Tunceli'nin yöresel yemekleri, et yemekleri, hamur işleri, çeşitli mezeler ve salatalar da dahil olmak üzere zengin bir yelpazeden oluşuyor. Tunceli'nin yöresel yemeklerinin içinde genellikle et yer alıyor. Aynı zamanda yemekler bol baharatla tatlandırılıyor. Tunceli’nin meşhur yemekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tunceli YemekleriSiirt Türkiye'nin en güzel şehirlerinden bir tanesidir. Güney Doğu turnesi yapanlar Siirt şehrine de mutlaka uğramaktadırlar. Siirt şehri yemekleri ile meşhur olan bir şehirdir. Özellikle Siirt mutfağında ki yemekler yoğun olarak et yemeklerinden oluşmaktadır. Siirt'te yemekleri denemek isteyenler ise internet üzerinden bu yemekleri araştırmaktadırlar. Peki Siirt yemekleri nelerdir? Siirt şehrinde ne yenir? Siirt mutfağına ait olan yemekler hangileridir? İşte Siirt ile ilgili tüm bilgiler.
#Siirt YemekleriMumbar dolması ya da bumbar dolması, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolmadır. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır. Yazın pek tercih edilmeyip, kışın daha fazla tüketilir. Peki, mumbar dolması nasıl yapılır? İşte, mumbar dolması tarifi ve malzemeleri...
#Mumbar DolmasMumbar özellikle Adana ve bölgesinde çok sevilen yiyecekler arasında bulunmaktadır. Son zamanlarda ise pek çok kişi tarafından tüketilmeye başlanmıştır. Sakatat sevenlerin lezzetine doyamadığı bu yiyeceğin evde de hazırlanması mümkün olmaktadır. Ama hazırlama aşamasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Mumbar yemeği bumbar olarak ta bilinmektedir. Mumbar doğru şekilde temizlenmezse hastalığa neden olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MumbarMumbar dolması tarifi, yöresel lezzeti sevenlerin en çok tercih ettiği yemeklerden. Türk mutfağında özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait olan mumbar, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılıyor. Seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan bu lezzet bir kez tüketildiğinde vazgeçilmez oluyor. Bumbar ya da mumbar dolması olarak anılan bu tarifi sizler de denemek istiyorsanız tarifimize göz atabilirsiniz. Peki, mumbar dolması nasıl yapılır ve doldurulur? İşte, lezzetli mumbar tarifi ve malzeme listesi.
#Mumbar Tarifiİzmirli vatandaşların sevdiği sokak lezzetlerinden kokoreci daha uygun maliyete yapmak isteyen bazı işletmelerin, kuzu kokoreç diyerek daha ucuz olan dana bağırsağı kullandığı öğrenildi. Ayrıca bazı işletmecilerin yine maliyeti düşürmek için ürünün içine konan bumbar ve ince bağırsaktan çalıp daha fazla yağ koyarak sattıkları belirtildi.
#İzmirİzmirli vatandaşların sevdiği sokak lezzetlerinden kokoreci daha uygun maliyete yapmak isteyen bazı işletmelerin, kuzu kokoreç diyerek daha ucuz olan dana bağırsağı kullandığı öğrenildi. Ayrıca bazı işletmecilerin yine maliyeti düşürmek için ürünün içine konan bumbar ve ince bağırsaktan çalıp daha fazla yağ koyarak sattıkları belirtildi.
#KokoreçTurizmde dört mevsim canlılığını koruyan Mardin'i ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri, sembusek, içli köfte, kibe bumbar, dolma, kaburga ve etli ekmek gibi yöresel lezzetleri tadabilecekleri mekanlarla buluşturmak için web sayfası hazırlandı, kitapçık basıldı.
#MardinHayvansal gıdalar dünya üzerindeki her mutfak kültüründe yer alıyor. Türk mutfağındaysa hayvansal gıdaların yanı sıra sakatatlar da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doğru temizlendikten sonra sağlığa faydalı olduğu belirtilen sakatatlar, özellikle yöresel lezzetlerde karşımıza çıkıyor. Genellikle kızartılarak ya da içerisi doldurularak hazırlanan bu yemek çeşitleri arasında, lezzeti meşhur mumbar dolması tadıyla öne çıkıyor.
#Yıldız Öz SamahaKameraman arkadaşım Davut Dede sayesinde tanıdım Bakırköy, Kartaltepe’deki Tarihi Kent Mardin Sofrası’nı. Minicik bir mekân, tam bir aile işletmesi... Kendi yağları ile kavrulmaya çalışan, tertemiz ve düzgün insanlar. Mekân, Güneydoğu’da gördüğüm esnaf lokantaları gibi. Yoğun emek ve hüner isteyen yemekleri, son derece başarılı yapıyorlar.
#SembüşekFotoğrafçı arkadaşım Ülkühan Zekioğlu 4 bin kilometre yol yapıp, bir ay boyunca Almanya’nın yedi eyaletinde, 28 şehri gezdi ve Almanya’daki meyhane kültürünü kitap haline getirdi: ‘Almanya’da Rakı Keyfi’. İşe iki kadeh parlattıktan sonra aslan sütü içmiş Alman muhabbetleri
Gösterisinin büyük bir kısımını yemek üzerine yaptığı espriler kaplıyor. Ben de nasibimi alıyorum zaten. Gösterilerinde beni anlatıp, izleyicisine soruyor: Tabağı sıyıran gurme mi olur diye... Bu kez ben Cem Yılmaz’ı karşıma aldım ve sordum: Salataya şamandıra atar mısın, zengin olunca hep havyar mı yedin, diyet yapıyor musun, evde mutfağa kim giriyor...
Dünya ticaretinde her geçen gün daha çok söz sahibi olan Çinliler, şimdi de kokoreçe el attı. Türkiye'den ayda 30 ton kokoreç almak için pazarlıklara başladılar. Ancak Türkiye'de üretilen aylık 250 ton kokoreç iç piyasaya ancak yetiyor. Çinlilerin piyasaya girmesi durumunda fiyatlarda ciddi bir artış yaşanabilir.
Çorum’un sadece leblebiden ibaret olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Kent, Hattilere, Hititlere, Frig, Roma ve Bizans medeniyetlerine ev sahipliği yapmış tarihi bir bölgede yer alıyor. Alacahöyük, Boğazkale ve Yazılıkaya’daki açık hava müzeleri sizi 4 bin yıl öncesine götürüyor. İskilip dolması, keşkek, madımak ve çatal aşı çorbası gibi leziz yöresel yemekler de cabası...