Kültür zengini topraklar

Burası, bir tarafında hala denize girilip güneşlenilirken, bir tarafının dağlarına kar düştüğü bir memleket.

Burası, kültürel açıdan binlerce yıllık bir zenginliği üzerinde taşıyan, onlarca medeniyete beşiklik etmiş bir memleket. Burası, üzerinde yüzlerce farklı kültürden milyonlarca insanı barındırmış olan ve hala da bu kültürel zenginliğin izlerini taşıyan bir memleket. Burası Anadolu. Mutfak denince aklımıza gelen şey, bir oda değil hiçbirimizin. O odada kullanılan kap kacaktan tutun da kullanılan baharata kadar, yemeğin yendiği yerden, yapılan yemekte kullanılan yağa kadar, yemek içmekle ilgili her şey mutfağın içine giriyor. Hele hele Anadolu mutfağı denince aklımıza bu topraklardan çıkan otlardan tutun da üzerinde yaşamış olan onca medeniyetin yemek kültürü geliyor. Toprak yapısının ve iklimin yeme-içme külltürü üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, Anadolu mutfağının neden bu kadar zengin olduğu da anlaşılıyor aslında. Tahıllar, sebze ve meyve açısından çok zengin Anadolu. Bu yüzden de malzeme açısından pek sıkıntı çekilmemiş tarih boyu. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın da tadını çıkarmış Anadolu. Diyeceğim odur ki, gerek iklimi, toprak yapısı ve üzerinde can bulmuş pek çok medeniyetle, gerekse 500 yıl bu topraklarda hüküm sürmüş çok uluslu Osmanlı İmparatorluğu ile Anadolu bir kültür cennetidir. Ve bu cennetten mutfaklar da nasibini fazlasıyla almıştır.

C
evizli Malezya Makarnası

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket noodle

á 4 adet dana bonfile

(parmak şeklinde şerit şerit doğranmış)

á 4 yemek kaşığı bitkisel yağ

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 2 adet kırmızı dolmalık biber

á 1 adet sarı dolmalık biber

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 4 diş sarmısak

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı toz zencefil

á 4 yemek kaşığı soya sosu

á 2 kahve kaşığı acı kırmızı toz biber

á 2 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

á 2-3 sap taze kişniş

Yapılışı:

Yarım santimden daha ince olacak şekilde dövülmüş dana bonfileleri parmak şeklinde şerit şerit doğrayın. Et parçalarının her tarafını bir tabağa koyduğunuz una iyice bulayın. Dolmalık biberlerin saplarını kesip tohumlarını temizleyin ve kibrit çöpü formunda, şerit şerit dilimleyin. Soğanı ve sarmısağı soyup incecik doğrayın. Diğer taraftan, bitkisel yağı geniş bir tavaya ya da wok denen Çin tavasına koyup kızdırın. Etleri silkeliyerek undan alıp kızgın yağda yüksek ısılı ateşte karıştırarak 4-5 dakika soteleyin. Pişen et parçalarını el kevgiri yardımıyla yağdan alın. Aynı yağa soğan, sarmısak ve biberleri ilave edin. Sebzeleri yine yüksek ısılı ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika soteleyin. Hafifçe kızarttığınız etleri tekrar tavaya aktarın. Üzerine tuz, karabiber ve toz zencefili serpiştirin. Acı kırmızı toz biberi, iri çekilmiş ceviz içini, soya sosunu da ilave edip ocağın altını kısın. Yemeği, kısık ateşte, tavanın üzeri kapalı vaziyette 15 dakika kadar pişirin. Geniş bir tencereye 2 litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyun. Su kaynamaya başlayınca noodle’ı tencereye aktarıp 7-8 dakika haşlayın. Süzdükten sonra tavadaki sebzeli etli malzemeyle karıştırın. Üzerini taze kişniş otuyla süsleyerek servise sunun. Yemeği ocaktan almadan 5 dakika önce bulabilirseniz 4-5 yemek kaşığı dolusu hindistancevizi sütü katarak yemeğin lezzetine lezzeet katabilirsinz. Noodle bulamazsanız buharda pişmiş pirinç de kullanabilirsiniz. Malezyalılar pirinci daha çok kullanırlar.

Bademli Patlıcan Reçeli

25 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg. körpe patlıcan

á 5 su bardağı tozşeker

á 5 su bardağı su

á 10 adet karanfil

á 15-20 adet soyulmuş badem içi varsa nohut büyüklüğünde şap

á 2 adet limon tuzu

Yapılışı:

Körpe patlıcanların saplarını kesip attıktan sonra yıkayın ve süzün. Geniş bir tencereye 20 su bardağı su koyup kaynatın. Kaynamaya başlayınca patlıcanları suya aktarıp iyice yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra süzün. Tozşekeri başka bir geniş tencereye üzerine koyup suyu aktarın. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirdikten sonra patlıcanları ekleyin. Üzerinde biriken köpüğü kaşık yardımıyla alın. Reçeli kısık ateşte 30-40 dakika kadar kaynatın. Pişip pişmediğini kontrol etmek için porselen bir tabağa birkaç damla damlatın. Damla bozulmadan kalıyorsa reçel pişmiş demektir. Pişen reçele limon tuzu ve karanfili de ilave edip 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğumasını bekleyip uçlarına bademleri sapladıktan sonra kavanozlara koyun ve serin bir yerde muhafaza edin.
Yazarın Tüm Yazıları