Mezelerin sultanı: Hatay usulü Abugannuş (Babagannuş)

Yöremizde Abugannuş ya da Babagannuş isimleriyle bilinen, ana malzemesi patlıcan olan bu lezzet, kahvaltıda, aperatif menülerde ya da meze tabaklarında yerini ve tahtını asla kaybetmez.

Adana, Hatay ve Gaziantep mutfağına hakim lokantalarda bu meze kebabın adeta bir bütünleyici olarak ön saflarda yerini alır. Özellikle kebap, kebap çeşitleri ve lahmacun yanına çok yakışır. Hatta sıcak bir pide veya lavaş ekmeğiyle tek başına bile afiyetle yenebilir. İşte, evinizde de kolayca yapabileceğiniz lezzetli, Hatay usulü Abugannuş tarifi…

Malzemeler

3 adet patlıcan
3 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
2 adet domates
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz

Yapılışı

Öncelikle patlıcanı, biberleri ve domatesleri közleyelim.

Kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayalım ve karıştırma kabına alalım.

Daha sonra ahşap tokmakla sarımsakları ezelim.

Karışma kabına ilave ettikten sonra üzerine nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz ilave edip harmanlayalım.

Son olarak servis tabağına aldıktan sonra üzerine isteğinize göre süsleme yapabilirsiniz.

Ayrıca taze nane ve maydanozu ince ince kıyıp içerisine ilave edip harmanlayabilirsiniz.

Afiyet olsun

Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle
X

Anlık tatlı krizlerine pratik bir çözüm: Müşebbek Tatlısı

Türkiye’nin 4 bir köşesinde ‘halka tatlısı’ adı ile sevilerek tüketilen ve Hatay’da adım başı bulabileceğiniz bir tatlı olan Müşebbek, şeker ihtiyacını karşılayıp enerji veren, ayaküstü atıştırmalık bir lezzettir. Arapça’da ‘örgülü’ anlamına gelen müşebbek, adının anlamını şeklinden alıyor. Genellikle alışveriş için çıktığımda ayaküstü tüketime uygun olduğu için tercih ettiğim müşebbek tatlısı, özellikle pandemi sürecinde dışarı çıkmadığım zamanlarda evde de sık sık yaptığım hafif lezzetlerden birisi oldu. İşte, sizlerin de evlerinizde kolayca yapabileceğiniz lezzetli ve pratik müşebbek ya da diğer adıyla halka tatlısı tarifi

Malzemeler

4 su bardağı un

2 çay kaşığı kuru maya

Sıcak su

Şerbet için malzemeler

3 su bardağı şeker

3 su bardağı su

Limon

Yazının Devamını Oku

Doyurucu ve lezzetli bir çorba: Şiş börek çorbası

Hatay yöresinde sonbahar aylarında genellikle keçi sütünün saatlerce kaynatılmasıyla yapılan tuzlu yoğurt, pek çok lezzetli yemeğin de ana malzemesini oluşturuyor.

Bu hafta, ana malzemesi tuzlu yoğurdu temin etmeniz halinde elinizin altında her an bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz, ön hazırlığı zor ama bu sayede yapılışı kolay bir çorbayı sizlerle paylaşmak istiyorum. İşte sofralarınıza konuk edebileceğiniz lezzetli şiş börek çorbası tarifi

MALZEMELER

40 adet mantı

8-9 bardak su

Yarım çay bardağı pirinç

4 yemek kaşığı sıvı yağ

Kuru nane

Tuz

Yazının Devamını Oku

İsmiyle müsemma bir lezzet: Alâ Nazik

Etin en yalın halinin patlıcan ile buluşmasıyla ortaya çıkan Alâ Nazik, Türkçe karşılığıyla “güzel yemek” anlamı taşıyor.

