GeriSağlık Temizlik Yaparken Islak Bez Kullanın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Temizlik Yaparken Islak Bez Kullanın

Temizlik Yaparken Islak Bez Kullanın

Ev tozu ile başa çıkabilmek için neler dikkat etmek gerekiyor?

Alerjisi olsun ya da olmasın herkesi rahatsız eden ev tozları, temizlik esnasında dikkat edilmeyen birçok husus sebebiyle çeşitli hastalıklara zemin hazırlıyor. Temizlik yaparken ıslak bez kullanımın bu riski azaltacağını belirten Dr. Murat Görgülü, akarlar ve onlardan korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

“Toz tanecikleri üzerinde akar dediğimiz alerjik rahatsızlıklara yol açan canlı organizmalar vardır ve bir tek toz taneciği 500 -600 akar barındırabilir. Akarlar çok dayanıklı hayvanlardır, özellikle sıcak ve nemli havada daha hızlı ürerler. Bu hayvanların vücut döküntüleri, dışkıları ve salgıları şiddetli alerjiktir. Halı, kilim gibi daha tüylü tekstil ürünlerinde çok fazla bulunurlar. Bu böcekler klasik böcek öldürücüler ile ölmezler. Hava akımı, ev temizlenmesi gibi durumlarda solunan hava ve cilde karışıp klinik olarak hastalığa yol açarlar.

Görünmez bir tehlike olarak evin her yerinde bulunan bu canlılar, temizlik yapan hanımlar için de büyük tehlike oluştururlar. Özellikle klasik süpürge ve eski model arakadan hava çıkaran elektrikli süpürgelerin kullanılması, bu hayvanların tozla birlikte solunan havaya yayılmasını ve daha çok zararlı etki göstermesini sağlar.

Biz yerdeki ya da mobilyadaki tozu alırken klasik bez ve süpürge tozun dağılmasına neden olur. Özellikle kuru zeminde bu oldukça fazla olur ve zararı artar. Solunum yolu ile de alınsa, cilt üzerine de gelse özellikle duyarlı kişilerde reaksiyon başlar. Astım, akut solunum yetersizliği, ciltte reaksiyonlar görülebilir.”

Islak Bez ve Su Hazneli Süpürgeler Tercih Edilmeli

“Temizlik yaparken ıslak bez kullanılması, havalandırmaların çalıştırılması, camların açılarak evin havalandırılması akar yoğunluğunun azalmasını sağlar. Ayrıca yeni tip suya toz çeken elektrikli süpürgelerin kullanılması, elektrikli süpürgelerin dışarıya hava vermeyen modellerinin kullanılması önemlidir.

Bunun yanında ev tekstillerinin akar öldürücü solüsyonlarla yıkanması, halı ve kilimlerin bu solüsyonlarla temizlenmesi akar yoğunluğunu azaltır. Düzgün temizlik yapılması hem temizlik yapan hem çevre açısından çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki akarların azalması, bilinçli temizlikle olur ve bu yolla alerjik rahatsızlıklar ve solunum yolu enfeksiyonları önemli derecede azalacaktır.”

False