TMO’nun “Fındık satışı gündemimizde yok” açıklaması ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle fındıkta oluşan risk serbest piyasada fındık fiyatlarını yükseltiyor. Haftaya 60 TL’den başlayan fındık fiyatı hafta içerisinde 3 lira yükselişle 63 liradan işlem görmeye başlandı.
#FındıkEski Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Manavları Komisyonu Başkanı Evren Enginyurt, piyasada 12 TL’den alınan kabuklu fındığın, işlendikten sonra tezgahlarda yüksek fiyatlara satılmasının sebebinin tekel firmadan dolayı kaynaklandığını söyledi.
#Piyasada Fındık FiyatıTOPRAK Mahsulleri Ofisi (TMO) Giresun kalite fındığı 10.50 lira, levant kalite fındığı 10 liradan satın alırken, serbest piyasada fındık fiyatı 8 liraya kadar indi. Bazı üreticiler balta ile fındık bahçesini keserek fiyata tepki gösterirken, MHP Ordu il teşkilatı üyeleri de fındık yakarak fiyatları protesto etti.
#Fındık- Kabuklu fındık fiyatı serbest piyasada 16 liraya yükselerek rekor kırdı - OTSO Fındık Komitesi Başkanı Enginyurt: "Ordu'da kilogramı 16 liraya yükselen fındık fiyatı daha önce görülmemiş bir şey. Bu fiyat, cumhuriyet tarihinin rekorudur" - GZO Başkanı Keskin: "Fındık fiyatı tarihi rakamlara ulaştı"
TOPRAK Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) resmi internet sitesi üzerinden duyuru yaparak stoklarında bulunan kabuklu fındıkların yaklaşık 27 bin tonluk kısmının, yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre KDV hariç olmak üzere 2023 mahsulü için kilogramı 130 lira, 2022 mahsulü için kilogramı 124 lira olarak satışa çıkardığını açıklaması fındık tüccarları tarafından ‘belirleyici’ olarak değerlendirildi.
#TOPRAK Mahsulleri OfisiFındık üreticisi dünya birincisi ama kendini yenik hissediyor. Rekolte düşük de olsa yılı 750 bin tonun üzerinde hasatla kapatma hedefi var. Bahçeler küçük, sahiplerinin çoğu gurbetçi. Onlara ‘sosyolojik fındıkçı’ diyorlar. Verimlilik sorunu var... Yine de son iki yıldır toplanan ürünün 100 bin tonu stokta kalıyor. Çünkü rakip ülkeler sağlam geliyor. Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) yönetim kurulu Giresun’daki fındık bahçelerinde çiftçiyi, fabrikalarda işletmecileri dinledi. “Bu iş düzenlemeyle çözülür’’ diyorlar, bir “fındık kanunu” istiyorlar.
#FındıkYaklaşan yılbaşı öncesi kuruyemiş alışverişi arttı. Başkentliler en çok ay çekirdeği alırken, tercihte uygun fiyatta önemli bir rol oynuyor. Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli ise “En iyi kuruyemiş, kuruyemişçiden alınır” diyor.
#Ankara Kurukahveciler Ve Kuruyemişçiler Esnaf Odasıİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#Kuraklık