Prostat tedavisinde yeni dönem: ThuFLEP Lazer

Güncelleme Tarihi:

Prostat tedavisinde yeni dönem: ThuFLEP Lazer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 17:15

PROSTATIN tüm erkeklerde bulunan bir salgı bezi olduğunu belirten Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uygar Miçooğulları, yaşamın belli bir döneminde özellikle erken ergenlik döneminde ve ilerleyen yaşlarda prostatın büyüdüğünü söyledi. Bazı erkeklerde dışa doğru büyürken bazı erkeklerde içe doğru büyüdüğünü ifade eden Miçooğulları, ilerleyen yaşlarda bazı semptomlar oluşturabildiğini kaydetti. Bu semptomların sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, enfeksiyonlar, böbrek yetmezliğine kadar varabilen tablolarla karşımıza gelebiliyor. Gece sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi gibi bazı belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler olduğu zaman çok gecikmeden bir üroloğa muayene olunmasında fayda var” dedi.

Haberin Devamı

 

KANSER VE BÜYÜME FARKLI

Prostat büyümesi ve prostat kanserinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Miçooğulları, şöyle devam etti: “Prostat büyümesi bizim için sadece semptom gösterdiği zaman önemli. Prostatı 80 gram olan bir hastada sadece prostatı 80 gram diye tedavi etmiyoruz. Prostat kanseri tamamıyla farklı bir durum. Rutin olarak 50 yaşından sonra erkeklere prostat ve PSA taraması öneriyoruz. Ailesinde prostat öyküsü olanlardan ise 45 yaşından sonra bu taramayı istiyoruz. Bu prostat kanserine özgü bir şey. Prostat büyümesini semptom verdiği zaman tedavi ediyoruz.” Miçooğulları, erkeklerde ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan iyi huylu prostat büyümesinin ThuFLEP Lazer’le diğer yöntem ve açık ameliyatlara göre daha hızlı, konforlu bir şekilde tedavi edilebildiğini kaydetti. İlk başta prostat büyümesi tanısında semptomların ciddiyetini belirlemek gerektiğini söyleyen Op. Dr. Miçooğulları, şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÖNLEM VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

“Biz özetle hafif, orta ve şiddetli semptomlar olarak üçe ayırıyoruz. Hafif semptomlarda yaşam tarzı değişikliği öneriyoruz. Gece çok sıvı almama, idrar söktürücüyü daha erken alması gibi. Bu yöntemlerden fayda görmezse ve daha ağır basan semptomlara göre bazı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Ancak bu ilaç tedavilerinden de fayda göremezse cerrahi tedavi öneriyoruz. Daha önceleri 80 gramdan küçük prostatlar için TUR adı verilen kapalı yöntem kullanılmaktayken, 80 gramdan büyük prostatlar için açık ameliyat öneriliyordu. Bu yöntemde içten dışa doğru oyularak prostat dışarı çıkıyor. Büyük prostatlarda yeterli etkiye ulaşamıyordu. ThuFLEP Lazer ile birlikte yapılan ameliyatlarda ise prostatı portakal gibi düşünürsek, idrar kesesinin içinde parçalayıp dışarı çıkarıyoruz. Tıpkı bir portakalın kabuğunu soymak gibi. Bu yöntemde hastayı hiç açmadan, açık ameliyatın başarısına ulaşıyoruz. ThuFLEP Lazer hem dünyada hem Avrupa’da en sık kullanılan teknoloji lazerli yöntemdir. Ayrıca bu yöntemde hastanın iyileşme süreci daha hızlı, kanaması daha az, hastanede kalış süresi daha kısa.”

Haberin Devamı

KİMLERE UYGULANABİLİR? 

ThuFLEP yöntemi tüm boyutlarda prostat büyümelerinin tedavisinde oldukça etkin bir şekilde kullanılıyor. Aynı zamanda bütün taş hastalıklarında, böbrekte, mesanede, üreter taş hastalıklarında kullanılabilir.

NASIL UYGULANIYOR?

THULIUM Fiber (ThuFLEP), bir lazer cihazı olup çok ince olan propları ile ince aletlerin içinden geçebiliyor. Bu sayede prostat rahatlıkla çıkarılabiliyor. Bunun dışında taş hastalıklarında taşı küçük ve kum gibi parçalara ayırarak kendi kendine düşmesini sağlıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!