Ayurveda’yla genç kal

Toksinlerden arınma, içeriden radikal korunma, yogayla rahatlama, anti-aging...

Bunlar ayurvedayla genç kalma yöntemlerinden sadece birkaçı. Tam 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan bu öğreti, şimdilerde günümüzün yeni gençleştirici trendleriyle kombine ediliyor.

Rahatlama

Çiçek ve baharat kokulu sıcak susam yağı yavaş yavaş alna damlatılıyor. Ardından yapılan masajla vücut rahatlatılıyor. 3000 yıl öncesinden günümüze kadar gelen bu eski Hint tedavi yöntemi özellikle rahatlatıcı ve stresi yok edici özellikleriyle biliniyor. Oysa ayurvedanın bunun dışında daha birçok tedavi edici özellikleri var.

Kelime anlamı ‘Uzun yaşam öğretisi’ olan ayurveda, kişiye sadece yıllar hediye etmekle kalmıyor aynı zamanda ruh ve beden dengesini de düzenliyor.

Batı dünyasında şu sıralar kadınların sıkça başvurduğu iğneli anti-aging yöntemleri yerine doğal maddeler tercih ediliyor.

Eski Hint literatüründe ‘Ojas’ olarak adlandırılan yaşama gücü soft yöntemlerle harekete geçiriliyor. Bu yöntemle beden-ruh ikilisi dengeleniyor, vücudun yaşama sevinciyle dolu ve sağlıklı olması sağlanıyor.

Toksinlerden arınma

Eğer önceden ruhunuzu ve bedeninizi temizlememişseniz, gençleşme terapisinde bitkilerin gücünden yararlanamazsınız. Vücut ve beden önce derinlemesine temizleniyor. Yağ ve masaj kombinasyonu, vücut yağını çözücü ve metabolizmayı arındırıcı bir etki yaratıyor.

Gençleştirici uygulamayı evde de yapabilirsiniz. Güne yağ terapisiyle başlayabilirsiniz. Dişlerinizi temizlemeden önce ağzınızı ılık suyla çalkalayın. Daha sonra bir yemek kaşığı saf susam yağını 10 dakika boyunca ağzınızda gezdirin. Susam yağı, süt beyaz bir renk aldığında tükürün (Sakın yutmayın, çünkü bakteri ve atık olmuştur.)

Yağ ile yapılan günlük vücut masajı ise kan dolaşımını harekete geçirici etkisiyle kan damarlarını açarak cildin pembe ve taze bir görünüm almasına neden oluyor.

Masaja kulak memelerinden başlanıyor ve daha sonra yüz üzerinden tüm vücuda yayılıyor. Masaj dairesel hareketlerle omuzlar, göğüsler, kollar, eller, karın, bacaklar ve ayaklara uygulanıyor. Masajdan 15 dakika sonra duş almak gerekiyor, böylelikle yağın cilde tam anlamıyla nüfuz etmesi sağlanıyor.

Cildi koruma

‘Sahip olduğun gücü hisset, çünkü o senin iç bütünlüğünü sağlar’... Ama maalesef içeride aynı zamanda bulunan serbest radikaller de hücre yapısının en büyük düşmanları.

Serbest radikallarin hücrelere saldırması, cildin gerginliğini ve elastikiyetini sağlayan kolajen lifleri adeta paslanmış bir demir çubuğa dönüştürüyor. Nikotin, UV şınları, stres, yanlış beslenme ve sert sporlar vücudun kendi koruma mekanizmasını sekteye uğratıyor.

İşte, ayurvedanın gençleştirici bitki ve baharat karışımı çayları ya da hapları ciltte anti-aging etkisi yaratıyor.

Gevşeme

Rahatlama ve kendini sevme yaşlanmanın en etkili iki silahı. Bu yüzden stresle başa çıkabilmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Çünkü vücut strese karşı hep aynı şekilde tepki gösteriyor; vücut kasları gerginleşiyor, kalp daha hızlı atıyor, kan basıncı artıyor, kan damarları daralıyor ve kandaki yağ ve şeker oranı artıyor.

Sonuçta kişi çok daha hızlı bir şekilde yaşlanıyor. Yoga geç yaşlanmanın en etkili yöntemlerinden biri. Araştırmalar yoganın gençlik ve sağlık hormonu DHEA’yı artırdığını ortaya koyuyor.

Sağlıklı beslenme

Ayurvedik düşüncelerden biri de kişinin beslenme tarzıyla karakterini ortaya koyuyor. Vitamin ve mineral zengini beslenme cilde renk veriyor, güzelleştiriyor ve sağlıklı bir görünüm kazandırıyor.

Bu beslenme tarzı süt, pirinç, tatlı meyveler, taze sebze, badem ve bal ağırlıklı olarak karşımıza çıkıyor. Tıpkı batılı doktorlar gibi ayurvedik anti-aging doktorları da günde en az 2.5 litre sıvı almanın önemi üzerinde duruyor. Ancak böylelikle metabolizma sürtünmeden fonksiyonlarını yerine getirebiliyor ve atıklar vücuttan atılabiliyor.

Vücutta yeterince sıvı bulunmuyorsa o zaman oluşabilecek kırışıklıklar dışında cilt yorgun ve solgun bir görünüm alıyor. Ayurvedik öğretiye göre içilen suyun ılık olması gerekiyor çünkü soğuk su vücudun enerjisini alıyor.

Cilt tipinizi belirleyin

Ayurvedanın üç temel biyoenerjik tipi bulunuyor. Bunlar belirli karakterleri canlandırıyor ve anti-aging ayurvedanın noktalarını belirliyorlar.

VATA (Hava)

Kuru, nem gereksinimi olan cilt

Bedensel ve ruhsal olarak her zaman hareketli

Anti aging kuralı; düzensiz öğünlerden vazgeçmeli ve vitamin alımına dikkat etmeli. Yoksa biyolojik saati yavaş çalışır.

PİTTA (Ateş)

Pürüzsüz, pembe bazen hassas bir cilt

Çoğunlukla fazla enerjiye sahiptir.

Anti aging kuralı; çoğunlukla enerjik görünenler hızlı yaşlanırlar. Yoga vücuttaki bu gereksiz enerjiyi alır.

KAPHA (Toprak)

Yağlı, hafif sarı bir cilt

Sessiz ve dengeli bir ruh hali

Anti aging kuralı; kim sessiz ve sakin durursa o paslanır. Düzenli hareketler yaşlılığı geciktirir.

ÜRÜN MARKET

Juvena’nın ‘Juvedical’ serisine ait yenileyici gündüz bakım kremi ‘Renewaring Day Cream’, her türlü cildin sağlıklı, dengeli ve kusursuz görünümü için etkili ve yatıştırıcı özelliklerde. Doğal cilt yenilenmesiyle cilde duru ve ışıltılı bir görünüm veriyor.

Saçlara destek şart

La Roche Posay’ın dermatolojik şampuanı Saliker, saç derisindeki kaşıntıya ve kepeğe karşı yüksek etkili bir şampuan. Kokusu hem hoş, hem zararsız. Saç derisindeki kabuklanmayı azaltıcı, kızarıklık, kaşıntı ve tahrişi de yatıştırıcı etkisi bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları