GeriÇocuk Sağlığı Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Rota virüsü, çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ve ciddi ishale neden oln bir mikroorganizmadır. Özellikle de 2 yaşın altındaki çocuklarda görülen akut ishallerin nedenlerinden biridir. Peki Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte konuyla ilgili merak edinlenler...

Rota virüsü, ishal ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan ve bulaşıcılığı olan bir virüs. Bebeklerde ve çocuklarda ishalin nedenlerinden biridir. İşte rota virüsü hakkında detaylı bilgiler...

Rota virüsü belirtileri nelerdir?

Rota ishalleri; tipik olarak aniden ateş, kusma, ishal ile başlar. Bunların bir kısmı kendiliğinden düzelirken, 3 aydan sonraki enfeksiyonların bir kısmı ciddi sonuçları olabilen tablolar gösterebilir. Spesifik bir tedavisi yoktur, destek tedavisi ve komplikasyon tedavisi önemlidir.

Rota virüsü nasıl bulaşır?

Rota virüsü, hava yolu veya temas ile bulaşabilir. Esas bulaşma yolu uygunsuz hijyenik şartlar ve fekal-oral (ağız dışkı) yoludur.

Sadece insanlar birbirine bulaştırabilir. Rota virüsü, ellerde birkaç gün canlı kalabilir, o bakımdan hijyen yani ellerin sık ve usulüne uygun yıkanması çok önemlidir. Rota virüsü ishalleri, 3-24 ay arası bebeklerde ağır seyreder.

Genel hijyen önlemleri rota virüsünde bulaş riskini azaltır. El yıkama, enfekte vakaların izolasyonu, hastanelerde hastane kaynaklı ishali önlemede yardımcıdır. Virüs yakınmaların ortaya çıkışından 10 - 12 gün sonrasına kadar dışkı ile atılmaktadır. Rota virüse karşı aşı uygulanmaktadır. İdeal aşılama 2. ay ile 3. ayda başlamalıdır.
tedavisi

Tedavide kusma ve ishale bağlı ortaya çıkabilecek dehidratasyonun önlenmesi asıl amaçtır. Beslenme devam ettirilmelidir, mümkünse sık aralarla azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı gıdalar tercih edilmeli, özellikle anne sütü ile beslenme kesilmemelidir. Yenidoğan bebekler ve 3 ayın altındaki çocuklar anneden geçen antikorlar aracılığı ile enfeksiyondan korunurlar, hastalığı daha hafif geçirebilirler.

False