Türk Mutfağı Haftası başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21-27 Mayıs tarihleri Valilikler ve Turizm İl Müdürlükleri tarafından yurt içinde ve yurt dışında elçilikler tarafından yapılacak etkinliklerde ‘Türk Mutfağı Haftası’ olarak kutlanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Bu sene ilki yapılacak organizasyonla Türk mutfağı çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Oysa İtalyan Hükümeti Türkiye’de ‘İtalyan Mutfağı Haftası’ etkinliğini 23-27 Kasım’da beşinci kez düzenledi. Japonlar suşilerini, Özbekler Özbek pilavını, Peru’lular kinoyalarını, Fransızlar tereyağlarını, Belçikalılar çikolatalarını, Danimarkalılar daniş peynirlerini, İspanyollar paelalarını, Amerikalılar kahvelerini, Araplar hurmalarını, Çinliler Pekin ördeğini uzun süredir tüm dünyaya anlatmaya çalışıyorlar.
*
Kolombiya’nın ünlü kahve markası İstanbul’da Taksim’deki açılışına Kolombiya Büyükelçisi Julio Anibal Riaño Velandia, Paraguay Cumhuriyet Büyükelçisi Ceferino Valdez Peralta gibi önemli isimler katıldı.
‘Gastrodiplomasi’ adını verdiğimiz faaliyetlerle ülkeler tün dünyada tanıtımlarını yapıyor. Bu nedenle bu sene ilki düzenlenen ‘Türk Mutfağı Haftası’ Türk mutfağının dünyaya tanıtımı için çok önemli ve değerli.
ABD’li eğlence ve popüler kültür haber sitesi Uproxx, seyahat ederken tatmanız gereken yemekleri ve dünyanın en güzel yemeklerine sahip ülkeleri sıraladı.

Haberin Devamı

450 bin kişiye ‘Hangi ülkeler en iyi yiyeceğe sahip?’ sorusu soruldu. Ve ilk 10 bu şekilde belirlendi. Johnston bu çıkan sonuçları ‘Uluslararası seyahatin geleceğinin büyük bir soru işareti olduğu bu dönemde bir kültürün yemeklerinin içinden dolaylı olarak seyahat etme şansı veriyor’ şeklinde değerlendirdi.
ABD 450 bin kişiye sordu… Dünyanın en güzel lezzetlerinin olduğu ülkeler belirlendi! Türkiye bakın kaçıncı sırada yer aldı?
İtalya, Meksika, İspanya, Yunanistan’ın ardından beşinci sırada Tür Mutfağı yer aldı. Sonraki beşlide Hindistan, Peru, Brezilya, Hong Hong ve Arjantin bulunuyor.
Ulusal literatür incelendiğinde Türk mutfağının Çin ve Fransız mutfakları ile birlikte dünyanın en zengin mutfakları arasında olduğu ifade ediliyor.
*
Asya ve Anadolu topraklarının sunmuş olduğu ürün çeşitliliği, tarih boyunca başka kültürlerle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı saraylarında yeni gelişen tatların varlığı, Mezopotamya’dan kaynaklanan Anadolu mutfağının varlığı gibi etkenler Türk mutfağının renkliliğini ve çeşitliliğini sağlayan unsurlar.
Göçebe kültüründen, Anadolu, Selçuklu ve Osmanlı’nın geçmişine dayanan Türk mutfak kültürü, günümüze kadar gelişmiş ve olgunlaşmış. Hem Asya kıtası hem Avrupa kıtasında yer alan Türkiye, birçok uygarlığın kesiştiği bir ülke konumunda.
*
Eski Türklerin ana yiyecekleri, koyun eti ve süt ürünleridir. Koyunu sırasıyla, keçi ve sığır izler. Bu hayvanlar ayrıca süt üretimi için kullanılmaktaydı. Türk sofrasında süt tek başına tüketildiği gibi, tereyağı, çökelek, peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ile sütlü, yoğurtlu yemek ve tatlılar olarak oldukça çeşitlilik göstermektedir.

Haberin Devamı

Orta Asya göçebe insanlarının et ve mayalanmış süt ürünlerini kullanmaları, Mezopotamya’nın tahılları, Akdeniz ve çevresinin sebze ve meyveleri, Güney Asya’nın baharatları ile birlikte kullanılarak Türk yemek kültürünün zenginleşmesinde etkili olmuştur.

Türk Mutfağı Haftası başladı

Türk mutfağının özellikleri:

-Türk yemekleri tarım ve hayvansal ürünlere dayanır.
-Türk yemekleri, coğrafi bölgelere göre değişiklik göstermektedir,
- Türk yemekleri, tarihi gelişimi içerisinde sosyal yapıya göre de değişiklikler gösterir.
-Türk yemekleri özel gün ve törenlere göre değişir.
-Dini inanç ile gelenek ve görenekler yemek çeşitliliğini etkilemiştir.

