20 yıllık Elgiz Müzesi, 11 yaşındaki İzmir Arkas Sanat Merkezi’nden gelen ‘Doğa, Bahçeler ve Düşler’ sergisiyle gündeme umut, renk, güzellik ve sanat aşılıyor. Bu verimli değiş tokuşun ikinci perdesi ise 26 Mart’ta Elgiz’den Arkas’a taşınacak ‘Mitler ve Hayaller’ sergisiyle açılacak.
#Doğa, Bahçeler Ve DüşlerSanatçı Ayşe Erkmen, Dirimart’taki ‘Israr’ başlıklı yeni sergisinde, beş yıl önce yine aynı galeride açtığı ‘Kıpraşım’da kullandığı eski alçıpan levhaları, bir duvar boyası kataloğundan seçtiği 64 renge boyayarak ‘monokrom tablolar’ oluşturuyor. Dolapdere’nin yapısını adeta sökerek, geri dönüşümcü bir ruhla yeniden önümüze koyan Erkmen, “Beş yıl önceki düşüncemden vazgeçmiş değilim” diyor.
#Ayşe ErkmenMuhteşem Kaputaş Plajı’nda, begonvillerin süslediği beyaz badanalı taş evlerde ve yıldız yağmuru altındaki teraslarda sürüp giden Akdeniz usulü hayata ara verilmiyor. Antalya’nın saklı güzeli Kalkan’da kışlar bile ılık geçtiğinden minyatür bir film seti gibi sokakların ve lacivertle turkuvaz arası çekici denizinin çağrısı devam ediyor...
#HürriyetKoleksiyoner iş insanı Erol Tabanca’nın kurucusu olduğu Odunpazarı Modern Müze, yarından itibaren kapılarını ziyaretçilere açıyor. Günümüzün en ünlü mimarlarından Kengo Kuma imzalı sıradışı tasarımıyla dikkat çeken OMM’un direktörü Defne Casaretto, “Burası genç, dinamik bir müze olacak” diyor.
#Gazetehaberleriİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul BienaliZorlu Performans Sanatları Merkezi, bu yıl ilk kez İstanbul Bienali ile eş zamanlı gerçekleştirilecek iki paralel etkinliğe, artnivo.com işbirliğiyle imza atıyor. 6 Eylül – 1 Kasım tarihleri arasında sergilenecek bu iki projeden biri Zorlu PSM için özel olarak üretilen 'site specific/mekana özel' bir enstalasyonken, diğeri ise izleyiciye deneyim yaşatmayı hedefleyen enstalasyon, performans ve farklı disiplinlerin bir araya gelmesinden oluşan bir proje.
#Zorlu PSMZorlu Performans Sanatları Merkezi, artnivo.com işbirliğiyle bu yıl ilk kez İstanbul Bienali ile eş zamanlı iki paralel etkinlik gerçekleştiriyor. 14 farklı sanatçının 1 Kasım’a kadar izlenebilecek 2 ayrı projesi, iş, sanat ve cemiyet dünyasından isimlerin katıldığı özel bir davetle ziyarete açıldı.
#SergiKısa sürede tüketemeyeceğimiz, pratik olsun diye önceden hazırladığımız bazı besinleribuzluk ya da derin dondurucuda saklarız. Et, ekmek, soğan, sarımsak, sebze, meyve ne bulursak buzluğa atıyoruz ama yaptığımız bazı hatalar bu gıdaların besin değerlerini yitirmelerine, lezzetlerini kaybetmelerine ve en önemlisi zararlı hale gelmemelerine neden oluyor. Biz de Prof. Dr. Nevzat Artık’tan bu konuda kafaları karıştıran soruların yanıtlarını aldık.
#Gıda Dondurmaİstanbul’un en kuzey ilçesindeydim bu hafta. Hani bir çoğumuzun hayalini kurduğu, en azından benim “Keşke şurada bir evim olsa, gecekonduya da razıyım” dediğim, ihtişamlı yalıların sıralandığı, Boğaz’ın en güzel seyredildiği Sarıyer’deydim. Ben buraya bayılıyorum. Sarıyer’de vakit geçirirken kendimi daha mutlu hissediyorum. Hala mahalle kültürü var burada. Birbirine gülen, selam veren, şık giyimli ve kibar insanlarla dolu bu ilçe. Kalite bir tık ötede. Tabi bu kalite mekanlara da yansıyor. İşte onlardan üçü…
#SarıyerKestane mantarı son günlerde çok merak edilen mantar çeşitleri arasında yer alıyor. Beyaz kültür mantar ailesinden olan kestane mantarı yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Peki kestane mantarı nedir, nerede yetişir? İşte kestane mantarı tarifleri…
#Kestane Mantarı NedirGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Peynir özellikle kahvaltılarda olmazsa olmazların başında geliyor. Marketlerde çeşit çeşit peynir bulmak mümkün ancak peynirini evde yapmak isteyenler için de çeşit çeşit seçenekler mevcut. İşte katkısız doğal peynirler yemek isteyenler için çökelekten kaşara çeşit çeşit peynir tarifleri…
#Evde Peynir Nasıl YapılırRamazan ayı bugün başlıyor. Vatandaş sahur ve iftar sofraları için Eminönü’nün yolunu tuttu. İftar sofralarının yıldızı hurmanın kilogram fiyatı 260 TL’den başlıyor, 770 TL’ye kadar çıkıyor. Pastırmanın kilosu ise 1500 ila 2 bin lira bandında seyrediyor. Eminönü tezgâhlarında 4 kişilik bir ailenin bir haftalık sahur ve iftariyelik alışverişi 2 bin TL’den başlıyor.
#Sahur AlışverişiBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaTopraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ Tezer2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıYılbaşı menüsü evde yeni yılı kutlayacak olanlar tarafından merak ediliyor. Yılbaşı menüsü örnekleri ailesine ve sevdiklerine birbirinden leziz tarifler sunmak isteyen milyonlarca kişinin araştırmaları arasında yer alıyor. Peki, Yeni yıl sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız yılbaşı yemekleri, yılbaşı mezeleri, yılbaşı tatlıları ve görkemli yılbaşı masası ile yılbaşı menüsü 2023 seçenekleri...
#Yılbaşı Menüsü 2023