EKSTRA
MENÜ

Pişirme

ile ilgili tüm haberleri, son dakika haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bugün haberlerinde son durum nedir? İşte tüm flaş gelişmeler...

Toplam 6.317 haberi bulunmuştur.

Pişirme Haberleri

Et Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi Et Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri

Et Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Et Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri

Kanlıca Mantarı adıyla da bilinen et mantarı ülkemizde yetişen mantar türlerinden biridir. Zehirli olmadığı için rahatça tüketilebilen bu mantar protein zenginidir. İyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra yapılan araştırma sonuçlarına göre insan sağlığına birçok katkısı da vardır. Et mantarının yetiştiği yerler, faydaları, yetiştirme koşulları ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

25.02.2021Bitki Bakımı
Enoki Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi Enoki Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri

Enoki Mantarı Nedir, Nerede Yetişir Ve Yenir Mi? Enoki Mantarı Faydaları, Yetiştiriciliği Ve Özellikleri

Çok sayıda insanın zevkle yediği ve her zaman evinde bulundurduğu ürünlerden birisi mantardır. Mantarın çok fazla türü bulunmaktadır. Sizler için Enoki mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Enoki mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri detaylı şekilde derledik.

25.02.2021Bitki Bakımı
Patates kullanarak yapabileceğiniz yemek dışında 6 şey

Patates kullanarak yapabileceğiniz yemek dışında 6 şey

Patates mutfaklarımızın olmazsa olmazlarından. Çorbadan böreğe her yemeğe tat ve kıvam katıyor. Üstelik haşlamadan kızartmaya her türlü pişirme tekniğine de uyum sağlıyor. Peki mutfağın güzeli patatesten yemek dışında da faydalanabileceğinizi biliyor musunuz? İşte patatesle yapılabilecek 6 şey...

Balığın yanında bol limonlu, soğanlı yeşil salata Peki sebebini biliyor musunuz

Balığın yanında bol limonlu, soğanlı yeşil salata! Peki sebebini biliyor musunuz?

Hamsi, palamut, lüfer, uskumru ve daha niceleri… Sonbaharla birlikte tezgahlarda sıkça rastladığımız balık, vücut direncimizi artıran etkisiyle, özellikle enfeksiyonların kapıda beklediği sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketmemiz gereken bir besin. Düşük yağlı ve yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan balık aynı zamanda omega 3 deposu! Bunların yanı sıra A, D, B grubu (B2, B3, B6, B12) vitaminlerinden zengin ve fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ile magnezyum açısından iyi bir kaynak. Zengin içeriğiyle; kan basıncını düşürmeye, kalp krizi, felç ve Alzheimer riskini azaltmaya, hafızayı, kemikleri ve gözleri güçlendirmeye yardımcı olduğu, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış.

Kötü beslenme geçirgen bağırsak sendromuna neden olabiliyor

Kötü beslenme geçirgen bağırsak sendromuna neden olabiliyor

Sindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizmayı doğrudan etkiliyor. Bağırsaktaki mikrobiyal dengenin doğru olduğunda, tüm vücudun olması gerektiği gibi çalıştığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, kötü beslenmenin geçirgen bağırsak sendromuna neden olduğuna dikkat çekti.

19.02.2021Sağlık
Brownieyi kusursuz yapan 6 muhteşem ipucu

Brownie'yi kusursuz yapan 6 muhteşem ipucu

Bazen hevesle hazırladığımız kek hamurları, yanlış pişirme tekniği ve zamanlama hatasıyla hüsrana dönüşebilir. Aslında sadece birkaç detayla, yumuşacık çikolatalı brownie'leri gönül rahatlığıyla sunuma hazır hale getirebilirsiniz. İşte brownie hamurlarınızı kusursuz bir hale getirecek önemli ipuçları…

Türkiyenin önde gelen mutfak eşyaları üretici Korkmaz ve Şef Sidar Budaktan yeni iş birliği

Türkiye'nin önde gelen mutfak eşyaları üretici Korkmaz ve Şef Sidar Budak'tan yeni iş birliği

1972 yılından itibaren Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen mutfak araç gereçleri üreticisi olan Korkmaz, yeni dönem kampanya ve iletişim çalışmaları için Beeves et restoranlarının kurucusu ve şefi Sidar Budak ile anlaştı.

