Çorum şekerlemesi

Size çok hoş bir yemek hikâyesi anlatacağım. Hülya Taşdemir’in gönderdiği bu hikâye, Çorum şekerlemesiyle ilgili...

Haberin Devamı

Hülya Hanım, Çorum’da bir genç kızla delikanlının sözlerinin kesildikten sonra erkek tarafının 70 katlı baklava yaparak kız tarafına gönderdiğini yazmış. Kız tarafı da tepsiye mutlaka bir şey koyup gönderirmiş.
“Gelin kocasının evine gidince attan inerken yere bir post serilir. Gelin o postun üzerine indirilir ki yumuşak huylu olsun. Önünde testi kırılır ki kötü huyları kırılsın. Evin eşiğine yağ sürülür ki karşısına çıkacak zorluklar yağ gibi erisin. Eli una batırılır ki bahtı temiz olsun. Gelin kıza şeker yedirilir ki dili tatlı, sohbeti hoş olsun” diye anlatıyor Taşdemir.
Çorum’da evlenmeye hazırlanan bir genç kız yukarıda sayılanları zihninde canlandırıp uygulamaya başlar. Post alır ve yere serer. Bir tabağa un, bir tabağa şeker, bir tabağa da yağ koyar. Başlar yağı yoğurmaya. Şekeri ve unu da koyup yoğurmaya devam eder.
Yaptığı hamurdan şekilli parçalar çıkarıp fırında pişirir. Yanmasından korktuğu için fırının kapağını açıp kapatır. Sonra bir bakar ki, bembeyaz ama güzel pişmiş kurabiyeler olmuş.
 Gelin bu “gönlü gibi bembeyaz ama sevdası gibi pişmiş” olan kurabiyeleri damat evine gönderir. Damada tattırıp nasıl diye sorarlar. “Şekerli mi şekerli” der. Zamanla, söylene söylene şekerleme olur adı.

Haberin Devamı

ÇİLEKLİ KREMALI TURTA

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve tozşekeri derin bir kapta, mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı başka bir kapta karıştırın.
Bu unlu karışımın üzerine yumurtalı karışımı azar azar ilave edin. Mikser kullanmadan, kaşık ya da spatula yardımıyla malzemeleri iyice karıştırın. Böylece koyu boza kıvamında ve akıcı bir hamur elde edeceksiniz.
Çapı 30-35 santim olan, kenarları tırtıklı, ortası yüksek turta kalıbını iyice yağlayın. Hazırladığınız hamuru bu kalıba aktarın.
(Turta kalıbı bu pasta için idealdir. Kek, bu kalıpta pişip çıktıktan sonra ortasındaki çukura krema koyup meyve dizmeniz çok şık bir görüntü sağlayacaktır. Ancak bu kalıbın bulunması biraz zor olabilir. Eğer bulamazsanız, keki büyük boy kelepçeli bir kalıpta pişirebilir, daha sonra ortadan ikiye bölüp tıpkı yaş pasta gibi hazırlayabilirsiniz.)
Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 20-22 dakika pişirip çıkarın. Kek pişerken çok kabarıp fırından çıktığında inecektir. Fırından çıkardıktan 5 dakika sonra kenarlarını bıçakla dikkatlice kalıptan ayırın ve bir servis tabağına ters çevirin.
Diğer taraftan, hazır pudingi 2 su bardağı sütle pişirip kaynayınca ocaktan alın. Mikserle 3-4 dakika çırpıp ılınınca kekin ortasındaki çukura aktarın. Üzerine dilimlenmiş çilekleri düzgünce yerleştirin.
Tart jölesini paketin üzerindeki tarife uygun şekilde pişirip çileklerin üzerine gezdirin. Buzdolabında en az 1-2 saat bekletip dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 7 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
- 125 gr tozşeker
- 125 gr un
- 125 gr irmik
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
- 1 paket vanilyalı hazır puding (Puding yerine 1 su bardağı hazır süt kreması kullanabilirsiniz.)
- 2,5 su bardağı süt
- 15-20 adet çilek
- 1 paket tart jölesi

Yazarın Tüm Yazıları