Erken Ergenlik haberleri sayfasında Erken Ergenlik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1560 Erken Ergenlik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikANKARA Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz, pandemi döneminde çocuklarda obezite ve erken ergenliğin arttığını, takip ettikleri hastaların yüzde 80'inin geçen yıla göre kilo aldığını söyledi. Boyraz, "Okula gidemeyen çocuğun evde gece yarılarına kadar bilgisayar ve tablet başında olması erken ergenliği tetikleyen bir durum" dedi.
#PandemiKlinefelter sendromu, yeni doğan her 500-600 erkek çocuktan birinde karşımıza çıkan nadir bir genetik bozukluktur. Uzun boy, memelerde büyüme ve testislerin küçük olması ile kendini belli eder. Hiç kuşkusuz bu görünümde her erkeğin Klinefelter’li olduğu söylenemez ama basit bir kromozom testi ile bunu anlamak mümkündür. Normalde 46,XY şeklinde gelmesi beklenen testin sonucunda 47,XXY yazıyorsa, bu Klinefelter olduğunu kanıtlar.
#KnifelterErgenlik dönemi fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Ergenlikte hormonal değişim ile birlikte sekonder cinsel özelliklerin belirginleşmesi, vücut yağ dağılımın değişimi, boy uzamasında sıçrama ile yetişkin boya ulaşma, erkek ve kızlarda fertilite kazanımı olur.
#Erken ErgenlikÇocukların gelişim süreci ile ilgili anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erken ergenlik. “Çocuğum erken ergenliğe mi giriyor?”, “Tedavi olmalı mı?” gibi sorular ebeveynler kafalarını kurcalayıp duruyor. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, erken ergenliğin ne zaman tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Erken ErgenlikErgenliğin kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce başlaması ve kız çocuklarında 10-10,5 yaşından önce adet olmasının erken ergenlik olarak kabul ediliyor. Erken ergenliğin çocuklarda psikososyal sorunlara yol açabildiğini belirten, Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, “Bunun yanında çocukluk döneminde yaşıtlarından daha iri olan çocuklar, erişkin hayatta büyümelerini erken durdurmaları nedeniyle boy kısalığıyla karşı karşıya kalabilirler” açıklamasında bulundu.
#Erken Ergenlik Önlenir MiEbeveynlerin, çocuklarının gelişim süreçleriyle alakalı en çok endişe ettikleri konuların başında erken ergenlik geliyor. Hormon içerikli gıdalarla sağlıksız bir şekilde beslenme, kimyasallara maruz kalma gibi etkenler sebebiyle ergenliğe girme yaşında düşüş yaşanırken, bu durum çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nesibe Andıran, erken ergenlikle ilgili önemli bilgiler verdi.
#Erken ErgenlikÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akmancevaplıyor; Çocuklarda erken ergenlik nasıl anlaşılır?Erken ergenlik, birçok ailenin korkulu rüyasıdır. Bu korkulurüyanın nedeni çocuğun erken ergenliğe bağlı olarak büyüme kıkırdaklarınınerken kapanıp boy uzamasının erken bitmesidir. Eğer bir kız çocuğunda 8yaşından önce, erkek çocuğunda 9 yaşından önce erken ergenlik bulguları varsamutlaka bunun takip edilmesi ve gerekirse tedavi edilmesi gerekmektedir.
#ErgenlikDeterjanlar, yumuşatıcılar, oda spreyleri, mumlar ve pek çok kişisel bakım ürünlerinin ortak noktası o güzel kokuyu sağlayan parfüm. Farklı şekil ve etiketlerle karşımıza çıkan bu güzel kokular “Endokrin bozucu” olarak adlandırılan kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar sadece hormon sistemini etkilemekle kalmıyor; aynı zamanda kansere ve kalp hastalıklarına da zemin hazırlıyor.
#ParfümGüzel kokuyu çoğumuz seviyoruz. Çamaşırlarımızı güzel kokan deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkıyoruz, evimizi çeşit çeşit kokulu temizlik ürünleri ile pırıl pırıl yapıyoruz, başımızdan aşağı parfümleri boca ediyoruz ama bu güzel kokular uğruna sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. Çünkü yapılan araştırma sonuçları kokular hakkında alarm veriyor. Bilim insanları, kokularda kullanılan kimyasal maddelerin insülin direnci ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz etkisi olduğunu söylüyor.
#Endokrin Bozucu KimyasallarHayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikÇOCUK ve gençlerde dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan obezite; genel olarak enerji alımının enerji tüketiminden fazla olduğu durumlarda, yağ dokusunun artmasıyla ortaya çıkan klinik bir durum olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokusunda anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak tanımlamıştır. Obeziteyi değerlendirirken vücuttaki yağ dokusu ile yağsız dokunun oranlarının bilinmesi de önemlidir. Dr.Behçet uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Behzat Özkan konu ile ilgili şunları anlattı.
#1Estradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirGünümüzde dünya genelinde yasal ve kayıtlı olarak 100 milyar dolar değerinde bir küresel endüstri halini alan dijital oyun sektörünün geçmişi tahmin ettiğimizden daha eskilere dayanıyor. 1952 yılında İngiltere’de, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Alexander Shafto Douglas tarafından geliştirilen OXO adlı bilgisayar oyunu, pek çok kaynak tarafından dijital oyunların ilki olarak kabul ediliyor.
