Türkiye'nin önemli maydanoz üretim merkezlerinden Hatay'da yetiştirilen ürünlere talebin artması, üretim alanı ve rekolteye de yansıdı. İki yıl önce 20 bin dekar olan üretim alanı bu yıl 38 bin 65 dekara çıkarken, toplam rekolte de yaklaşık 23 bin tondan 45 bin tona ulaştı.
#MaydanozÖzellikle doğu bölgelerimizin en temel lezzetlerinden olan ve kebaba rakip olarak görülebilecek bol etli içli köftenin evde yapımının zor ve zaman alıcı olduğu bilinir. İçli köftelerinizi doldururken köfteye kolay şekil vermek için her bir doldurma işleminden önce elinizi suya ya da yağa batırın. Peki, haşlama içli köfte ve kızartmalık içli köfte tarifi nasıl yapılır? Evde kolay içli köfte tarifi ve malzemeleri hemen aşağıda...
#İçli KöfteMeze yapmayı da çok severim, yemeyi de... Meze yenen sofrada uzun uzun oturulur, sohbetle hemhal olunur. Size bugünlerde çok sık hazırladıklarımı anlatacağım. Patlıcan sevenlerin bayılacağını düşündüğüm bu tatları buğulama levrek ve ızgara sebzelerle sunabilirsiniz.
#Yumurtalı BabaganuçMetro Türkiye ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ projesiyle Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da Türk mutfak kültürünü yaşatan ancak Kahramanmaraş depremleri nedeniyle hasar gören restoranlara ev sahipliği yapıyor. Bu restoranlar Gastronometro’da iftar davetleri düzenliyor, gelirin tamamıysa kendilerine kalıyor.
#Metro TürkiyeÇorbadan mezeye, ana yemekten tatlıya bugünlerde mutfaklarda tatlı bir iftar hazırlığı telaşı var. Neler yapacağınız konusunda kararsızsanız veya daha önce denemediğiniz tatlar peşindeyseniz Gaziantepli tanınmış şef Doğa Çitçi’nin önerilerine göz atın. Doğa Şef, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeye özgü, leziz mi leziz tarifler veriyor.
#Kilis MutfağıNeli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekHatay usulü şıhıl mahşi tarifi ya da asıl adıyla Şeyh-ül Mahşi sofralarımızı şenlendirmeye geliyor. Bilinen zeytinyağlı dolma ezberini bozduracak lezzette şıhıl mahşi tarifi Lezizz yazarlarımızdan Belgin Ekmen Yenilmez'e özel yapım aşamalarıyla hemen aşağıda...
#Şıhıl Mahşi TarifiHem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanSözlüklerde ‘kabakla yapılan, kızartılarak pişirilen’ bir yemek olarak tarif edilse de Akdeniz mutfağının bu güzel lezzeti bir tekniktir aslında... Sadece kabakla değil, her türlü sebzeyle yapılır; bölge bölge adı değişir: Gaziantep’te taze sarımsaklı ve soğanlısı ‘öcce’ olur, Karadeniz’de hamsilisi ‘hamsi kuşu’, Ege’de yabani otlarla pişirileni makbuldür; bizim evde de ahtapotlusu...
#MücverYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıMustafa Kemal Türk (27), bir bankada finansal analist. Üniversite günlerinden bu yana her fırsatta geziye çıkıyor. Avrupa’da dört ülke, Türkiye’de ise altısı hariç tüm illeri gezmiş. Şehirlerin günlük yaşamı, tarihi kadar yerel lezzetleri de ilgisini çekiyor. Geçen bayramda Hatay, Gaziantep, Konya’yı içeren lezzet turuna çıktı. Keşiflerini anlattı.
Tantuni, Mersin dışında pek fazla bilinmeyen bir kebap çeşidi. Özel bir sac üzerinde yapılıyor. Mersin’den çıktığı biliniyor. Satırla doğranmış dana eti, kırmızı toz biber, sıvı yağ (bazıları don yağıyla yapıyor) ve soğanla pişiriliyor. Genellikle, açık ekmek denen bir tür küçük yufka içinde dürüm (Mersin’de buna ‘sıkma’ deniliyor) yapılarak servis ediliyor.