Hardal aslen bir bitkidir. Turpgiller familyasından olan bu bitki acı ve aynı zamanda keskin bir tada sahiptir. Hardal ek malzeme olarak iki farklı şekilde kullanılır. Birincisi tohumların sos yapılmasıdır, ikincisi ise baharat karışımlarına eklenmesidir. Birden fazla çeşidi bulunan hardalın, çeşitlerine göre tatları değişmektedir. Peki, yemek yaparken hardalı nasıl kullanmalıyız? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda anlatacağız...
#HardalBiri People’ın mutfağındaki Volkan Türe, diğeriyse Okra’nın başındaki Mert Yalçıner... İkisi de çok iyi şeflerin rahlei tedrisinden geçmiş pırıl pırıl gençler. Şimdiyse öğrendiklerini kendi yetenekleriyle birleştirerek başında oldukları restoranlarda dikkat çekici, lezzetli menüler hazırlıyorlar.
#Peopleİstanbul, Kadıköy civarında pizzaseverler için her biri farklı usulde hazırlanan çok alternatif var. Tokyo tarzı için Yeldeğirmeni’ndeki Salepepe, bol peynirli Amerikan işi arayanlara DeepDish Brooklyn Pizza ve Napoli’den şaşmam diyenler için il Sud öne çıkanlardan...
#GİZEM DİNÇBAŞYazarımız şef Somer Sivrioğlu gastronomi öğrencileriyle bir araya geldi... Metro Türkiye ‘Yerelin İzinde’ projesinin yeni şefini açıkladı... Türk lezzetlerinin Lego versiyonları... Ve yılbaşı için geri sayıma hazırlanan adreslerle yeme-içme dünyasından en son haberler...
#Gizem DinçbaşSevilen İtalyan lezzetlerinden ravioli bu kez deniz mahsüllü olarak sofralarınızda yerini alıyor. MasterChef deniz ürünlü ravioli tarifi günün aranan lezzetlerinden biri oldu. Peki, evde deniz mahsüllü ravioli nasıl yapılır, malzemeleri neler? işte deniz ürünlü ravioli tarifi ve yapılışı...
#Deniz Ürünlü RavioliMichelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına büyük yankı uyandırmıştı. Ülkemize gelişinin bu ikinci senesindeyse rehbere İstanbul’dan sonra İzmir ve Bodrum dahil edildi. Sonuçlar 9 Kasım’da düzenlenen törenle açıklandı. Yıldız alan ve tavsiye listelerine giren restroranların alacağı özel Michelin plaketleriyse Metro Türkiye tarafından sahiplerine dağıtılacak.
#Michelin RehberiLokum kıvamındaki dokusu, balığın tazeliğini tabağa yansıtan tadı ve gösteriş istemeyen sunumuyla meze sofralarının en zarif üyesi. İri toriklerden yapılanı makbul, hazırlaması da epey zahmetli. İstanbul yeme-içme kültüründe önemli yere sahip lakerdanın en iyisini hangi adreslerde yiyebiliriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirEYLÜLÜN gelişi ve okulların açılışı, takvime bakılırsa yazın bitişini ifade ediyor olsa da biz Bodrum’da dört mevsim yaşayanlar için aslında yılın en güzel zamanlarının, yani ‘sarı yaz’ın habercisidir. Denizin çarşaf gibi olduğu, güneşin sıcaklığını tatlı tatlı hissettiğiniz ama nemin düşük olması sebebiyle rahatsızlık vermeyen, akşamları inceden bir esintinin hasıl olduğu sofralarda keyifle oturup, geceleri bol oksijenle kafanızı yastığa koyar koymaz uyuyabildiğiniz, tatilcilerin çekilmesiyle normaline dönen trafikte her yere 10 dakikada varabildiğiniz, yer kavgası yaşanmayan, mekanlarda rezervasyon sıkıntı çekilmeyen o en konforlu mevsim artık gelmiştir. Sarı yazın startını verdiğimiz bu süreçte etkinliklerin ve talebin yarımadanın kuzeyinden güneyine, yani aslında ‘merkez’ diye tabir ettiğimiz Kale ve Milta Marina etrafına kaydığını söyleyebiliriz. Biz de bu yazımızda başta bu bölge olmak üzere Bodrum’un 12 ay boyunca açık mekanlarından kendi favorimiz olanları sizinle paylaşalım istedik.
#1Paella, İspanyol mutfağının dünyaca tanınmış lezzetlerinden. Çeştli deniz ürünlerinin yanı sıra tavuk suyu ve safranla yarı lezzete kavuşan zengin çeşnili bir pilav. Bu tarifi hazırlarken baldo pirinç de kullanabilirsiniz. Peki paella nasıl yapılır, nerenin yemeği? İşte paella tarifi, malzemeleri ve yapımı
#Paella Nasıl YapılırDile kolay, tam 96 yıllık tecrübe, her sene üzerine koyarak ilerleyen bilgi birikimi ve değişmeyen lezzet... Bundan neredeyse 1 asır önce Bodrum’un ilk esnaf lokantası olarak açılan ve o günlerden bugünlere kadar gelebilmeyi başarmış, kalitesinden ödün vermemiş ve adını efsaneler arasına yazdırmış bir mekan... Dededen toruna uzanan bir hikaye... Körfez Restaurant...
#1Geçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazYaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatYaz mevsiminin en güzel yanlarından biri sofraları denizden taze taze çıkan deniz mahsulleriyle donatabilmek. Tavası, güveci çok seviliyor ama deniz mahsullü makarnaların yeri kimileri için bir başka. Evet, pahalı ancak denizin makarnaya kattığı lezzet de inanılmaz olabiliyor. Jürimize midyelisinden ahtapotlusuna en iyilerinin nerede olduğunu sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeAdını Roma mitolojisinde bereket, özgürlük, doğal hayat, ormanlar ve kaynaklar tanrıçası Feronia’dan alan Güzelçamlı’daki Feronya Restaurant, yörenin doğal ürünlerinden şef ustalığıyla hazırlanan yemekleri, olağanüstü panoramik doğa manzarası eşliğinde adeta bir bolluk festivaline dönüştürüyor.
#1ALAÇATI’da son yıllarda gürültü kirliliği nedeniyle gece mekanları mahalle dışına taşınmaya başlayınca sörf alanlarına giden yoldaki ‘Unique’ bölgesi tam bir eğlence adasına dönüştü. Denize uzanmış bir yarımada olan bu bölgede konserden festivale, R&B’den alaturkaya ne ararsanız var. Turkuaz renkli denizi, sarı-beyaz kumu ve kayalarıyla dikkat çeken bu alandaki beach, kulüp, restoran ve meyhaneler şu günlerde binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Buradaki yeme-içme mekanlarından biri var ki adından tutun da su mavisi ve beyaz ağırlıklı dekoruyla, konsept menüleri ve özgün lezzetleriyle, Mykonos’u andıran ambiyansı ve elegan hizmet anlayışla fark yaratıyor.
#1Pek çok kişi tatile çıkınca İstanbul biraz nefes aldı. Ben de uzun zamandır gitmek isteyip vakit bulamadığım birkaç yeni mekâna uğradım, müdavimi olduğum yerleri de ihmal etmedim. Şehirde kalanlar için hamsi turşulamadan ahtapot ızgaraya sizin de tatmanızı istediğim birbirinden leziz tavsiyelerimi derledim.
#BomontiHER şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Evde elinde tatlı kaşığıyla çocuklarına bal yedirmeye çalışıyor, onların sağlıklı beslenmesini önemsiyor hatta kızı Sude’nin önüne balıkları elleriyle ayıklayıp limonlayarak koyuyor. “Babalık mükemmel bir duygu” diyen şef Mehmet Yalçınkaya’dan bahsediyorum... Babalar Günü vesilesiyle buluştuğumuz şef, babalara önemli bir mesaj da veriyor: “Çocuklarınızın sizin dünyanıza gelmesini beklemeyin, siz onların dünyasına girmeye çalışın.”
#Mehmet YalçınkayaBugün, 9 Şubat Dünya Pizza Günü... Pizza sadece anavatanı olan İtalya’da değil, dünyanın dört bir yanında çok sevilen bir yiyecek. Gelin, siz de salamlı, sosisli, sebzeli, deniz mahsullü, zeytinli, domatesli, biberli, çok peynirli, mantarlı, kaburgalı, ton balıklı, mısırlı, ince hamurlu, kalın hamurlu, İtalyan usulü, Amerikan usulü vs. en beğendiğiniz pizzadan bir dilim alın ve keyfini çıkarın.
#1