 

Türkiye’de yemek kültürünün gelişmiş olmasının sebepleri arasında çeşitli bölgelerin yemek kültürünün birbiri ile etkileşim halinde olmasının yanı sıra Türkiye’de yaşayan çeşitli etnik kökenli toplulukların mutfak kültürlerinin birbirini etkilemesi de gösterilebilir.
*
Yabancı ziyaretçilerin Türk Mutfağına ilişkin görüşleri üzerine bir araştırma yapmışlardır. Araştırma sonucunda turistlerin genellikle Türk mutfağına yönelik olumlu görüşleri olduğu ancak Türk yemeklerinin fazla yağlı olması, salçalı ve baharatlı olması, tatlıların ise ağır olmasının olumsuzluklar arasında yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır
‘Türk Mutfak Kültürü Tanıtım Sorunu’ adlı çalışma Türk mutfağının Türklerin yaşadıkları coğrafyada şekillenen ve birçok uygarlığın izlerini taşıyan geniş bir kültüre sahip olmasına rağmen Dünya mutfakları arasında hak ettiği konumda olmadığını ve bunun en belirgin nedeninin tanıtım sorunu olduğu vurgulamıştır. Bununla birlikte aşçıların Türk mutfağına özgü yemeklerin aslına uygun pişirilmesi konusunda kararsız olduklarını ve uluslararası medyada Türk mutfağının yeterince işlenmediği, görsel ve işitsel olarak yetersiz reklam faaliyetlerinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Ayrıca dünyanın en iyi mutfaklarının oylandığı, bununla birlikte dünyanın en iyi mutfakları hakkında tanıtım yapan ve arama motorları içerisinde en çok ziyaret edilen web sayfaları incelendiğinde Türk mutfağının hak ettiği konumda olmadığı tespit edilmiştir.
*

Haberin Devamı

Türk Mutfağı’nın tanıtım ve pazarlama sorununu ortadan kaldırılıp hak ettiği değer kazandırılmalıdır. Bunun için bazı çözüm önerileri şu şekilde sıralanabilir;
• Türk mutfağının bölgede yaşayan farklı halkların mutfağının oluşturduğu, dolayısıyla bir sentez olduğu unutulmayıp tanıtımının füzyon mutfak üzerinden yapılması sağlanmalıdır.
• Diğer dünya mutfakları da araştırılıp ona göre tanıtım stratejisi belirlenmelidir.
• Uluslararası alanda hak ettiği değeri kazanmasını sağlamaya çalışırken diğer mutfaklar ile mukayesenin yapılmasından ziyade, Türk mutfağının tanıtımına odaklanılmalıdır.
• Tanıtım ve pazarlama işi uzman kişilerce yapılmalı ve kesinlikle gastronomi alanında eğitim almış ve Türk mutfağı ile ilgili araştırma yapmış kişilerden destek alınmalıdır.
• Ağırlama işletmelerinde sunulan yiyecek ve içecekler geleneksel Türk mutfağına uygun olarak reçetelendirilmeli ve aslına uygun şekilde hazırlanması sağlanmalıdır.
• Yemeklerin hazırlanmasında geleneksel lezzetlerin korunmasının yanında, yemeklerin sunumunda da Türk kültürünün yansıtılmasının önemi unutulmamalıdır.
• Büyükelçilikler aracılığıyla Türk mutfağının tanıtımı açısından festivallerin düzenlenmelidir.
• Turistlerin yöresel tatlar ile tanışmasını sağlamak için çeşitli yöre gezileri düzenlenerek, konaklama işletmelerinden dışarı çıkmaları sağlanmalıdır.
• Türk mutfağını araştıran, kaybolan lezzetleri, reçeteleri ile birlikte ortaya çıkaran birimler kurulmalıdır.
• Yabancı turistlere yönelik Türk mutfak kültürünü tanıtan kitaplar basılmalıdır.
• Uluslararası turizm fuarlarında Türk mutfağı sunumunda uzman, deneyimli ve yabancı dil yeterliliğine sahip aşçıların ve şeflerin yer alması ve güçlü iletişim ağının kurulması sağlanabilir.
• Turizm eğitimi veren okullarda Türk mutfağı ders saati arttırılıp, unutulmaya yüz tutmuş tarifler denenerek geliştirilmelidir.
• Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve özel sektör temsilcileri ortak çalışarak Türk mutfağının tanıtımı ve pazarlanması konusunda işbirliği içinde olmalıdırlar.
• Turistlerin seyahatlerinde onlara eşlik eden ve düzenlenen gezilerde onları yönlendiren rehberlerin, Türk mutfağı konusunda gerekli bilgi birikimine sahip olmaları sağlanmalı, yapılan turlar esnasında yemek yenilecek yerlerin seçiminde geleneksel Türk Mutfağına ait değerleri sunan işletmelerin tercih edilmesinde rehberlerin objektif bir yönlendirme yapmaları sağlanmalıdır.

 

Yazarın Tüm Yazıları