17.02.2021Lezizz
Mutfaklarda enerji israfını azaltmanıza yardım edecek ipuçları

Mutfaklarda enerji israfını azaltmanıza yardım edecek ipuçları

Mutfaklar evlerimizde enerji tüketiminin en fazla olduğu alanlar. Sürekli çalışan buzdolapları, yanan fırınlar ve diğer ev aletlerinin tamamı elektrik ya da gazla çalışıyor. Buna musluklardan akan suları ve hatta tükettiğimiz gıdaların üretim aşamasında harcanan enerjiyi bile dahil etmek mümkün. Peki mutfakta enerji tüketimini azaltmak için neler yapabiliriz? İşte çok işinize yarayacak birkaç fikir…

Artvinli kız kardeşler, baba mesleği balıkçı oldu

Artvinli kız kardeşler, baba mesleği balıkçı oldu

Artvin'in Arhavi ilçesinde Kübra (26) ve Melda Çelenk (25) kardeşler, 20 metrekarelik dükkanda baba mesleği balıkçılık yapıyor.

13.02.2021Haber
Alışveriş yaparken buna dikkat

Alışveriş yaparken buna dikkat

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, alışverişte indirim aldatmacasına dikkat çekti ve "Her gün mağaza vitrininde, internet sitelerinde indirim yazısı oluyor. Biz diyoruz ki, tam tersi ’bindirim bindirim’. Tüketiciyi her zaman uyarıyoruz" dedi.

11.02.2021Ekonomi
Balon balığından ölüm Kaptan hayatını kaybetti, 4 denizci hastanelik oldu

Balon balığından ölüm! Kaptan hayatını kaybetti, 4 denizci hastanelik oldu

Hatay'ın İskenderun ilçesine gelen kuru yük gemisinin mürettebatı, Finike açıklarında yakalanan balon balığını yedi. Balon balığından zehirlenen geminin ikinci kaptanı Muhammer Alak hayatını kaybetti, 4 denizci ise hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

11.02.2021Gündem
Evdeki hava kirliliği çocuklardaki astımı tetikliyor

Evdeki hava kirliliği çocuklardaki astımı tetikliyor

Ev içi kirleticilerin çocuklarda astımı tetiklediğini söyleyen Doç. Dr. Nacaroğlu, “Pandemi döneminde çocuklar günün büyük bir kısmını kapalı ortamda geçiriyor. Bu nedenle astımı olan çocuk hastalarda iç ortam koşulları daha da önemli hale geldi. Astımlı çocuğun izleminde, ataklarının ve astım bulgularının önlenmesi için çok çeşitli olabilen bu tetikleyici hava kirleticilerinin ve irritanların belirlenmesi; ayrıca maruziyetin önlenmesi çok önemlidir” dedi.

10.02.2021Sağlık
Et kesmek ustalık istiyor

Et kesmek ustalık istiyor

Bu hafta son dönemin en gözde mesleklerinden birini deneyimledim. Etin tezgâhtan sofraya geliş sürecini, çalışarak takip ettim. Çırakların 3 bin, ustaların ise 10 bin lira kazandığı bu işi yaptığım yer ünlü şeflerin ustası Cüneyt Asan’ın dükkânıydı. Eti taşımak, kesmek bir hayli zor ama en zoru pişirme aşaması. Kesme işlemi hata kaldırmıyor. İşin ciddi matematiği var. Ustalar ise hem hızlı hem çalışkan olmanızı bekliyor. İnsan çalışırken sanki hep ustadan azar yiyeceğini zannediyor.

8.02.2021Ekonomi
Aralıklı oruç diyeti ile Covid-19 döneminde bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz

Aralıklı oruç diyeti ile Covid-19 döneminde bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz

Ülkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde birtakım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkardı. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz zamanlarda bağışıklık sistemini koruyarak doğru beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkün. Covid-19’da bağışıklık sistemini düşürmeden IF diyeti (aralıklı oruç) uygulanabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, konu hakkında detaylı bilgi verdi.

5.02.2021Sağlık
Yemek yaparken oluşan zararlı gazların sağlığınızı nasıl etkilediğinin farkında mısınız

Yemek yaparken oluşan zararlı gazların sağlığınızı nasıl etkilediğinin farkında mısınız?

Kış mevsiminin gelmesiyle yeniden hayatımıza giren virüsler, bakteriler ve alerjen hastalıklar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Özellikle pandemi nedeniyle evlerimizden dışarı çıkamadığımız, temiz ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, vakit geçirmek için yeni aktivite arayışlarına giriyoruz. Yemek pişirmek gibi... Peki yemek pişirmenin iç mekan hava kalitesine etkisinin ne kadar farkındayız?

4.02.2021Teknoloji
Besinleri Pişirirken Dikkat Kansere Neden Olabilirsiniz

Besinleri Pişirirken Dikkat! Kansere Neden Olabilirsiniz

Türkiye’de ve dünyada en yaygın ölüm nedeni olarak kanser gösteriliyor. Sağlıklı beslenme ile kanser oluşumunun belirli ölçüde önlenebildiğini belirten Doç. Dr. Burak Mil, “Faydalı gıdalar tüketmiş olsak bile bunlara yanlış pişirme yöntemleri uygulayarak sağlığa çok faydalı işler yapmıyoruz” dedi, önemli bilgiler verdi.

4.02.2021İyi Yaşam
Dirençli Nişasta Nedir ve Faydaları Nelerdir

Dirençli Nişasta Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, dirençli nişastanın hangi besinlerde bulunduğunu ve faydalarını anlattı.

Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilebilir

Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilebilir

Başarılı bir diyet için dirençli nişasta tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, dirençli nişastanın hangi besinlerde bulunduğunu ve faydalarını anlattı. Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır. Postprandiyal glisemik yanıtı değiştirerek, hipoglisemiyi önler ve hiperglisemiyi azaltır” dedi.

29.01.2021Sağlık
Obezite tedavisinde kullanılıyor... Dirençli nişasta ile açlık hissinizi bastırabilirsiniz

Obezite tedavisinde kullanılıyor... Dirençli nişasta ile açlık hissinizi bastırabilirsiniz

Diyet programlarında önemli bir yere sahip olan dirençli nişasta ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır” dedi.

29.01.2021Sağlık
İsraftan Kaçının: Portakal Kullanmanın 8 Akıllıca Yolu

İsraftan Kaçının: Portakal Kullanmanın 8 Akıllıca Yolu

Karanlık kış günlerinin aydınlatıcı ve enerji besinleri kesinlikle narenciyelerdir. Portakal da bir narenciyedir ve kabuğu, meyvesi hatta suyu ile sadece lezzetli ve hoş kokulu değil aynı zamanda çok da besleyicidir. Portakalın her bir parçası sayısız şekilde kullanılabilir. İşte harika portakal kullanım fikirleri...

Maya vegan mıdır Mayalı yiyecekler vegan beslenmeyi bozar mı

Maya vegan mıdır? Mayalı yiyecekler vegan beslenmeyi bozar mı?

Maya başta ekmek olmak üzere birçok hamur işinin en temel unsuru. Hamurun kabarmasını sağlayan maya bir canlı organizma. Hal böyle olunca birçok kişinin aklına mayanın vegan beslenmede yeri olup olmadığı sorusu geliyor. Bu konuyu sizin için araştırdık.

Uzmanı tek tek açıkladı… Yaşlılığı ertelemenin 20 yolu

Uzmanı tek tek açıkladı… Yaşlılığı ertelemenin 20 yolu

Yaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.

