İftar sofralarımızda yerel tatlar var!

Güncelleme Tarihi:

İftar sofralarımızda yerel tatlar var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2023 07:00

Metro Türkiye ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ projesiyle Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da Türk mutfak kültürünü yaşatan ancak Kahramanmaraş depremleri nedeniyle hasar gören restoranlara ev sahipliği yapıyor. Bu restoranlar Gastronometro’da iftar davetleri düzenliyor, gelirin tamamıysa kendilerine kalıyor.

Haberin Devamı

Dayanışma ve hoşgörü ayı olan ramazanın en önemli özelliği birleştirici olması... Her sene olduğu gibi bu ramazanda da bir araya gelmenin ve paylaşmanın en güzel yoluysa bereketli iftar sofraları... 33 yıldır Türk mutfak kültürünü ve değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışan Metro Türkiye, Türk mutfağının yerel lezzetlerine ve sürdürülebilirliğine verdiği önemle bu ramazanda da Anadolu coğrafyasının yüzlerce yıllık kadim lezzetlerini iftara taşıyor.

Geleneksel ramazan sofralarında Türk mutfağının yerel ve yöresel lezzetlerinin kullanılmasını önemseyen Metro Türkiye bu bağlamda ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ projesini başlattı. Bu projeyle Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da Türk mutfak kültürünü yaşatan ancak 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremleri nedeniyle hasar gören restoranlara yeniden ayağa kalkabilmeleri için can suyu olunuyor. Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu olan Gastronometro’nun kapıları ramazan boyunca dört restorana açık... Bu dört restoran hiçbir giderleri olmadan iftar davetleri düzenliyor ve gelirin tamamı kendilerine kalıyor. Metro Türkiye, iftar davetlerinde kullanılacak ürünlerin tamamını karşılıyor, aynı zamanda şef ekibi ve servis elemanlarıyla da
bu restoranlara destek oluyor. Hatay Sultan Sofrası, MRŞ Maraş Paça, Hacı Baba Et Lokantası ve Pöç Kasabı’nın yöresel lezzetleriyle iftar organizasyonları düzenlemesi için fırsat sunan marka, restoranların elde edeceği gelirle tekrar ayağa kalkmalarını ve bölgenin mutfak kültürünün yaşamaya devam etmesini hedefliyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Hatay Sultan Sofrası, MRŞ Maraş Paça ve Hacı Baba Et Lokantası, Gastronometro’da iftar davetleri düzenleyerek unutulmaz lezzetlerini misafirlerle buluşturdu. 10-15 Nisan arasındaysa Hatay’dan Pöç Kasabı özel reçetelerini iftarda sunacak. İşte size iftar sofralarınız için Hatay Sultan Sofrası’ndan leziz tarifler...

KAYTAZ BÖREĞİ (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Hamuru için

- 1 kg beyaz un

- 20 gr yaş maya

- 400 ml ılık su

- 10 gr toz şeker

- 10 gr tuz

Kıymalı harcı için

- 350 gr yağsız kıyma

- 2 büyük boy kuru soğan

Haberin Devamı

- 1 tatlı kaşığı domates salçası

- 2 yemek kaşığı nar ekşisi

- 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı

- Tuz

- Karabiber

Hamuru açmak için

- Zeytinyağı

ORUK (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Dış katmanı için

- 1 kg köftelik bulgur

- 1 kg az yağlı kıyma

- 80-90 gr buğday unu

- 2-2,5 su bardağı sıcak su

- 20 gr biber salçası

- 2 soğan

- Tuz

- Pul biber

Kimyon Kıymalı iç harcı için

- 500 gr az yağlı kıyma (tek çekim)

- 3 soğan

- 1/2 demet maydanoz

- 1 su bardağı kıyılmış ceviz içi

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- 2 çay kaşığı tuz

- 1 çay kaşığı karabiber

Tepsiyi ve orukları yağlamak için

- Zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

- Kıymalı iç harcı için kıymayı bir tencereye alın. İnce ince kıyılmış soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı ve tuzu ilave edip soğanlar hafif sararıncaya kadar kavurun. Ateşten aldığınız kıymaya karabiber, ceviz içi ve ince ince doğradığınız maydanozu ekleyerek karıştırın ve soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

- Köftelik bulgurun üzerine sıcak su döküp 10-20 dakika şişmesi için bekleyin. Üzerine ince ince doğranmış soğan, kıyma, un, biber salçası, pul biber, kimyon ve tuzu katıp tüm malzemeler birbirine karışıncaya dek yaklaşık 15-20 dakika yoğurun. Hazır olan harcı 30 dakika dinlendirin.

- Hazırlamış olduğunuz köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp işaretparmağınız yardımıyla içlerini oyun. İçini bir kaşık yardımıyla kıymalı harçla doldurup ağız kısmını ellerinizle birleştirin ve avucunuzla ince uzun şekil verin.

- Tüm malzeme bitince hazırladığınız orukları bolca zeytinyağıyla yağlanmış bir fırın tepsisine dizin.

- Üstlerini de zeytinyağıyla yağlayıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin. Orukları tersyüz edip kısa bir süre daha pişirin ve ılık ılık servis yapın.

Haberin Devamı

İftar sofralarımızda yerel tatlar var

 

YOĞURT AŞI ÇORBASI (6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 2 yemek kaşığı tuzlu yoğurt

- 1/2 çay bardağı pirinç

- 5 su bardağı su

Köftesi için

- 125 gr köftelik kıyma

- 1/4 su bardağı su

- 20 gr köfte harcı

- 100 gr içyağı

- 1 yemek kaşığı kuru nane

- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber

Üzeri için

- 1 tatlı kaşığı kuru nane

- 1 tatlı kaşığı tereyağı

NASIL YAPARIM?

- Köftesi için köfte harcı, su ve kıymayı bir kaba alıp yoğurun.

- İçyağı kuru nane ve kırmızı biberle varsa makinede çekin veya havanda dövün.

- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Serçeparmağınız yardımıyla bu köftelerin içlerini içliköfte yapar gibi oyun ve bir kaşık yardımıyla içyağlı harçla doldurun. Köftelerin ağzını elinizle iyice kapayıp mekik şekli verin.

Haberin Devamı

- 5 su bardağı suyu bir tencereye alın. Su kaynayınca içine yıkanmış pirinçleri ilave edin. Karıştırarak tuzlu yoğurdu da katın ve sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.

- Köfteleri ilave edip 10 dakika kadar daha karıştırarak pişirmeyi sürdürün.

- Tereyağını bir tavaya alıp eritin, kuru naneyi ekleyip yağı hafifçe kızdırın.

- Naneli yağı tencereye aktarıp karıştırın. Çorbayı sıcak sıcak servis edin.

İftar sofralarımızda yerel tatlar var

 

Bu haber sponsorlu haberdir.

BAKMADAN GEÇME!