İZMİR Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojileri Bölümü Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Uysal, peynirde yapılan hilelere dikkat çekerek, açıkta satılan peynirlerin tüketilmemesi konusunda uyarılarda bulundu. Uysal, kaynatma süt yerine de ambalajlı süt tüketilmesini söyledi.
#PeynirSüt beslenme için ne kadar gerekliyse, uygun koşullarda saklanmadığında ve yeterli ısıl işlem görmediğinde sağlık için o kadar tehlikeli hale geliyor. Özellikle de sokak sütü… Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, sokak sütü ve işlenmiş süt arasındaki 10 farkı açıkladı.
#SütTetra Pak’ın Ortadoğu Bölgesi’nden sorumlu Başkan Yardımcısı da olan Türkiye Genel Müdürü Francis Goodenday, önümüzdeki yıl Tetra Pak’ın Türk tüketicileri ile buluşmasının 40’ıncı yılını kutlayacaklarını söyleyerek, “Bu yıl İzmir’deki fabrikaya 30 milyon dolarlık ek yatırım gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki ürün yelpazemizi genişletecek bu ek yatırımla daha önce ithal edilen farklı ambalaj çeşitleri İzmir’de üretilebilecek ve bu ürünlerin bir ay kadar süren tedarik süresini 7 güne inecek. Böylece, üretim yüzde 20 artacak” dedi.
Yaklaşık 6 yıl önce Efeler Çiftliği’ni kurarak hayvancılık alanına yatırım yapan Söktaş Grubu, şimdi de 35 milyon lira yatırımla süt ve peynir markası Moova’yı market raflarına taşıyor. 2 yıldır marka üzerinde çalıştıklarını dile getiren Moova CEO’su Olcay Sunucu, “Mo’su ineklerin çıkardığı sesi, ova’sı ise Söke ovasını sembolize ediyor” dedi.
İsveçli sıvı gıda işleme ve paketleme şirketi Tetra Pak’ın CEO’su Dennis Jönsson, bu yıl Türkiye’de yüzde 20 büyüdüklerini ve 2009’da büyüme hedeflerinin yüzde 10 olduğunu belirterek, "Türkiye’deki büyümemiz sonrasında baskı makinelerinin hacminin yetmemesi üzerine kriz döneminde 10 milyon Euro’luk makine yatırımı yaptık" dedi.
Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, sigara ve stres derken son yıllarda görülme sıklığı hızla artan kolon kanseri, dünyada kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Üstelik kolonoskopi sayesinde önlenmesi mümkün olan bu ölümcül kansere karşı toplumsal farkındalığın hala çok az olması, kolon kanserinin günümüzde en sık rastlanan üçüncü kanser olarak karşımıza çıkmasına neden oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulduğunu belirterek, kolon kanserinden korunmak için 8 hayati öneri ve uyarılarda bulundu.
#Kolon KanseriÇocukların sağlıklı içeriklere sahip olan bir beslenme çantası ile okula gönderilmesi günlük enerji ve besin ögeleri alımlarının düzenlenmesi ve kontrolü için oldukça önemli bir uygulama. Okul sürecine denk gelen öğün saatlerinin yeterli ve dengeli beslenme çantaları ile karşılanması çocukların okulda daha aktif ve dikkatli olmalarına yardımcı olur. Sağlıklı beslenme çantaları özellikle kış aylarında çocukların bağışıklık sistemlerini destekleyerek yaygın enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma da sağlar.
#Konuk YazarAkdeniz diyeti, uzun zamandır dünyanın en sağlıklı beslenme planı olarak tanımlanıyor. Bu diyetin kilo kaybı, kalp hastalığı riskinin azalması ve demansın önlenmesinde etkili olduğuna dair onlarca araştırma bulunuyor. Fakat bilim insanları yaptıkları araştırmada Akdeniz diyetini tahtından edecek yeni bir beslenme şekli üzerinden duruyor: Atlantik diyeti... Peki Atlantik diyeti hangi artıları sağlıyor? Nasıl bir beslenme şeklini savunuyor? Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Berna Arslan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser hastalığının görülme oranı giderek artıyor. Artan kanser vakalarının aksine güncel tanı ve tedavi yöntemleri umut verici durumda. Kanserde uygulanan tedaviler hasta için en az yan etki oluşturmayı amaçlasa da genel sağlığı korumak ve bağışıklığı desteklemek için beslenmeye mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda artan bilgi kirliliği nedeniyle hasta ve hasta yakınları ne yapılması gerektiği konusunda yetersiz kalıyor. Onkoloji hastaları için sağlıklı beslenmenin önemini Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. İşte verdiği detaylı bilgiler.
#Şenol KalyoncuYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkMarketlerde paketi yırtılmış tavuk ürünlerinin satıldığına ilişkin sosyal medya görüntüleri tepki çekti. Uzmanlar özellikle paketi yırtılmış et ürünlerinin çok ciddi bakteri riski taşıdığına dikkat çekerek gıda zehirlenmesi uyarısında bulundu.
#Yırtık PaketlerMaster milli atlet Çiçek Solon Şensoy, tam 63 yıldır koşan 80 yaşında bir rekortmen. Son olarak 100 metrede 20.49’la Balkan rekorunu kıran Şensoy, “Biz master atletlerde yaşlanma endişesi yoktur, yıllar bir an önce geçse de 85’te de rekor kırsam, 90’da da rekor kırsam diye bekliyorum” diyor.
#Çiçek Solon ŞensoyHamur kelimesinin kökeni Arapçadır. Dilimize de buradan geçmiştir. Birçok ev kadını evinde hamur yapmaktadır. Bu hamuru mayalayarak yapmak hamurun daha hacimli ve lezzetli olmasını sağlamaktadır. Hamur unun su veya başka bir sıvıyla ve mayayla kıvamlı hale gelmiş durumudur. Burada maya çeşidi olarak kuru maya ya da yaş maya kullanılabilmektedir. Hamur nasıl mayalanır, kuru maya ile hamur nasıl yapılır, en güzel mayalı hamur yapımı hakkında detayları derledik.
#HamurHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkBeslenme uzmanı Başak Kefeli, çocuklarda beden algısı bozulmasının çok sık görülmeye başlandığını belirterek, kilo takıntısının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyardı. Ergenlerde ise özellikle varlığını görüntüsüyle kabul ettirmeye çalışan bir nesil geldiğinin altını çizen Kefeli, ebeveynlerin çocuklarına gıdayı bir ödül ya da ceza olarak kodlamaması gerektiğini söyledi.
#BursaAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#Sağlık