28.01.2021Sağlık
Mutfakta bilinmesi gereken püf noktalar

Mutfakta bilinmesi gereken püf noktalar

Bazen mutfağa girdiğimizde farkına varmadan saatlerimizi harcıyoruz. Mutfakta hızlı ve pratik olmanızı sağlayacak bazı püf noktaları ve pratik bilgileri sizler için derledik. İşte onlardan bazıları…

Dondurulmuş sebzeleri pişirirken yaptığınız hatalar

Dondurulmuş sebzeleri pişirirken yaptığınız hatalar

Dondurulmuş sebzeler çoğu zaman hayat kurtarıcı oluyor. Hele ki mevsimi olmayan sebzelere ihtiyaç duyduğumuzda ilk önce dondurulmuş ürünlere başvuruyoruz. Ancak bu ürünleri kullanırken çok sık yapılan bazı hatalar var. Sizin için bu hataları mercek altına aldık...

BİM 27 Ocak aktüel ürünler kataloğu yayımlandı İşte BİM aktüel kataloğu

BİM 27 Ocak aktüel ürünler kataloğu yayımlandı! İşte BİM aktüel kataloğu

27 Ocak BİM aktüel ürünler kataloğu içerisinde birçok yeni ürün bulunuyor. Markete gelen ürünler arasında fitness eldiveni, barfiks çubuğu, denge egzersiz diski gibi spor ürünlerinin yanı sıra birçok elektronik alette bulunuyor. BİM’de bu hafta yumurta pişirme makinesi 79,90 TL, egzersiz sehpası 379 TL, katlanır manyetik bisiklet 699 TL, aspiratör 149 TL, esnek raylı araba pisti 89,90 TL, sepetli master bloklar 59,90 TL fiyatı ile raflara eklendi.

27.01.2021Ekonomi
Etkileri araştırmalarla kanıtlandı Limon kabuğunda saklı 6 fayda…

Etkileri araştırmalarla kanıtlandı! Limon kabuğunda saklı 6 fayda…

Limonun asıl vitamini kabuğunda… Sıktıktan sonra kabuğunu atıyorsanız dikkat! En az meyvesi kadar limonun kabuğu da faydalı. Limon kabuğunu yalnızca tatlılara ve içeceklere değil, rendeleyerek yemeklere de katabilirsiniz.

26.01.2021Sağlık
Et yıkanır mı yıkanmaz mı Eti yıkıyorsanız bu tehlikeye dikkat

Et yıkanır mı yıkanmaz mı? Eti yıkıyorsanız bu tehlikeye dikkat!

Eti yıkamanın mevcut mikroorganizma yükünü arttıracağını belirten Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ önemli uyarılarda bulundu. Yıkanan etin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Zuluğ, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Etle ne kadar çok oynarsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. Etle ne kadar haşır neşir olursanız içerdiği mikroorganizmaları çevreye dağıtırsınız. 30 dakikada hazırlama işlemini gerçekleştirin" uyarısında bulundu.

Karadeniz somonu Norveç somonunun pabucunu dama attı

'Karadeniz somonu' Norveç somonunun pabucunu dama attı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, ’Karadeniz somonu’ olarak adlandırılan ve bağışıklık sistemini güçlü tutması nedeniyle tercih edilen Türk somonuna ilgi yoğun oluyor. Türk somonu, Norveç somonuna göre daha ucuz olması nedeniyle de tercih ediliyor.

26.01.2021Sosyal
BİM 27 Ocak aktüel kataloğu yayımlandı BİMe bu hafta neler geliyor

BİM 27 Ocak aktüel kataloğu yayımlandı! BİM'e bu hafta neler geliyor?

BİM aktüel ürünler kataloğu yayımlandı. Market raflarına bu hafta da çarşamba günü yeni ürünler eklenecek. BİM 27 Ocak aktüel ürünler kataloğu içerisinde yumurta pişirme makinesi 79,90 TL, egzersiz sehpası 379 TL, katlanır manyetik bisiklet 699 TL, akıllı bileklik 79,90 TL, ışıklı wireless speaker 69,90 TL, donut egzersiz topu 49,90 TL, loop bant seti 12,90 TL, pilates/yoga matı 29,90 TL fiyatı ile yer alıyor.

25.01.2021Ekonomi
O hastalığa dikkat Az pişmiş etlerden bulaşıyor, küçük çocukları etkiliyor

O hastalığa dikkat! Az pişmiş etlerden bulaşıyor, küçük çocukları etkiliyor

Çocuklarda böbrek yetmezliğine sebep olan hastalıklardan hemolitik üremik sendromuna ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Cihangir Akgün, "Batı’da hamburger hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, az pişmiş etler ile bulaşıyor ve özellikle küçük çocukları etkiliyor. Ani gelişen böbrek yetmezliği, ağır derecede kansızlık ve kanamaya yol açabiliyor" dedi.

Biz çıkamıyorsak, sokaklar bize gelsin

Biz çıkamıyorsak, sokaklar bize gelsin

Salgın bizi favori sokak lezzetlerimizden de kopardı. Birçok insan hijyen kaygısıyla bu yemeklerden uzak duruyor. Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en popüler 10 sokak yemeğini sıralayınca bu lezzetlerin evde hazırlanıp hazırlanamayacağını merak ettik. Ünlü şeflerin ve restoranların kapılarını çaldık. Tarifler derledik...

Her kullanımda fırını temiz tutmanın yolları

Her kullanımda fırını temiz tutmanın yolları

Fırınınızı her kullanımdan sonra temizlemek istemiyor musunuz? Bu ipuçları fırınınızı kullanırken bile fazla kirlenmemesini sağlayacak.

Eti Yıkamak Doğru mu Uzmanından İlginç Açıklamalar...

Eti Yıkamak Doğru mu? Uzmanından İlginç Açıklamalar...

Tüketicilerin mutfakta yaptığı en yaygın hatalardan biri, eti pişirmeden önce yıkamak. Geçmişte rastlanılan et kesim şartlarının günümüzdeki teknolojilerle kıyaslanmayacak kadar ilkel şartlarda olmasına ve etin kesim esnasında toz, kıl ve tüy gibi maddelerle temas etmesine dayalı algı, eti yıkamanın temelini meydana getiriyor. Tüketicilerin eti yıkamak için farklı yöntemler kullandığını belirten Dr. İlkay Gök, yıkanan etin, bakteriyel zehirlenmelere ve hastalanmalara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Kanser riskini azaltan beslenme kurallarını mutlaka uygulayın

Kanser riskini azaltan beslenme kurallarını mutlaka uygulayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, kanserden korunmada beslenmenin önemine işaret ederek, yapılması gereken beslenme düzeni hakkında bilgi verdi.

21.01.2021Sağlık
Türkiye beyaz eşya satışları 2020de yüzde 16 arttı

Türkiye beyaz eşya satışları 2020'de yüzde 16 arttı

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer, sektörün 2020 verileri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

21.01.2021Ekonomi
Kızarmış Yiyecekler Kalp Hastalığı Riskini Arttırıyor

Kızarmış Yiyecekler Kalp Hastalığı Riskini Arttırıyor!

Çin'deki Şıncın Üniversitesi Sağlık Bilim Merkezi, Şıncın Guangming Bölgesi Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi, Bao'an Kronik Hastalıkları Önleme ve İyileştirme Hastanesi ile Cıngcou Üniversitesinden bilim insanlarının yaptığı araştırmada, kızartılmış gıda tüketmenin kalp hastalığına etkisi ve buna bağlı ölüm oranı incelendi.

21.01.2021İyi Yaşam
Eksikliğinde vücut bu sinyalleri veriyor Hepsi birer B12 deposu

Eksikliğinde vücut bu sinyalleri veriyor! Hepsi birer B12 deposu

Vitaminler vücut için gerekli olan organik bileşenlerdir. Yeterli düzeyde alınmamaları durumdan birtakım aksaklıklar meydana gelebilir. B12 vitamini de sağlığımız için oldukça önemli. Peki B12 vitaminin faydaları neler? B12 eksikliğinde ne olur? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? Konuyla ilgili detaylı bilgileri uzmanlardan öğrenelim.

21.01.2021Sağlık

Yazar Sonuçları

Leziz etsiz vejetaryen köfte: Nohut unlu patlıcanlı köfte

Bizler vejetaryen beslenmenin çok zor bir kavram olduğuna inanıyoruz fakat Türk mutfağı aslında bunun için biçilmiş bir kaftan. Sadece yöremizde yetişen besinlerden tükettiğinizde bile bu beslenme stiline kolayca ayak uydurabilirsiniz.

25.02.2021

Koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme önerileri ve takviyeler

Bağışlık sistemini güçlü tutmak için doğru beslenmenin önemli olduğu, özellikle de bu pandemi şartlarında elzem olduğu bir dönemden geçiyoruz.

24.02.2021

İnsülin direncine dikkat! Birçok hastalığa sebep olabilir

İnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .

15.02.2021

Egzotik çekirdeğin peşinde dünya turu

Sevgililer Günü kutlamalarının ayrılmaz parçası, şehvetli tatların bir numarası çikolatanın hammaddesi kakaonun peşinde bir tur atalım. Bu sırada size en sofistike çikolatayı üretmek için çabalayan şeflerin öyküleriyle sevdiceğinize çikolata ikram ederken anlatacağınız ilginç bilgiler hazırladım.

14.02.2021

Süpermarket... Sonun başlangıcı

Her kurum gibi süpermarketler de geçici. İnsanlar gibi doğup, büyüyüp, yaşlanıp ölüyorlar demek istemiyorum. Kolay kolay ölmüyor ama marjinalleşiyorlar. Pandemi bu durumu hızlandırdı...

14.02.2021

Bizim anketin şampiyonu Tarhana

‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?

8.02.2021

Pandemi onu ‘modern balıkçı’ yaptı

Bir turizmci niye durduk yere balık tezgâhı açar ki? Tabii ki pandemi nedeniyle... Gökalp Özdikicioğlu’nun kurduğu Lakerida’da en taze deniz ürünleri, isteyene klasik pişirme yöntemleriyle, isteyene modern tekniklerle hazırlanıp sunuluyor.

7.02.2021

Ne izlesem, okusam, dinlesem

Bu hafta ekranlar usta isimlerin yeni filmleriyle parlıyor. Justin Timberlake ve Juno Temple’ı üç yıl sonra yeniden buluşturan drama “Palmer”, Denzel Washington, Rami Malek ve Jared Leto’lu polisiye gerilim “The Little Things” ve Carey Mulligan, Ralph Fiennes ile Lily James’in başrollerinde olduğu roman uyarlaması “The Dig”, haftanın en merak uyandıran yapımları. Hafta sonunu tiyatro ile geçirmek isteyenlere Onur Ünsal’ın tek kişilik oyunu “Babamı Kim Öldürdü”yü öneririz. Avanzade Mehmed Süleyman’ın Osmanlı ve İstanbul mutfağından sıradışı tarifleri buluşturan kitabı “Aile Aşçısı”, gastronomi tutkunlarının arşivine girmeyi bekliyor.

29.01.2021

En gözde meslekler: Astroloji ve şeflik

Bir araştırmaya göre gençlerin, hele de pandemiyle birlikte alışkanlıkları kadar meslek tercihleri de değişti. Her 10 kişiden en az 2-3’ü şef ya da astrolog olmak istiyor. Bunun için eğitim alanların sayısında hızlı bir artış var. Her iki alanda da özellikle çevrimiçi eğitimlerde yer bulmak neredeyse imkânsız. Peki ama astroloji ve mutfak merakının sebebi ne? Bu işlerin zorlukları yok mu? İşin uzmanları anlatıyor…

25.01.2021

Troyalılar bu köylerde yaşıyor... Troya Savaşı’nın yaşandığı Etnoköy Çıplak ve Arkeoköy Tevfikiye

Troya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.

22.01.2021

Sadeliğin lezzeti

“Gösteriş ve abartı bir sanrıdır. Acıklı bir iyi hissetme halidir. Zavallı bir bağımlılıktır.” (Marcus Aurelius)

21.01.2021

HİTİTLER VE ÇORUM MUTFAĞI

Gurme bir Hitit kralı oğluna yazdığı mektupta “Ekmeği yiyecek, suyu içeceksin” der. Binlerce yıl önce bu muhteşem yemek kültürünün yaşandığı topraklar, bugün yine çok zengin Çorum mutfağına eşlik ediyor...

21.01.2021