Çorba sevenlerin iştahını kabartacak bir mekân da var Bolu’da: Hanzade… Terbiyeli bakla, patates, kızılcık tarhanası, ovmaç, Osmanlı sultan buradaki çorba çeşitlerinden birkaçı. Finali manda kaymaklı ekmek kadayıfıyla yapabilirsiniz. Daha hafif bir alternatif isterseniz de Kubbealtı’na gidip balkabaklı gözlemeyi demli çayla birlikte mideye indirin.

Yazarın Tüm Yazıları