1 kap=16 yemek kaşığı=48 çay kaşığı

Biz genellikle bir çimdik tuz, bir tutam kekik, bir su bardağı süt, yarım kahve fincanı limon suyu gibi ölçüler kullanmaya alışkınız.

Haberin Devamı

Oysa Avrupa’da ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan ölçü kaplarının bir standardı var.
Bizim bardak ölçümüz onlarda “kap” olarak geçiyor. Genellikle kap ölçeği setinde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 kap olarak 4 boy bulunuyor.
Aynı şekilde 1/4, 1/3, 1/2 ve 1 çay kaşığı kapları, ayrıca bir de 1 “yemek kaşığı” kabı var.
Bu ölçeklerin sıvı ve katı gıdalardaki değerleri değişse de, bir çay kaşığı aşağı yukarı 5 gr veya ml, bir yemek kaşığı 15 gr veya ml, bir kap ise 237 ml ve 226 grama karşılık geliyor.
Bütün yemek “reçete”leri bu ölçeklerde belirlendiği için bu şekilde hazırladığınız hamurun kıvamını tutturamama ihtimaliniz de oldukça düşük.
Ben her aşçının elinin farklı bir ayarı ve tadı olduğuna inanırım. Benim tanıdığım ev kadınlarının da hemen hemen hepsi sadece kendi göz kararlarına güvenirler.
Hayatta hiçbir şeyin garantisi yok ama kendi ölçü kabınızı belirlemenizin ve ona sadık kalmanızın da elbette faydası olacaktır.

Haberin Devamı

BADEMLİ PATLICAN REÇELİ

Körpe patlıcanların saplarını kesip attıktan sonra yıkayın ve süzün. Kabuklarını incecik soyun. Geniş bir tencereye 20 su bardağı su koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca patlıcanları suya aktarıp yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra süzün. Hemen soğuk suya koyarak acısının çıkması için 25 dakika bekletin.
Toz şekeri başka bir geniş tencereye koyup üzerine suyu aktarın. Orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra iyice süzdüğünüz patlıcanları bu şuruba ekleyin.
Reçeli, varsa şapı da koyarak, kısık ateşte 30-40 dakika kadar kaynatın. Patlıcanların dağılmamasına özen gösterin. Reçeli kaynatırken çok fazla karıştırmamaya ve tencerenin kenarına yapışan şekerleşmiş kısma kaşığı değdirmemeye dikkat edin. Köpüğünü de bu safhada almanıza gerek yok.
Kıvama gelip gelmediğini kontrol etmek için porselen bir tabağa birkaç damla reçel damlatın. Tabağı eğdiğinizde damla çok fazla bozulmadan kalıyorsa reçel pişmiş demektir. Kıvama gelen reçele limon tuzu ve karanfili de ilave edip 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve ılık hale gelmesini bekleyin.
Ilık hale gelen reçelin üzerine kağıt peçete yayın ve elinizle hafifçe bastırın. Böylece reçelin üzerindeki köpükler kağıt peçeteye yapışacaktır. Kağıt peçetenin bir ucundan tutarak yana doğru yavaşça kaldırın, köpüklerin peçeteyle birlikte kalktığını göreceksiniz.
Bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak reçelin üzerinde kalan köpükleri de temizleyin. Soğumasını bekleyip uçlarına bademleri sapladıktan sonra kavanozlara koyun ve serin bir yerde muhafaza edin.

Haberin Devamı

Malzeme Listesi

-1 kg. körpe patlıcan (Parmak uzunluğunda olmalı.)
- 5 su bardağı
toz şeker
- 5 su bardağı su
-10 adet karanfil
-15-20 adet soyulmuş badem içi
-Varsa nohut büyüklüğünde şap
-2 adet limon tuzu (Nohut büyüklüğünde olmalı.)

Hazırlama süresi
25 dakika

Pişirme süresi
40 dakika

Yazarın Tüm Yazıları