Tadı, lezzeti, görüntüsü ile ‘Nazik’ kelimesine de oldukça yakışan Alâ Nazik, yerken asla yormaması ve bir tabakla yetinilemeyen bir lezzet olması dolayısıyla da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte lezzetli mi lezzetli Alâ Nazik tarifi…

Malzemeler:

200 gram yağsız kuşbaşı kuzu eti

3-4 adet orta boy patlıcan

1 su bardağı süzme yoğurt

2 diş sarımsak

Tuz

Karabiber

Yazının Devamını Oku

Paylaştıkça çoğalan lezzet: Aşure

Her yıl Muharrem ayının 10. günü itibariyle yapılmaya başlanan aşure, damakları tatlandırmasının yanı sıra paylaşım, bolluk ve bereketin vurgulanması açısından da önem arz eder. Çeşitli kaynaklarda yer alan bilgilerde ise aşure pişirilen evde bolluk ve bereketin hasıl olacağı rivayet edilir.

En az 7 hububattan oluşması gereken aşure, isteğe göre daha fazla bakliyat ya da kuru yemiş ile de yapılabilir. Hatta aşurenin yapılışı, bazen yörelere göre de değişiklik gösterebilir. İşte evlerinizde kolayca yapabileceğiniz aşure tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday (dövme buğday)

1 çay bardağı kuru fasulye

1 çay bardağı nohut

3 su bardağı toz şeker

200 gram kuru kayısı

200 gram kuru üzüm

Yazının Devamını Oku

Buğdayın dile geldiği yemek: Aşur (Dövme)

Aşur ya da bir diğer adıyla dövme, Hatay yöresinin en değerli yemeklerinden birisidir. Pek çok yörede keşkek olarak bilinen yemekle benzerlik taşıyan aşur, yapılış biçimi ve içerisindeki baharat yoğunluğuyla büyük oranda farklılık göstermektedir.

Etin ve buğdayın saatlerce pişirilip bir tahta kaşık yardımıyla dövülmesiyle meydana gelen aşur, bu nedenle dövme adıyla da bilinmektedir. İşte, Hatay yöresinde düğün gibi özel günlerin önemli konuklarından olan aşur için malzemeler ve tarif detayları

MALZEMELER:

1 su bardağı nohut

500 gram dövme buğday

1 orta boy soğan

1 yemek kaşığı kimyon (Yarısı tabak üzerine, yarısı içerisine eklenecek)

1 yemek kaşığı biber salçası

150 gram ceviz içi

Yazının Devamını Oku

Çaya, çorbaya yakışır, bağımlılık yaratan bir lezzet: Biberli ekmek

Hatay’da taş fırınlarda odun ateşinde pişirilen biberli ekmek, imkânlar doğrultusunda ev fırınlarında da yapılabilmektedir.

Çay ve çorbayla mükemmel bir öğün oluşturan biberli ekmek, ister kahvaltıda ister öğle ve akşam yemeğinde tüketilebilmektedir.

İşte evlerinizde ya da çarşı fırınlarında yaptırabileceğiniz Hatay yöresinin mükemmel lezzeti biberli ekmeğin tarifi

Malzemeler:

300 gram çökelek ya da lor

1 orta boy veya 2 küçük soğan

2 çay kaşığı kimyon

1 su bardağı zeytinyağı

5 tane mayalı hamur (mandalina büyüklüğünde kesebilirsiniz)

Yazının Devamını Oku

Mangalsız, dumansız ve oldukça lezzetli bir kebap: Kağıt kebabı

Kebap denilince genellikle akla ilk olarak mangal gelir. Ancak bu kebapta mangal yok, duman yok, koku yok ve üstelik lezzetinde de herhangi bir kayıp yok. İşte bu haftanın tarifi, kolaylıkla hazırlayıp yapabileceğiniz pratik ve bir o kadar da lezzetli olan Hatay’ın vazgeçilmez lezzetlerinden kâğıt kebabı tarifi

Malzemeler:

200 gram orta yağlı kıyma

1 demet maydanoz

2 adet kırmızı biber

3 iri diş sarımsak

Yarım çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

Tuz

Yazının Devamını Oku

Tabaklarınızı ve damaklarınızı hazırlayın! Künefe mutfağınıza konuk oluyor

Geçtiğimiz günlerde bir yemek yarışmasında yarışmacıların yapmaya çabaladığı künefenin halini görünce, ilk fırsatta künefe tarifini vermem gerektiğini düşündüm. Hatay ile zihinlerde bağdaşlaşmış olan künefe, evde de kolayca yapılabilen tatlı türleri arasında yer alıyor. Küçük püf noktaları ve ayrıntılar ile leziz bir hal alabilen künefe, farklı pişirim tarzıyla da mutfak sanatınıza yeni bir soluk kazandıracaktır. İşte, evinizde yapabileceğiniz leziz künefe tarifi…

