“Yavaş şehir”ler

Hızımız gittikçe artıyor. Teknoloji geliştikçe düğmelere basıp işleri hallediyoruz ama zamanımız bir türlü artmıyor.

Eskisinden çok daha meşgul, çok daha yorgunuz. Mesafeler kısaldı, yollar çoğaldı ama yine de eskisinden daha acele yapıyoruz her şeyi. Herkesin acelesi var son yıllarda.
Evet, küreselleşen, gittikçe küçülen bir dünyada yaşıyoruz artık. Dünyanın neresine gidersek gidelim Çin yemeği yiyebiliyoruz mesela. Ya da iki-üç saatlik bir uçak yolculuğuyla bambaşka bir coğrafyada bulabiliyoruz kendimizi. Bunlar iyi hoş ama peki ya yöresel olan? Bütün bu hızlı döngü içinde yöresel olan her şey kayboluyor gibi geliyor bana. Başkalarına da öyle geliyor olacak ki, “yavaş şehir” diye bir akım çıktı ortaya.
11 yıl önce İtalya’da ortaya çıkan akımın amacı şehirlerde yaşayan ve ziyaret eden insanları küreselleşmenin ezici etkisinden korumaya çalışmak. Küresellileşmenin yaşam tarzına, yöresel değerlere verdiği zararları engellemeye çalışan akımın dünyanın pek çok ülkesinde, pek çok şehirde etkin olduğunu söyleyebiliriz. Bu şehirlerde örneğin araba yerine bisiklet tercih ediliyor ya da market zincirleri yerine pazardan alışveriş yapılıyor.
“Yavaş şehir” yemek kültürüne de hizmet eden bir akım. Çünkü küreselleşmenin etkisiyle yok olmaya yüz tutmuş yöresel yemekleri de ön plana çıkarmayı amaçlıyor. Yavaş şehir akımının Türkiye’deki ilk temsilcisi ise ızmir’in Seferihisar ilçesi. Bu yıl “Tohum Takas şenliği”nin de düzenlendiği Seferihisar örnek yerleşim yerlerinden biri olmaya devam ediyor.

Yeşil zeytin biberlemesi

MALZEMELER
· 2 su bardağı dolusu yeşil zeytin
· 1 adet orta boy kuru soğan
· ½ demet maydanoz
· 1 adet başbiber (Hatay yöresinden)
(2 tepeleme tatlı kaşığı tatlı biber salçası)
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
· 2 yemek kaşığı nar ekşisi

YAPILIŞI
Antakya’da yazın kurutulan kırmızı bibere başbiber denir. Kurutulmuş 1-2 adet başbiberi sıcak suda 20 dakika kadar bekletip yumuşatın. Tohumlarını ayıklayıp yıkayın ve bıçakla incecik, pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin.
Diğer taraftan, yeşil zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve ister bütün halde, isterseniz doğrayarak derin bir kaseye koyun. Üzerine incecik, yemeklik doğranmış kuru soğanı ve yine incecik kıyılmış maydanozu ilave edin.
Doğradığınız baş biberleri ya da ev yapımı biber salçasını biraz sulandırarak ekleyin. Son olarak, zeytinyağı ve nar ekşisini katıp iyice karıştırın ve servis tabağına aktarın. ısterseniz üzerine peynir ya da lor peyniri serpiştirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları