GeriSağlık Hangi pişirme yöntemi ne kadar sağlıklı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangi pişirme yöntemi ne kadar sağlıklı?

Hangi pişirme yöntemi ne kadar sağlıklı?

Sağlıklı beslenme için bu öneriler çok işinize yarayacak.

Ülkemizin mutfağında sıklıkla kullanılan pişirme yöntemlerini değerlendiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, sofrasına lezzet yanında sağlık da getirmeyi isteyenler için önerilerde bulundu.

Pişirme yöntemlerimizi, az suda pişirme, ızgara, suda pişirme, fırında pişirme, kavurma, kızartma, haşlama, buğulama, buharda pişirme olarak sıralayabiliriz. Bunlar arasında en yaygın ve bilinen yöntem kavurma, kızartma ve fırında pişirmedir. Fırında ızgara sağlıklı olarak kullanabileceğimiz yöntemler arasındadır. Fakat bilinen ve en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri de her tür sebze ve eti yağ ekleyerek ve kavurarak pişirmemizdir. Bu yöntemle pişirmede fazla yağ kullanımı ve yüksek ısıda sebze ve etlerin pişirilmesi ile proteinlerin denatüre olması söz konusudur. Bu nedenle çok sık önerdiğimiz yöntemlerden biri değildir.

En sağlıklı pişirme yöntemleri

Bir diğer geleneksel pişirme metodumuzda kömür ateşinde ızgara yapmaktır ki doğrudan ısı temasıyla kanserojen etkiyi göz ardı ederiz. Sağlıklı pişirme yöntemlerini sırasıyla buharda pişirme, ızgara ve fırında pişirme, buğulama, suda pişirme olarak sıralayabilirim.

Haşlama yöntemi etler için uygun yöntemlerden biridir. Sebzeleri haşlayarak pişirmek sonrasında da haşlanan suyu atmak, hem besin değeri kaybına hem de sebzelerde ortaya çıkan yumuşak ve çamurumsu görüntüye neden olabilir. Özellikle protein değeri yüksek olan etler, balıklar ve tavuk için en iyi pişirme yöntemlerinden biri fırında ızgaradır. Izgara sayesinde etlerin yağlı kısmından kurtulabilirsiniz. Fırında pişirme de uygun yöntemlerden biridir fakat piştikten sonra su bırakan etin sulu kısmını tabağınıza almamalısınız.

Kavurma nasıl yapılırsa sağlıklı olur?

Besinlerin kendi yağında pişirilmesi yöntemine kavurma adını veriyoruz. Ağır ateşte yağ eklemeden yapılan kavurma sağlıklıdır. Fakat etle birlikte yağı da kullandığınızdan sağlıksız hale gelecektir. Mutlaka kavurma yemek istiyorsanız, yağsız etten kavurma yapıp tencerenin altında biriken yağlı ve sulu kısmı atmalısınız.

Et suyu nasıl hazırlanmalı?

Bir diğer yanlış uygulamamız da yemeklerimizde et suyu kullanmaktır. Eti haşlayıp suyunu diğer yemeklerde kullandığınızda et içinde bulunan yağları da diyetinize eklemiş olursunuz. Bu nedenle et suyu hazırladıktan sonra 1 gece buzdolabında bekletilmeli üzerinde oluşan kalın yağ tabakasını atılmalı kalan et suyu kullanılmalıdır.

Sıvı içinde pişirme yöntemi çok sağlıklı

Sıvı içinde pişirme yöntemi bugünlerde unutmaya başladığımız yöntemlerden biridir ve son derece sağlıklıdır. Su yada süt içinde yavaş yavaş kaynatarak (kaynama derecesinin biraz altındaki bir sıcaklıkta , 85 C) pişirmek besinin yüzeyinin su ile kaplanması ve uygun sıcaklıkta pişirilmesi nedeniyle önemli yöntemlerden biridir. Bazı balıkları ve yumurtayı bu şekilde pişirebilirsiniz.
Buğulama besinlerin su buharı yardımıyla pişirilmesidir. Buğulama sırasında yağ kullanmanız gerekmez. Balık pişirirken sıklıkla kullanılan bir pişirme şeklidir. Haşlama yönteminde yemeklerdeki vitamin ve minerallerin suya geçerek kaybolması söz konusuyken buğulama da bu durum söz konusu değildir.

False