Malzemeler:

500 gram tel kadayıf

400 gram tuzsuz künefe peyniri

200 gram margarin veya tereyağı

Şerbet için;

2.5 su bardağı su

2.5 su bardağı toz şeker

Tercihen 1 çay kaşığı limon suyu

Yazının Devamını Oku

Gücünü ıspanaktan alan sağlıklı, faydalı ve leziz bir tarif: Ispanaklı Kömbe

Hatay yöresine ait köylerde sac altı da denilen, evde elinizin altında bulunan çeşitli malzemelerle tatlandırabileceğiniz yöresel bir lezzet olan ıspanaklı kömbe tarifiyle sofralarınıza farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz. İşte, ıspanaklı kömbe tarifi için gerekli malzemeler ve hazırlanışı hakkında bazı bilgiler;

Hatay yöresine ait köylerde sac altı da denilen, evde elinizin altında bulunan çeşitli malzemelerle tatlandırabileceğiniz yöresel bir lezzet olan ıspanaklı kömbe tarifiyle sofralarınıza farklı bir lezzet kazandırabilirsiniz. İşte, ıspanaklı kömbe tarifi için gerekli malzemeler ve hazırlanışı hakkında bazı bilgiler;

İç harcı için:
Yarım kilo ıspanak
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz

Hamuru için:

Yazının Devamını Oku

Soğuk bir yaz yemeği: Patlıcan ekşilisi

Osmaniye, Gaziantep, Hatay yöresine ait olan ancak az bilinen patlıcan ekşilisi yemeğinin tarifi rahmetli anneannemden bizlere miras kalmış. Ailece yaz aylarında bolca yaptığımız bu lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı tarifi, yaz mevsiminin tam ortasına denk gelen bu haftaki yazımda sizlerle paylaşmak istedim.

Tam bir yaz yemeği olan patlıcan ekşilisini soğuk tüketebilirsiniz. Sumaktan gücünü alan patlıcan ekşilisi, antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile aynı zamanda bağışıklık güçlendiren bir yemek. İşte evinizde kolayca yapabileceğiniz, yaz aylarında içinizi ferahlatacak patlıcan ekşilisi tarifi…

Malzemeler:

1 kilogram patlıcan

2 adet orta boy kuru soğan

5-6 adet iri diş sarımsak

3 su bardağı az haşlanmış mercimek

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 çay bardağı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Adını hak eden bir yemek: Mualla

Mualla Arapça kökenli bir isim olup yüksek, yüce, rütbeli manalarına geliyor. Hatay’da adı Şeyh Mualla olarak da bilinen Mualla yemeği, içerdiği zengin sebze ve bakliyatlar nedeniyle ‘Ancak şeyhler bu kadar şaşalı bir yemeği tatma şansına sahip olabilir’ düşüncesi çerçevesinde bu şekilde adlandırılmış. İşte bol proteinli ve lezzetli Mualla tarifi

Malzemeler:

1 kilogram patlıcan

4-5 adet domates

4 adet soğan

4 adet kırmızı biber

6-8 diş sarımsak

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı az haşlanmış yeşil mercimek

Yazının Devamını Oku

Kül suyu ile yapılan özel bir tarif: Kerebiç

Bölgelere göre değişik tarifleri bulunan kerebiç, Mersin dolaylarında popüler olan ve sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Antakya’nın köylerinde de uzun yıllardır özenle hazırlanan kerebiç tatlısı, normal tariflere nazaran farklı bir teknik ile ön plana çıkıyor.

