GeriKişisel Bakım Mezoterapi mi, liposuction mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mezoterapi mi, liposuction mı?

Mezoterapi mi, liposuction mı?

İstenmeyen yağların uzaklaştırılması için kullanılan iki yöntem...

İdeal kilosunun üzerinde olanların beslenme ve egzersiz programlarıyla kilo vermesi gerekiyor. Ancak bazen vücudun belli bölgelerindeki yağlardan kurtulmak mümkün olmuyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejdet Şişman, mezoterapi ve liposuction ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Liposuction işlemi en basit anlatımıyla, vücudun belli bölgelerinde birikmiş olan yağ dokularının küçük bir delikten kanül kullanarak aspirasyon cihazıyla emilmesi olarak açıklanabilir. Liposuction kilo vermeyi sağlayıcı bir ameliyat değildir ve şişmanlık tedavisinde kullanılmamalıdır. Bu teknik normal kilosuna yakın kişilerde uygulanmalıdır. Liposuction’ın amacı vücudun belli bölgelerinde yerleşmiş yağları alarak vücut hatlarının şekillendirilmesidir. İşlem, yağın depolandığı vücut bölgelerinde, cildin normal elastikliğini koruduğu, herhangi bir sarkma olmamış kişilere uygulanıyor.

Mezoterapi ise istenmeyen yağları vücuttan uzaklaştırmak için son zamanlarda sıkça kullanılan yöntemlerden biri de mezoterapidir. Derinin orta tabakasına vitaminler, mineraller ve aminoasitlerden oluşan bir ilaç kokteyli enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen mezoterapi selülit tedavisi, yüz ve boyun bölgesinde gençleşme, kilo verme, lokalize saç büyümesinin sağlanması gibi durumlarda kullanılıyor. Bunların yanında artrite bağlı ağrıların giderilmesi, karpal tünel sendromunun tedavisi, ağrılı kas spazmlarının tedavisi, anksiyete ve uykusuzluğun giderilmesi ve sigaranın bırakılması gibi durumlarda da mezoterapiye başvurulabiliyor. 4 mm’lik iğneler ve enjektör yardımıyla derinin orta tabakasına verilen ilaçlarla yağın, yağ hücrelerinden salınması teşvik ediliyor. İlaçların içindeki kimyasal maddeler, vücudun doğal hormonlarını taklit ediyor. Bu durum, reseptörlerin yağları serbest bırakmasını sağlıyor. Sıkıştıkları yerden kurtulan yağlar tekrar kullanılabilir duruma geliyor.

Mezoterapi mi, liposuction mı

MEZOTERAPİ HANGİ DURUMLARDA TERCİH EDİLİR?

Mezoterapi en çok selülit tedavisinde kullanılıyor. Ne zaman tercih edildiğine gelince...

Cilt altındaki yağ hücreleri kümeler halinde, simetrik bir şekilde duruyor; bir de bunları ayıran yumuşak doku hücreleri bulunuyor. Selülitte, bu yağ hücreleri sıvı toplanmasına bağlı olarak şişiyor. Hacmi genişleyen yağ dokusu, destek dokusu duvarlarına baskı yapıyor. Daha önce bunları birbirinden ayıran yumuşak doku hücreleri sayesinde kendi bölgelerinde simetrik olarak tutulan hücreler, sıvı toplanması gibi nedenlerle genişleyince, bu denge bozuluyor. Yağ kümeleri, derinin üzerine asimetrik olarak dağılıyor ve görünür hale geliyor. Bunlar deriye yakın ve yüzeyel durumda oldukları için liposuction ile alınamıyorlar. Dolayısıyla farklı selülit tedavilerine başvurmak gerekiyor. İşte bu noktada da mezoterapi uygulaması devreye giriyor.

Mezoterapinin etkili olduğu alanlardan bir tanesi de kilo vermek. Bu tedavi şeklinde de iğne ile yağ dokusunun içine ilaçlar enjekte edilerek, yağın toplanmasına neden olan mekanizma bloke ediliyor. Ek olarak, depolanmış olan yağ hücreden dışarı çıkarılarak ortadan kaldırılıyor. Fakat yağ hücresi ortadan kaldırılmadığı için, hasta kilo aldığında, bu bölgedeki yağ hücreleri tekrar dolabiliyor ve şişmanlık oluşuyor.

Cildin gençleşmesinde de mezoterapiden yararlanılıyor. Cilt altına enjekte edilen ilaç kokteylinin içinde kullanılan vitaminler, mineraller ve en önemlisi antioksidanlar yüzdeki, boyundaki yağların ortadan kaldırılmasını ve yaşlanma ile ortaya çıkan antioksidan etkileri geriye çevirerek, cildin zamanla sertleşmesini sağlıyor.

Mezoterapi mi, liposuction mı

YÖNTEM FARKLI AMAÇ AYNI

  • Liposuction ve mezoterapi, estetik cerrahide vücudun çeşitli bölgelerindeki istenmeyen yağların uzaklaştırılması için kullanılan iki yöntem. Birbirlerinden son derece farklı olmalarına karşı ortak yönleri, yağların atılmasını sağlamak.
  • Liposuction işlemi en basit anlatımıyla, vücudun belli bölgelerinde birikmiş olan yağ dokularının küçük bir delikten kanül kullanarak aspirasyon cihazıyla emilmesi olarak açıklanabilir.
  • Liposuction ile bir defada alınması gereken yağ miktarı en fazla 2-2.5 kilogramdır. Bunun üzerinde alındığında, yağ emilmesi sırasında atan yağ pıhtısının akciğere giderek solunumu bozması gibi ciddi sağlık riskleri ortaya çıkabilir.
  • Liposuction yaptıran kişiler 1-2 hafta sonra günlük aktivitelerine başlayabilirler. Vücut 3 ay sonra gerçek formuna kavuşur.
  • Derinin orta tabakasına vitaminler, mineraller ve aminoasitlerden oluşan bir ilaç kokteyli enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen mezoterapi, selülit tedavisi, yüz ve boyun bölgesinde gençleşme, kilo verme, lokalize saç büyümesinin sağlanması gibi durumda kullanılıyor.
  • Mezoterapi ile selülit tedavisinde, haftada bir yapılan iğne tedavisi ile 10-15 seansta başarılı sonuçlar alınabiliyor.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejdet Şişman

False