#Konuk YazarObezite çağımızın önemli hastalıklarından birisidir. Her yaşta görülebilen obezite son yıllarda çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Obezite hastalığının tedavisi bulunmaktadır. Özellikle bu hastalığın önüne geçilmez ise çocuklarda farklı pek çok hastalık görülebilmektedir. Peki Çocuklarda obezite neden olur ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda obezite nasıl geçer? Sizlere çocuklarda görülen obezite hastalığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Çocukİnsanlar dünyaya geldikten sonra gelişerek büyürler ve bu durum ölene kadar devam eder. Doğal olarak her yaş evresine farklı bir isim verilmektedir. Adölasan dönemi de bu evrelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adölesan nedir? Ne anlama gelir? Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır detayları ile derledik.
#AdölesanCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakGünümüz şartlarında organik beslenmek veya doğal ürünlerle kişisel hijyenimizi gerçekleştirmek nerdeyse hayal oldu. Elimizi attığımız her ürünün içeriğinde vücuda zararlı bileşenler var. Birçok ülke hayvan, bitki ve besin zincirine zarar veren içerikli ürünleri yasaklamaya başladı, ülkemizde ise hâlâ kendimizi ve doğayı korumak adına atılan bir adım yok.
#Hande CanPROSTATIN tüm erkeklerde bulunan bir salgı bezi olduğunu belirten Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uygar Miçooğulları, yaşamın belli bir döneminde özellikle erken ergenlik döneminde ve ilerleyen yaşlarda prostatın büyüdüğünü söyledi. Bazı erkeklerde dışa doğru büyürken bazı erkeklerde içe doğru büyüdüğünü ifade eden Miçooğulları, ilerleyen yaşlarda bazı semptomlar oluşturabildiğini kaydetti. Bu semptomların sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, enfeksiyonlar, böbrek yetmezliğine kadar varabilen tablolarla karşımıza gelebiliyor. Gece sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi gibi bazı belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler olduğu zaman çok gecikmeden bir üroloğa muayene olunmasında fayda var” dedi.
#1ANKARA Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Boyraz, pandemi döneminde çocuklarda obezite ve erken ergenliğin arttığını, takip ettikleri hastaların yüzde 80'inin geçen yıla göre kilo aldığını söyledi. Boyraz, "Okula gidemeyen çocuğun evde gece yarılarına kadar bilgisayar ve tablet başında olması erken ergenliği tetikleyen bir durum" dedi.
#PandemiErkeklerin ve kadınların belirli bir yaşa gelmesiyle birlikte yaşadığı dönemler bulunur. Ergenlik dönemi her bireyin yaşadığı bir dönemdir. Puberte, herkesin araştırdığı bir dönemdir. Ergenlik döneminin nasıl başladığı ve ne zaman sonlandığı ergenlik döneminde olan bireyler tarafından araştırılıyor. Puberte nedir? Ergenlik dönemi (Puberte) nasıl başlar ve ne zaman sona erer? Puberte hakkında sizlere bilinmesi gereken konular hakkında bilgiler derledik.
Klinefelter sendromu, yeni doğan her 500-600 erkek çocuktan birinde karşımıza çıkan nadir bir genetik bozukluktur. Uzun boy, memelerde büyüme ve testislerin küçük olması ile kendini belli eder. Hiç kuşkusuz bu görünümde her erkeğin Klinefelter’li olduğu söylenemez ama basit bir kromozom testi ile bunu anlamak mümkündür. Normalde 46,XY şeklinde gelmesi beklenen testin sonucunda 47,XXY yazıyorsa, bu Klinefelter olduğunu kanıtlar.
#KnifelterÖzene bezene seçip bir karpuz aldınız, nasıl çıkacak diye heyecanla kesiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz içinde çatlaklar. Kesin çok iyi olgunlaştığındandır diye düşünüyorsunuz ve önemsemiyorsunuz ama içindeki o çatlaklar bir tehlikenin habercisi olabilir mi?
#HekstraYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi sürecinde hastaneye gitme çekincesi birçok hastalıkta olduğu gibi, beyin tümöründe de erken tanı ve tedavi imkanını engelliyor. Oysa beyin tümöründe bazı sinyaller, erken teşhiste kritik önem taşıyor.
#Beyin TümörüVücuttaki yağ miktarının artmasına bağlı kilo artışı olan obezitenin görülme sıklığı, hem dünyada hem de ülkemizde sanki bir salgın hastalıkmış gibi giderek artıyor. Türkiye’de çocuk ve gençlerin yüzde 10-25’inin fazla kilolu veya obez olduğu bildirilmektedir.
#ObeziteKız ve erkek çocuklarında erken ergenlik, genetik faktörlerin yanı sıra son yıllarda yaşam ve beslenme tarzı, hava kirliliği, temiz gıdaya ulaşım gibi sorunlar nedeniyle giderek artıyor. Bireyleri fizyolojik ve psikolojik yönden etkileyen erken ergenlik sürecinin doğru atlatılması için ailelerin çocuklarını yakından takip etmeleri gerekiyor. Belirtiler konusunda bilinçli olmak ve eğer varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak önem taşıyor.
#ErgenlikHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik Over