Son zamanlarda pek fazla kullanılmasa da eski dönemlerde kerebiç tatlısı için temiz odun külü su ile karıştırılır, bir gün boyunca kül tortusunun dibe çökmesi beklenirdi. Tortunun dibe çökmesiyle birlikte üstteki temiz kül suyu, birebir ölçü ile zeytinyağına karıştırılıp tarifin içerisine eklenirdi. Günümüzde ise ortam şartlarının bu duruma pek elverişli olmaması nedeniyle bu tarif unutulmaya yüz tuttu. İşte, evinizde yapabileceğiniz, kül suyu olmadan da yapabileceğiniz lezzetli kerebiç tarifi…

Malzemeler:

Yarım klasik su bardağı zeytinyağı

Yarım su bardağı ayçiçeği yağı

Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı

Yarım su bardağı su

Yarım çay bardağı pudra şekeri

Alabildiği kadar un

Yazının Devamını Oku

Farklı lezzetleri denemeyi sevenlere: Fellah köftesi

Bulgurun en anlamlı halini kazandığı tariflerden birisi olan fellah köftesi (sarımsaklı köfte), ülkemizin hemen her köşesinde farklı isimler ve küçük tarif farklılıkları ile sofralara konuk oluyor. Bugün size, baharat ve tercihen bir miktar acı yoğunluğunu hissedebileceğiniz biraz daha güneyli bir fellah köftesi tarifi vermeye çalışacağım. İşte servis tabaklarınızda yerini alacağını umduğum leziz fellah köftesi tarifi...

Malzemeler:

Köfte için:

2 su bardağı köftelik bulgur

1 yemek kaşığı acı veya tatlı biber salçası

1 tatlı kaşığı kimyon

Yarım çay bardağı un

Su

Sos için malzemeler:

Yazının Devamını Oku

Kolay ve pratik meze isteyenlere: Közlenmiş patlıcan yoğurtlama

Kalabalık yemek sofralarının çeşit ve lezzet unsuru olan mezeler, ana yemek öncesi olmazsa olmaz.

Akdeniz Bölgesi'nin en çok tercih edilen mezelerinden birisi olan közlenmiş patlıcan yoğurtlaması, köz kokusu ve pratik tarifi ile damak tadına düşkünlerin öncelikli sunumları arasında yer alıyor. Az sayıda malzeme ve kolay tarifi ile evlerde kolayca hazırlanabilen közlenmiş patlıcan yoğurtlama, kısa sürede misafirlerinize sunabileceğiniz bir lezzet olarak menünüzde yer bulabilir. İşte közlenmiş patlıcan yoğurtlama tarifi ve malzeme listesi...

Malzemeler:

3 tane kemer patlıcan

2 diş sarımsak

200 gram süzme veya katı yoğurt

Zeytinyağı

Kuru nane

Toz biber (İnceltilmiş pul biber)

Yazının Devamını Oku

Uzun Çarşı esnafının öğle menüsü: Bakla humusu

Hatay sofralarının sevilen meze türlerinden birisi olan bakla humusu, kolay tarifi ile sofralarınıza konuk oluyor. Kapalıçarşı’ya benzerliği ile bilinen Antakya Uzun Çarşı esnafının öğle yemeği menüsünün vazgeçilmezi olan bakla humusu, ilginç bir ritüele de ortaklık yapıyor.

Doyurucu ve lezzetli olması nedeniyle esnafın öğle yemeği niyetine sipariş verdiği bakla humusu, çekiç, kerpeten ve benzeri esnaf araç gereçleriyle anılıyor. Bu durum, bakla humusunu Uzun Çarşı esnafına dağıtan işletmecinin, tabağın sağlam olarak teslim edilmesi amacıyla bu araç gereçleri rehin almasından kaynaklanıyor. Kısacası ver tabağı, al çekici hesabı işliyor 😊 İşte, Antakya’da eskilerin kunduracı kebabı olarak da adlandırdığı bakla humusu tarifi ve malzeme bilgileri

Malzemeler:

-Yarım kilo kuru bakla
-5 diş sarımsak
-1 tane limon
-1 çay bardağı tahin
-1 çay bardağı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Direnç arttırıcı, antibiyotik kaynağı, ‘buz gibi ferahlatıcı’ bir yemek: Fellah turşusu

Bu hafta, yavaştan kendisini göstermeye başlayan sıcak havayla nasıl mücadele etmeniz gerektiğini Hatay yöresine ait bir yemek olan Fellah Turşusu ile anlatacağım.

