Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelIğdır yöresine ait çeşitli birçok yemek bulunmaktadır. Iğdır mutfağında yer alan yemekler özellikle de Iğdır'a gitmeyi düşünen kişiler tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Iğdır Yemekleri - Iğdır'da ne yenir ve neyi meşhur? Iğdır mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Iğdır iline gitmeden önce meşhur olan yemekleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Iğdır YemekleriHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanRengarenk reçeller kahvaltı sofralarımızın tat kaynağı. Kimi zaman ekmeğin üzerine sürülen, kimi zaman kreple yenen ya da tatlı tariflerine malzeme olan reçelleri her mevsim yapmak mümkün. Ancak özellikle yaz aylarında çilek, vişne, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyvelerin bollaşmasıyla mutfaklardan da tatlı tatlı kokular gelmeye başlıyor. Peki iyi bir reçel yapmak için nelere dikkat edilmeli? Reçelin rengini, lezzetini, kıvamını uzun süre koruması, şekerlenmemesi için neler yapılmalı? İşte reçel yapmak isteyenler için başlangıç seviyesinden ileri seviyeye birkaç püf noktası…
#Reçel Nasıl YapılırReçel seven kişilerin mutlaka bildiği bir lezzet olan patlıcan reçeli, çoğu kişi tarafından tanınmıyor. Patlıcan reçelinin nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar ise, lezzetli patlıcan reçeli nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyor. Peki, patlıcan reçeli nasıl yapılır? Patlıcan reçeli malzemeleri neler?
#Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?IĞDIR POLİS GÜCÜ SPOR KULÜBÜ KİCK BOKS TAKIM ANTRENÖRÜ METİN IŞIK VE BESTİ AYDENİZ KIZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN OLUŞAN TAKIM SPORCULARI, 26 MAYIS-3 HAZİRAN 2015 TARİHLERİ ARASINDA ISPARTA’DA YAPILACAK KİCK BOKS TÜRKİYE ŞAMPİYONASI ÖNCESİ IĞDIR POLİS GÜCÜ SPOR KULÜBÜ BAŞKANI VE İL EMNİYET MÜDÜRÜ YÜKSEL BABAL’I MAKAMINDA ZİYARET ETTİLER.
Doğa ve sosyal olaylar kendini belli şekillerde tekrar eder. Ben bunlara algoritmalar diyorum. Belli bitkilerin yaprak çıkarma adetleriyle tavşanların çoğalma sayıları aynıdır mesela. Ben de Türk mutfağının çıkışını, tencere içindeki patlamaya hazır mısırlara benzetiyorum. Tencerenin kapağı henüz kapalı olduğundan bu kişileri göremiyoruz. Ancak bu hafta onlardan birinin hikayesini paylaşmak istedim.
Hatay, bu günlerde uzatmalı sonbaharı yaşıyor adeta. Parke taşlı dar sokaklarında, noel süsü gibi portakal ağaçlarıyla kaplı küçük meydanlarında kutlamalar birbirini izliyor. Rumlar Noeli iki hafta önce kutladı, hep birlikte yaşanan yeni yıl coşkusunun ardından bu hafta sıra şehrin Ermeni cemaatinde. Musa Dağı’nın eteklerinden Akdeniz’i kuşbakışı gören, her yıl kış başında defne taneleri dev kazanlarda kaynatıp, mis kokulu sabunlar yapan Vakıflı Köyü’nün sokaklarında bu hafta Noel sevinci yaşanacak. Türkiye’nin tek Ermeni köyü, çarşambayı perşembeye bağlayan gece Kutsal Doğuş Bayramı’nı kutlayacak. Fotoğrafçı Handegül Toker ve Melda Kurt, Noel’e hazırlanan köyü ziyaret etti, izlenimlerini yazdı.
Çizimleri Türkiye ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yayınlanmış, çok sayıda kitap ve albüm kapağında imzası bulunan uluslararası üne sahip sanatçımız Selçuk Demirel ile geçmişine yolculuk yaptık. Son kitabı ‘Ağaçname’ye ilham veren çocukluğunun Artvin’ini, babasının ‘Aynalı mektupları’nı, Ankara’daki öğrencilik dönemini ve halen yaşadığı Paris’teki hayatı anlattı.
#Selçuk Demirel2000’li yılların başı olmalı, arkadaşlarımızla çocuklu aile tatillerinden biri sırasında İstanbul’dan çıkarak zorlu ve uzun bir yolculuktan sonra Antalya üzerinden Kaş’a gelmiştik. Kaş dendiğinde hâlâ o ilk seyahatimizi, virajlı dar yollarda kıvrıla, kıvrıla giderken araba tutmuş bitap halimi ve vardığımızda ‘oh nihayet’ dediğimi hatırlarım...
#Müge AkgünAltında beyazpeynirli bir musla sunulan rezene... Üzerindeki ızgara şeftali ve file bademle görkemli mi görkemli bir enginar... Jumbo karideslerse o leziz yağına ekmek banmadan yemenin günah sayılacağı bir lezzet.Londra’daki restoranı Zahter’le Michelin rehberinin tavsiye listesine giren Esra Muslu’nun İstanbul’da açtığı yeni restoranı Akdeniz by Esra Muslu’nun en büyük sürpriziyse tatlı... Zira baklavanın içinde cevizin yanı sıra zahter de var.
#LondraAlaçatı klasiği haline gelen, kaliteli müzik ve yemeği bir arada sunan Limon Köyiçi sezonu açtı. Ramazan Bayramı ve Alaçatı Ot Festivali kapsamında birbirinden değerli isimler ve Ot Festivali’ne özel menülerle Limon Köyiçi yine vazgeçilmez oldu.
#1Gastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#Bursa