GeriSağlık Miyomların belirtileri ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Miyomların belirtileri ve tedavisi

Miyomların belirtileri ve tedavisi

Dikkat, miyomlar uzun süre belirti vermez!

“Rahim içindeki kas dokusu, zaman içerisinde ani ve istemsiz bir büyümeye giderek bazen kitlesel oluşumlara sebep olabilir ve kas liflerinin oluşturduğu bu iyi huylu tümörlere miyom adı verilir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, kadınlarda miyomun sık görülebileceğini ve belirti vermeyenleri olduğu gibi belirti veren türlerine de rastlanabileceğini belirtti.

Miyomların çoğu, uzun süre belirti vermeden vücutta barınabilmektedir. Hatta hastaların yaklaşık %75’i kendisinde var olan miyomdan habersiz yaşamını sürdürmektedir. Çünkü her 4-5 kadından birinde miyom vakasıyla karşılaşmak mümkündür.

Belirti veren miyomların sebep olduğu şikayetler

Anormal kanama: Belirti veren miyoma sahip kadınların yaklaşık %30’unda adet kanamaları normalden fazla olur ve bu da tedavi görmesi gerektiğinin işaretidir. Başlangıç aşamasında kanamanın süresi değişmeyip sadece miktarda artış olurken, ilerleyen aşamalarda süre olarak da eskiye oranla fazla kanayan kadında anemi yani kansızlık oluşabilmektedir. Bazı miyom türleri ise kanama fazlalığı ile birlikte ara kanamalara da yol açabilir. Bu şikayetle doktora başvuran kadınların rahim ağızları incelenecek, gerek görüldüğünde rahim içinden parça alınarak kanamanın endometriumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı saptanacaktır.

Ağrı: Miyomu olan kadının adet sancıları daha şiddetli bir hal alır, ya da daha önce adet ağrısı çekmezken miyom dolayısıyla ağrı oluşacaktır. Bu tip miyomlar ağrılı cinsel ilişkiye sebep olurken, karın ve kasık bölgesinde de rahatsızlık hissi meydana getirecektir.

Sık idrara çıkma: Miyomlar teşhis edilmediği durumlarda giderek büyüyerek baskı hissi yaratmaya başlarlar. Bu baskı hissi miyomun tutunduğu yere bağlı olarak değişir. Rahmin ön duvarına tutunan miyom, özellikle idrar torbası ve idrar yoluna baskı yapar, dolayısıyla hastada sık idrara çıkma, idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma gibi şikayetler oluşabilir. Aynı şekilde eğer miyom rahmin arka duvarına tutunduysa kalın barsağı sıkıştıracak ve bu da gaz, kabızlık gibi problemleri ortaya çıkaracaktır.

Karında şişlik ve karın şeklinde bozulma: Karnın görüntüsünü bozacak kadar büyümüş miyomlar nedeniyle ameliyat önerilebilir.

Tedavi aşaması

Belli boyutlara ulaşan miyomlar, düzensiz kanama, ağrı, idrar kaçırma gibi şikayetler oluşturduğunda veya rahim içine baskı yaptığında opere edilerek alınabilmektedir. Ancak her miyomun ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Miyomun ilaçla tedavisi yoktur, ilaçla yok etmek mümkün değildir. Miyomların tanınmasında ultrasonografi, histerografi, sonohisterografi ve histeroskopi yardımcı teknolojiler olarak kullanılmaktadır. Histeroskopik operasyonlar bilhassa rahim içinde yer tutan miyomların tanı ve eş zamanlı tedavisinde en etkin metodu oluşturmaktadır. 

False