GeriPratik Bilgiler Toner Nedir Ve Toner Dolumu Ne Demek? Toner Nasıl Takılır, Değiştirilir Ve Doldurulur
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Toner Nedir Ve Toner Dolumu Ne Demek? Toner Nasıl Takılır, Değiştirilir Ve Doldurulur

Toner Nedir Ve Toner Dolumu Ne Demek? Toner Nasıl Takılır, Değiştirilir Ve Doldurulur

Tonerler yazıcılarda ve fotokopi makinelerinde kullanılan sarf malzemeleridir. Cihazın baskı ve yazıları çıkarmasını sağlayan toz haldeki mürekkebin stoklandığı parçaya toner adı verilir. Peki, toner nedir ve toner dolumu ne demek? Toner nasıl takılır, değiştirilir ve doldurulur ayrıntıları ile derledik.

Toner uyumlu bir cihazda toner bitmesi durumunda izlenebilecek iki yöntem vardır. Bunlardan ilki toneri değiştirmektir. Ancak aynı kartuşu kullanarak toner dolumu yapmak da tercih edilen bir diğer yöntem olmaktadır.

Toner Nedir ve Toner Dolumu Ne Demek?

Günümüzde lazer yazıcılarda görüntü ve yazı oluşumu tonerler sayesinde elde edilir. Gelişen teknoloji ile klasik yazılara göre daha çok tercih edilir. Toner kısaca, lazer yazıcı modellerinde bulunan mürekkebin depolandığı ve çıktılar üzerinde baskı oluşturan toz maddeye denir. 1932 yılında icat edilmiştir. Günümüzde fax makineleri, fotokopi ve yazıcılarda kağıda baskının veya görüntünün aktarması için kullanılır.

İhtiyaç duyulduğunda yazıcılarda bulunan tonerler doldurulabilir. Ancak bu durumda yazıcının tekrar doğru çalışabilmesi adına dikkatli olunması gerekir. Yazıcı toner kartuşu içerisindeki baskı yapmaya yarayan toner tozunun tükenmesi mümkündür. Bu durumda yazıcının aynı kartuşla çalışabilmesi adına içine tekrardan toz doldurulma işlemi uygulanabilir. Bu işleme ise toner dolumu adı verilir.

Toner Nasıl Takılır?

Yazıcıya toner takma işlemi için özverili ge dikkatli çalışmak gerekir. Bu işlem için öncelikle yazıcının kapağını açarak drum ünitesini temizlemek gerekir. Bu aşamada alkol içeren maddeler tercih edilmemelidir.

Takılacak yeni tonerin ambalajı açılır. Ancak takmadan evvel birkaç defa altüst etmek, tonerin dağılmasını sağlar ve daha kaliteli baskılar çıkarmasına yardımcı olur. Hata kaza dökülmesi durumunda kesinlikle sıcak su değdirmeden soğuk su ile yıkamak gerekir. Sıcak su, tonerin daha derin işlemesine sebep olur.

Toner alt kısmındaki görüntü drum ünitesine dokunmadan oturma sesi gelene dek yerleştirmek gerekir. Cihazın hazır bildirimi yandıktan sonra kapağı kapatılır ve işlem tamamlanır.

Toner Nasıl Değiştirilir?

Toner değiştirme işlemleri aşağı yukarı her marka için aynı ilerlemektedir. Ancak ufak değişiklikler söz konusu olabilir. Yine de benzer bir adım olacaktır. Genel olarak toner değişim adımları şu şekilde sıralanabilir;

Yazıcı işletim paneli kaldırılarak toner kapağı açılır,

Bitmiş kartuş cihazdan çıkartılır,

Yeni toner, takılmadan evvel birkaç kez alt üst edilir.

Drum ünitesi temizlenir.

Toner, drum ünitesine yerleştiği zaman ses çıkaracaktır. Bu sesi duymak ve emin olmak önemlidir.

Yazıcının tüm kapakları kapatılır ve işlem tamamlanır.

Toner değişimi olabildiği gibi aynı kartuş kullanılarak sadece toner dolumu da yapılabilir. Toner dolumu yapmadan önce, yazıcının etrafı boşaltılır ve temizlenir.

Tonerin vidaları sökülerek işleme başlanır. Daha sonra tonerin üzerinde bulunan yay yavaşça sökülür. Çıkarılan yay, kuru ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilir. Tonerin alt kısmındaki plastik döndürme silindiri sökülür. Ardından iki tarafta bulunan metal parçalar bir kargaburun ile sökülür.

Çıkan bu iki parça tonerden biri toz haznesi olmaktadır. Bu alet yumuşak bir bez yardımı ile temizlenir. Toz haznesi temizlendikten sonra diğer parça toner doldurmak için alınır. Bu parçanın manyetik silindir bölümü sökülür. Elde kalan parçanın kapağı açılarak dolum haznesi bulunur. Toner haznesine dikkatlice toner tozu boşaltılır. 120 gram toner tozu ortalama olarak bir dolum için yeterlidir.

Toner haznesi doldurulduktan sonra kapağı kapatarak yapılan tüm işlemleri tersine olacak şekilde tekrar uygulamak gerekir. Bu adımda parçaların doğru sırayla toner tankına yerleştirilmesi önemlidir. Pimler de takıldıktan sonra toner doldurma işlemi tamamlanmış olur. Artık toner uyumlu yazıcı çalışmaya hazır halde olmaktadır.

 

 

False