Fellah turşusu, soğuk servis edilmesi nedeniyle özellikle yaz aylarında Hatay’da sevilerek tüketilen yemeklerdendir. Sumak ve sarımsağın birlikteliğinden aldığı bağışıklık güçlendirici etkisiyle her türlü hastalığa karşı vücut direncine destek veren Fellah turşusu, lezzeti ile de damakları şenlendiriyor. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz lezzetli ve ferahlatıcı yaz yemeği Fellah turşusu tarifi...

Malzemeler:

3 adet orta boy patlıcan

5 yemek kaşığı ‘tane sumak’, yoksa 6 yemek kaşığı toz sumak

1 çay kaşığı limon tuzu

2 orta boy tercihen acı sivri biber

4 diş sarımsak

Tuz

Yazının Devamını Oku

Selçuklu askerlerinin güç ve besin kaynağı: Ispanak borani

Hatay yöresine ait bir lezzet olan ıspanak borani, her ne kadar çorba türünde sayılsa da besin değeri yüksek bir ana yemektir.

Rivayete göre Selçuklu Devleti’nde savaş öncesi askerlere güç sağlamak için kazanlarca yapılan borani, besin değeri ile hastalıklara karşı adeta bir kalkan işlevi taşıyor. Özellikle yöremizde keçi sütü ile özel olarak hazırlanan tuzlu yoğurt kullanılarak yapılan borani, ister kabak ister de Ispanak alternatifleri ile tüketilebiliyor. Ancak tuzlu yoğurdun kaliteli olması, boraninin lezzetinde belirleyici oluyor.

Malzemeler:

1 kilogram ıspanak

250 gram yağsız kuşbaşı et

500 gram tuzlu yoğurt

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 adet kuru soğan

6-7 diş sarımsak

Yazının Devamını Oku

Evde yapılabilecek ramazan tatlısı: Hatay kömbesi

Bu yıl, o klişeleşen ‘Nerede o eski ramazanlar’ sözünü pratikte yaşadığımız bir dönem geçiriyoruz. Çekirdek ailemizle olabildiğince izole geçirdiğimiz ramazan ayını tamamlarken ümidimizi kaybetmeden, güzel günler göreceğimize inanarak geleneklerimizi de icra etmeye devam ediyoruz. Bu yazımda, birlik ve beraberliğin tat verdiği yöresel bayram tatlımız kömbenin tarifini sizlerle buluşturacağım.

Hatay yöresinin bayramlarda olmazsa olmazı, ramazan ayının sonlarına doğru konu komşu, eş, dost, akraba ile imece usulü yardımlaşarak hamuru hazırlanan ve tepsilere dizilerek sahur vakitlerine kadar odun fırınlarında pişirilen kömbe, tüm sokakları, caddeleri kokusu ile mest eder. İşte, evinizde de yapabileceğiniz Hatay yöresinin özel bayram ikramlığı kömbe tarifi…

Malzemeler:

2 kilogram irmik altı unu veya pastalık un

1 kilogram susuz margarin yağı

1 kilogramdan 2 su bardağı az toz şeker

2 yemek kaşığı kömbe baharatı (Aktarlarda ve marketlerde bulunur.)

2 paket vanilin

2 paket kabartma tozu

Yazının Devamını Oku

Az malzeme ile yağsız, unsuz enfes bir tatlı: Şam tatlısı

Malzemesi az, hazırlanışı kolay, lezzeti ise damak şenlendiren cinsten bir tatlı olan Şam tatlısı, evde çok az malzeme kullanılarak yapılabilir. Farklı yörelerde farklı yapım biçimleri olan Şam tatlısı, Doğu Akdeniz’de ise genellikle yoğurt, un ve yumurta eklenmeden yapılıyor. İşte, iftar sofranızın son karesinde ya da bir bardak sıcak çayın yanında yer verebileceğiniz lezzetli Şam tatlısı tarifi…

Malzemeler:

500 gram irmik

Yarım çay kaşığı karbonat

2 çay kaşığı tarçın

1 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Tepsinin altın ve üstüne sürmek için 2 yemek kaşığı pekmez

Şerbeti için:

Yazının Devamını Oku